monitor fotobewerking

Beste monitor voor fotobewerking

Hoe vind je die nou?

Voor iedereen die serieus bezig is met foto’s, is het van belang om een goede monitor te hebben voor beeldbewerking. Een goede monitor kan namelijk het verschil maken tussen doffe, levenloze foto’s en foto’s die van je scherm afspatten. Omdat we graag zien dat je de beste keuze kunt maken, leggen wij voor je uit waar je op kunt letten bij de aanschaf van een monitor voor fotobewerking.

Resolutie | Kleur | Beweegbaarheid | Kap | Helderheid en contrast ratio | Kalibratie | In het kort

Resolutie

Bij een monitor voor fotobewerking is het van belang dat je zo veel mogelijk ruimte op je beeldscherm hebt. Zowel om je beelden goed te bekijken, als om panelen met tools voor bewerking kwijt te kunnen. Voor fotobewerking heb je daarom ten minste een monitor met Full HD resolutie (1920x1080) nodig. Voor professionele fotobewerking moet je eerder denken aan een monitor met 4K resolutie (3840x2160). Hiermee ben je altijd van genoeg werkruimte voorzien en bewerk je jouw beelden tot in de kleinste details. Een hogere resolutie houdt namelijk ook in dat je monitor meer pixels laat zien, waardoor je beter kunt inzoomen zonder kwaliteitsverlies van je beeld. Ook zie je hierdoor meer details, waardoor je preciezer kunt werken en meer controle hebt over het eindproduct.

Kleur bekennen

Eén van de belangrijkste dingen waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een monitor, is kleur. Voor fotobewerking is het namelijk van belang dat je monitor de kleuren zo natuurgetrouw weergeeft. De absolute basis is een monitor met een IPS paneel. IPS staat voor ‘In Plane Switching,’ dit is een variant van LCD die pixels zo uitlijnt dat kleuren vanuit verschillende kijkhoeken goed worden weergegeven. Of je de monitor nu van onderaf of van de zijkant bekijkt, de kleuren zien er hetzelfde uit. Het dynamisch contrast van monitors met een IPS paneel is ook groter, waardoor je ook subtiele kleurnuances ziet. Kleurruimtes zijn ook belangrijk bij het kiezen van een monitor. Een kleurruimte is het kleurbereik van je monitor en bepaalt hoe beelden worden weergegeven. Een standaard monitor maakt gebruik van een sRGB kleurruimte. Dit is de meest standaard, maar ook de meest beperkte kleurruimte. Hij laat maar een bepaald aantal kleuren zien, waarbij de “stappen” tussen verschillende kleuren relatief groot zijn. Hierdoor kunnen kleurnuances in je beelden wegvallen. Dit is vooral merkbaar bij groene en blauwe kleuren, dus een grotere kleurruimte is vooral van belang bij landschapsfotografen of onderwaterfotografen.

editing monitor

Gaat het je al duizelen bij de term ‘RGB’? Dat geeft niets. Iedere afbeelding die je op je monitor ziet, bestaat uit pixels. Dit kun je vergelijken met miljoenen gekleurde puntjes, die samen een beeld vormen, zoals bij het pointillisme van Georges Seurat (google het maar). Iedere pixel is opgebouwd uit drie kleuren: rood, geel en blauw. Daar komt de afkorting ‘RGB’ vandaan.

Wat voor fotograaf je ook bent, je wilt waarschijnlijk altijd gebruikmaken van een zo natuurgetrouw mogelijke weergave van je beelden. Daarom is het verstandig om voor een monitor te kiezen die met meerdere kleurruimtes kan werken. Je moet denken aan een monitor die tenminste 90% van het sRGB en 70% van het AdobeRGB spectrum dekt. Voor professionele fotobewerking is het handig om een beeldscherm te hebben dat ook met ProPhotoRGB kan werken, dit is één van de kleurruimtes met het grootste kleurbereik. Houd er wel rekening mee dat bestanden die in ProPhotoRGB zijn, erg groot zijn. Je hebt dus ook een krachtige pc en veel opslagruimte nodig.

Rechts zie je een overzicht van de meest gebruikte kleurruimtes. Het gekleurde veld bestaat uit alle kleuren die je met het menselijk oog kunt waarnemen. Zoals je ziet, is sRGB één van de meest beperkte kleurruimtes. Bij ProPhotoRGB beschik je over veel meer kleuren, vooral in blauw, groen en roze. Deze kleurruimte zorgt daardoor voor een meer natuurgetrouwe kleurweergave.

Beweegbaarheid

Monitors staan meestal in een horizontale stand, maar niet alle beelden die je bewerkt zijn horizontaal. Daarom is het handig om je monitor goed te kunnen bewegen. Gelukkig bestaan er monitors met de mogelijkheid om het scherm verticaal te draaien, maar niet alle monitors kunnen dit. Het is dus verstandig om daar goed naar te kijken als je veel verticaal fotografeert, bijvoorbeeld bij portretten.

Kap

Een kap is een nuttige aanvulling op je monitor. Hij houdt hinderlijke lichtreflecties op je scherm tegen, waardoor je verzekerd bent van een juiste weergave van kleuren. Daardoor kun je ook werken in ruimtes met veel verlichting, of kamers waar het zonnetje naar binnen schijnt. Veel kappen kunnen zowel in horizontale als in verticale stand op je monitor gebruikt worden. Hoewel een kap veel voordelen heeft en zeker het overwegen waard is voor professionele fotobewerking, is het geen verplichting. Je moet dus zelf de afweging maken of jij het de investering waard vindt.

Helderheid en contrast ratio

Helderheid is belangrijk, maar niet zo belangrijk als vaak gedacht wordt. Voor fotobewerking is het van belang dat je scherm een uniforme helderheid heeft en dat er dus geen donkere randen te bespeuren zijn als je een volledig wit scherm wilt laten zien. Als je een monitor hebt gevonden met een IPS paneel, dan heb je al geen last meer van dit probleem, omdat IPS panelen hier al voor zorgen. Ook contrast ratio is minder belangrijk dan veel mensen denken. Veel verkopers gebruiken de contrast ratio als een verkoopargument. Meer is beter, wordt dan gezegd. In de realiteit valt dit tegen. Een contrast ratio van 1000:1 is prima. Als je hoger wilt, kun je hoger gaan, maar dit is niet essentieel voor een goede monitor.
De keuzes van onze beeldmakers:

Bekijk het overzicht

Kalibratie

Wat wel heel belangrijk is voor een monitor, is kalibratie. Met kalibratie worden kleuren en zwartwaarden afgestemd, zodat je zeker weet dat je de juiste kleuren ziet. Zonder kalibratie kan het bijvoorbeeld voorkomen dat het beeldscherm paars laat zien, terwijl de kleur eigenlijk donkerblauw is. Als je niet kalibreert, kun je dus net zo goed een goedkope monitor kopen. Gelukkig komen veel monitors tegenwoordig met hun eigen kalibratiesoftware, waarbij je in een paar klikken je monitor kalibreert. Hoewel dit voor hobbymatige bewerking prima is, is het voor professionele fotobewerking eigenlijk een vereiste om goede kalibratiesoftware aan te schaffen. Meer weten over kalibreren? In dit artikel wordt uitgelegd hoe je jouw monitor kalibreert.

In het kort

Om een lang verhaal kort te maken, zullen we nu voor je samenvatten waar je op moet letten als je een monitor wilt aanschaffen.

Als je hobbymatig foto’s bewerkt, kan je monitor het beste over deze eigenschappen beschikken:

  • IPS paneel
  • Minstens Full HD resolutie
  • Minstens 90% van het sRGB en 70% van het AdobeRGB spectrum, liefst boven 99% van beide
  • Eventueel een draaihoek van 90 graden
  • Eventueel een kap

Als je professioneel foto’s bewerkt, kan je monitor het beste over deze eigenschappen beschikken:

  • IPS paneel
  • 4K resolutie
  • Zo groot mogelijk kleurbereik van sRGB, AdobeRGB en ProPhotoRGB
  • Draaihoek van 90 graden
  • Van horizontaal naar verticaal omkeerbare kap

Je hebt nu genoeg informatie om een monitor voor fotobewerking uit te zoeken die past bij jouw activiteiten en niveau. Veel succes met de zoektocht, en vergeet vooral niet om even een kijkje te nemen bij ons assortiment monitors.

Keuzehulpen