fotocompetitie winnaars

Dit zijn de winnaars van onze Internationale Foto- & Videocompetitie 2023!

De afgelopen maanden zijn duizenden foto’s en verhalen ingestuurd voor de Kamera Express Internationale Foto- en Videocompetitie 2023. Onze juryleden hebben de meest prachtige reisfoto’s, natuurfoto’s, documentaire foto’s, herinneringen én de tofste video’s voorbij zien komen. Inmiddels zijn de winnaars bekend! Natuurlijk delen we graag de winnende beelden en de verhalen erachter én het jurycommentaar.

Natuur

We trapten de competitie af met de categorie 'natuur'. Van uitgestrekte landschappen en gedetailleerde macrofoto’s tot spannende wildlife foto’s en adembenemende onderwaterfoto’s: honderden mensen hebben prachtige natuurfoto’s ingestuurd.

Onze jury, bestaande uit broers én wildlife fotografen Casper en Joren de Jager en onze eigen expert Anne-Marie van Dam, had de lastige taak om de winnaar eruit te pikken. Ze hebben alle inzendingen bekeken en Maarten Trybou kwam als winnaar uit de bus met zijn foto van een bidsprinkhaan! Maarten vertelt over het verhaal achter zijn winnende foto: “Ochtendgebed. Een bidsprinkhaan in de vroege ochtend, aan het opwarmen in de opkomende zon. Biddend voor een prooi?"

fotocompetitie winnaar natuur

Foto: Maarten Trybou.

Juryleden Joren en Casper vinden de compositie van de foto prachtig. “De bidsprinkhaan zit nog onder het ochtenddauw. Daarnaast geeft de kleur en de bokeh in de achtergrond door de opkomende zon een bijzondere sfeer aan de foto.” Ook Anne-Marie is onder de indruk van de kleuren op de foto. “De koele kleuren van de bidsprinkhaan tegen de achtergrond geven het gevoel dat de sprinkhaan los komt van de achtergrond. Prachtig!”

Het prijzengeld van deze categorie is beschikbaar gesteld door Canon.


Reizen

De tweede categorie van de fotocompetitie was 'reizen'. Van prachtige landschappen en smakelijke foodfoto’s tot bijzondere momenten en ontmoetingen. Opnieuw werden veel foto’s ingestuurd en de vakjury mocht honderden inzendingen van prachtige reisfoto’s bekijken.

De vakkundige jury, bestaande uit Kamera Express-ambassadeur Alex Pansier en onze eigen expert Joey Selier maakten uit alle inzendingen een keuze en Antwan Janssen kwam als winnaar uit de bus met zijn foto van een monnik in Myanmar. Over het verhaal achter zijn winnende foto, vertelt Antwan: “Lezend in het heilige boek. Gemaakt in één van de smalle tempels in Bagan.”

fotocompetitie winnaar reizen

Foto: Antwan Janssen.

Ambassadeur Alex vindt het een prachtige foto. “De fotograaf heeft goed gebruikgemaakt van het licht, waarbij het precies op het gezicht valt. De lichtstralen lijken richting het onderwerp te wijzen. Goede sfeer, compositie en mooie details!” Ook Joey vindt het licht op de foto erg mooi. “De nieuwsgierigheid komt direct naar boven: wat zou hij aan het lezen zijn?”

Het prijzengeld van deze categorie is beschikbaar gesteld door Sony.


Herinneringen

De derde categorie van de fotocompetitie was 'herinneringen'. Die maken we immers allemaal! Denk bijvoorbeeld aan de komst van nieuw leven, een reportage van dé grote dag of het vastleggen van jouw gezin op de gevoelige plaat. Heel veel fotografen hebben hun bijzondere herinneringen met ons gedeeld.

Onze jury, bestaande uit Kamera Express ambassadeur Jeroen Noordzij en onze expert Kelsey van Holt, heeft veel prachtige herinneringen mogen bekijken, maar het was de herinnering van Vera Iris Hartman die eruit sprong. Zij vertelt over haar winnende foto dat die is gemaakt in Tanzania, haar tweede huis. “Getamock is een plek waar je de coördinaten van nodig hebt om het op Google Maps te vinden, het toilet een gat in de grond is, waar spelende kinderen je wekker zijn, waar het rond 7 uur donker wordt, waar in droge tijd overal stof ligt en modder in het natte seizoen, waar er geen stromend water in de huizen is, maar de liefde overstroomt. Deze plek, maar vooral de mensen hebben mijn hart gestolen."

fotocompetitie winnaar herinneringen

Foto: Vera Iris Hartman.

Deze winnende foto bracht ambassadeur Jeroen meteen weer terug naar Afrika. “De combinatie van het licht, het stof, de outfits. Ik vind het een krachtig beeld, waarbij ondanks dat je niet heel veel ziet, het een gevoel overbreng. Een gevoel van een zomeravond, waar kinderen ondanks de extreme hitte toch aan het spelen zijn.” Ook Kelsey vindt het een mooi beeld. “Wat een prachtig licht in combinatie met het zand.”

Het prijzengeld van deze categorie is beschikbaar gesteld door Nikon.


Documentaire

De vierde categorie van de competitie was 'documentaire'. Een foto zegt vaak meer dan 1000 woorden en dit verhaal wordt vaak vastgelegd met documentairefotografie.

Onze juryleden, Fotograaf des Vaderlands Marwan Magroun en onze expert Frank Jordan, hebben veel beelden met een verhaal mogen bekijken en de foto van Yassine Atari als winnaar gekozen. Hij stuurde een indrukwekkende foto in van Emine, een rouwende moeder. “Ze staat temidden van de verwoesting veroorzaakt door een krachtige aardbeving die Turkije en Noord-Syrië in februari trof. De foto legt haar angst vast terwijl ze naar het puin staart, waar het levenloze lichaam van haar dochter op tragische wijze werd ontdekt door reddingswerkers.”

fotocompetitie winnaar documentaire

Foto: Yassine Atari.

Marwan legt uit dat documentaire foto’s zijn die raken en onder de huid kruipen bij de kijker. Dat is zeker het geval bij deze winnende foto. “Yassine neemt ons als kijker mee naar dat verschrikkelijke moment in het leven van Emine. Hij fotografeert Emine op een respectvolle manier, maakt duidelijk contact. Het is geen gestolen moment. Een foto die beklijft, voor mij de winnaar uit alle inzendingen.” Frank is het hiermee eens. “Marwan verwoordt heel goed de emotie die mij zo aansprak in deze foto. Als fotograaf kijk je door een zoeker en zie je dingen op een andere manier. Dit beeld spreekt in boekdelen.”

Het prijzengeld van deze categorie is beschikbaar gesteld door Fujifilm.

Video

De laatste categorie van de competitie was 'video'. Als één beeld meer dan duizend woorden zegt, hoeveel informatie kan een video dan wel niet overbrengen? Veel, bleek uit alle inzendingen! De bewegende beelden lieten veel emoties en prachtige momenten zien.

De jury van deze categorie is ons videoteam, bestaande uit de videografen Bart Dooremalen, Jean-Paul van den Berg & Mark van Woerden. Ze waren het al snel eens dat de video van Mike van Nood als winnaar uit de bus komt. Mike stuurde een korte film in, genaamd F O R S A K E N, over een jonge man wiens relatie op de klippen gelopen is. “In de video zie je verschillende herinneringen die ze ervoeren toen de man wegliep voor zijn problemen”, vertelt hij over zijn video. Bekijk de korte film hieronder: 

 

Video: Mike van Nood

Ons videoteam vindt dat de video goed is opgebouwd. “Alles sluit naadloos op elkaar aan en het is een geheel. Het hoogtepunt was erg tof, zowel qua muziek als montage en het verhaal. We leefden helemaal mee met de acteur tijdens het kijken van de video”, reageerden Bart, Jean-Paul en Mark. 

Het prijzengeld van deze categorie is beschikbaar gesteld door Canon.