Macro tussenringen

{{serverState.parameters.subproducttaggroup_description}}

Een macro tussenring is een betaalbaar alternatief voor de macrolens en verkleind de afstand tot een onderwerp, om zo dieren en planten op ware grootte te fotograferen of te filmen.

 

Macro tussenringen

{{serverState.parameters.subproducttaggroup_description}}

 
{{item.name}} {{item.name}} {{item.name}} {{item.name}}
{{item.action_label}}

{{item.description}}

  ({{item.review_count}})
{{item.voorraadmelding_new}}
Adviesprijs {{item.from_price | novuloKameraExpressPrice}}
{{item.fixed_list_price | novuloKameraExpressPrice}} {{item.fixed_list_price | novuloKameraExpressPrice}} {{item.discount_price | novuloKameraExpressPrice}}
Prijs na cashback {{item.cashback | novuloKameraExpressPrice}}

  Een macro tussenring is een betaalbaar alternatief voor de macrolens en verkleind de afstand tot een onderwerp, om zo dieren en planten op ware grootte te fotograferen of te filmen.

   

  Wat is een macro tussenring?

  Een macro tussenring is een holle ring die tussen de body van de camera en het objectief geplaatst wordt. Op deze manier wordt de vergrotingsfactor van het objectief verder vergroot en de scherpstelafstand verkleind. Hiermee kunnen objecten dichterbij worden gehaald tot zelfs boven de ware grootte op beeld. De tussenringen bevatten contactpunten om te communiceren met uw camera, waardoor het wijzigen van het diafragma en scherpstellen nog gewoon mogelijk is. Vaak worden er meerdere tussenringen aangebracht om het object nog dichterbij te halen. Caruba of Kenko bieden hiervoor prima ringen aan.

  Scherpstellen op een object

  Bij het gebruik van een enkele tussenring op een camera is het nog steeds mogelijk om goed scherp te kunnen stellen op het object. Hoe meer millimeters er echter worden toegevoegd tussen de body en het objectief hoe kleiner het scherpstelbereik wordt. Er gaan meerdere stops lichtsterkte verloren bij meer tussenringen, daardoor moet er met een langere sluitertijd gewerkt worden. Doordat de focus afneemt is het handig bij het gebruik van tussenringen om een stapje naar achteren te doen of het statief te verzetten. Hierdoor kan de camera weer scherpstellen op het object en zullen de resultaten van de opname verbeteren. Autofocus is bij deze manier van fotograferen minder geschikt, om de beste resultaten te behalen is het namelijk zinvol om handmatig scherp te stellen.

  Vergrotingsfactor

  Bij het gebruik van een macro tussenring tussen een camera en objectief wordt de vergrotingsfactor verdubbeld. Zo kunt u een object op 50 cm afstand naar voren halen tot slechts 25 cm. De verschillende soorten tussenringen en bijbehorende dikte bepalen de uiteindelijke factor waarmee het object dichterbij wordt gehaald. Minieme details in beeld brengen wordt hierdoor mogelijk, al wordt de scherptediepte met een tussenring wel beperkter. De beste resultaten worden dan ook bereikt door de tussenring met een macro- of telelens te combineren. De vergrotingsfactor kunt u zelf eenvoudig berekenen door de lengte van de tussenring te delen door de brandpuntsafstand van het gebruikte objectief.

  Beeldstabilisatie

  Met tussenringen is het noodzakelijk om vanaf een statief te fotograferen om het beeld van de camera zo goed mogelijk te stabiliseren. Bij het gebruik met een camera en zwaar objectief wordt het steeds moeilijker om een stilstaand beeld te genereren. Gelukkig beschikken hedendaagse camera’s en objectieven over meerdere beeldstabilisatoren, zodat ook bij macrofotografie prachtige foto’s kunnen worden gemaakt.