slo-mo banner

Hoe gebruik je een statief?

Heb je stabiliteit nodig voor het maken van jouw perfecte plaatje? Dan is een statief de oplossing. Wij helpen je graag op weg met een handig stappenplan, zodat je snel en eenvoudig kunt genieten van je driebenige tripod met maximale stabiliteit.


Je bent erop uit en vindt een prachtig plaatje om te fotograferen. Top! Wacht wel nog even voor je je statief uitklapt. Leg in plaats daarvan je statief nog even aan de kant. Kijk eerst met je camera in de hand op welke hoogte je de foto wilt maken. Op deze manier voorkom je dat je je statief meerdere keren moet verzetten en de statiefpoten opnieuw moet in- en uitschuiven. Dit scheelt tijd.


Pak nu je statief erbij. Het grootste deel van de stabiliteit van een statief komt uit de statiefpoten. Het is daarom goed om te weten dat je voor maximale stabiliteit de drie benen zo ver mogelijk uit elkaar zet en deze goed afstelt. Hoe minder je de benen uitschuift, hoe steviger het statief staat. De dikste beengedeelten zijn namelijk het stevigst. Niet zoveel hoogte nodig? Houd dit dan in gedachte. 

Terwijl je de statiefpoten in- en uitschuift, let dan goed op de vergrendeling van de benen. Het verschilt per statief of deze clips of draaikoppelingen heeft. Beide kennen aandachtspunten. Pas op tijdens het dichtdrukken van de clips dat je vingers er niet tussen komen. Bij een draaikoppeling is het heel belangrijk dat je goed controleert of hij goed is aangedraaid. Zo niet kunnen de benen zomaar inschuiven en dan kan het statief omvallen. Draai ze daarom stevig aan, maar natuurlijk niet te strak. Dan krijg je ze later niet meer open.


Veel tripods hebben een zogenoemd middenzuil. Dit verticale stuk bovenop de benen werkt als een verlengstuk om meer hoogte te bereiken. Wees er wel van bewust dat hoe hoger je het statief afstelt, hoe instabieler je camera wordt. Zeker bij zwaardere camera’s en lenzen. Om dit te compenseren, zou je gebruik kunnen maken van de haak onder de middenzuil. Door hier een zwaarder contragewicht aan te hangen, zoals een tas krijg je weer een beetje stabiliteit terug.


Oké, je statief staat op de juiste hoogte afgesteld. Nu is het tijd om de juiste richting te bepalen. Een handige tip wanneer je je statief neerzet, is om één van de poten richting het onderwerp te zetten dat je wilt fotograferen. Op deze manier wijst je lens dezelfde richting op, waardoor het statief minder snel omvalt. Een handig bijkomend voordeel is dat je niet over de statiefpoten struikelt, omdat je zelf tussen de twee overige poten in kan staan. Denk daarbij eventueel aan de weersomstandigheden. Wanneer er een harde wind staat, is het beter om twee statiefpoten tegen de windrichting in te zetten ongeacht in welke de richting je lens wijst. Zo creëer je wat extra stabiliteit.


Nu je statief staat, kan je de camera erop bevestigen. Schiet je met een grote telelens? Een tip is om dan niet de camera, maar je lens op je statief vast te maken. Door het gewicht beter te verdelen, ontstaat wederom meer stabiliteit. Voor het bevestigen worden de meeste van dit soort lenzen geleverd inclusief statiefgordel. Heeft jouw lens deze niet? Dan is het altijd nog een optie om een statiefgordel los te kopen. Wanneer je de camera of lens op je statief bevestigt, controleer dan ook gelijk even of je de ingebouwde beeldstabilisatie beter kan uitzetten. Vooral de iets oudere types stabilisatoren werken niet ideaal in combinatie met een statief.


Nu je alles hebt ingesteld, is het als laatste nog belangrijk om zeker te weten dat het middenstuk van je statief loodrecht en verticaal boven de grond staat. Op deze manier verdeel je het gewicht van de camera gelijkmatig over de benen en is het statief het stabielst. Een handig trucje is om dit af te lezen van een waterpas. Veel statieven hebben deze al ingebouwd. Mocht jouw statief deze niet hebben, kan je voor een leuk prijsje al verschillende waterpassen vinden.


Wil je meer leren over statieven en bekijken welke de beste keuze is voor jou? Lees hier verder voor een keuzehulp voor statieven.