Juiste fototas kiezen

Hoe kies je de juiste cameratas? 

Camera, check. Lens, check. Geheugenkaarten, check. Vakantie, check. Maar hoe gaat alles mee? Een cameratas is een musthave voor de fotograaf on the go. Of je nu op vakantie gaat of even eropuit. Er is een groot aanbod tassen speciaal voor fotoapparatuur. In tegenstelling tot normale tassen zijn fototassen uitgerust met verschillende vakken waardoor jouw apparatuur goed op zijn eigen plek blijft. Dat betekent dat jouw kostbare spullen goed beschermd zijn.

Welke tassen zijn er? | Welke tas kies je?

Welke cameratassen zijn er allemaal?

Hoesje

De kleinste soort cameratas is het hoesje, bedoeld voor compactcamera’s. Het grote voordeel hiervan is dat hij klein van formaat is en dus makkelijk op te bergen is in bijvoorbeeld een grotere tas of je broek- of jaszak. Het hoesje beschermt de camera tegen vuil, stof en krassen. Let wel op dat jouw compactcamera goed in het hoesje past zonder dat er teveel ruimte over is. Op die manier weet je zeker dat je camera niet kan gaan schuiven en beschadigd raakt. Het kleine formaat is handig, maar het zorgt er wel voor dat je er verder niet veel meer in kunt opbergen. Sommige hoesjes beschikken nog wel over een ruimte voor een geheugenkaartje of accu.

Hoesje

Voordelen

Zeer compact en makkelijk mee te nemen in je zak of in een andere tas

Biedt bescherming tegen vallen, krassen en stof

In veel maten beschikbaar, dus altijd op maat voor jouw compactcamera

Nadelen

Opbergmogelijkheden zijn beperkt

Niet geschikt voor grotere camera’s

Bekijk alle hoesjes

Snuittas

De snuittas zou je kunnen zien als het hoesje voor een spiegelreflex- of systeemcamera. Net als bij het hoesje is deze (als het goed is) precies op maat voor jouw camera, inclusief een lens. Dat betekent dat hij goed beschermd is tegen vallen en stoten. Het formaat, uiteraard afhankelijk van je camera, is handzaam en zorgt ervoor dat je hem op reis nog makkelijk wegstopt in een andere tas als je niet continu ermee om je nek wilt lopen. De meeste snuittassen zijn voorzien van een draagriem, waardoor je hem ook als volwaardige tas om je nek of schouder kunt hangen. De opening aan de bovenzijde zorgt ervoor dat je binnen enkele seconden je camera gepakt heb om een foto te schieten.

Snuittas

Voordelen

Ruimte voor een spiegelreflex- of systeemcamera én lens

Opening aan de bovenkant voor een snelle toegang tot je camera

Makkelijk mee te nemen dankzij compacte formaat

Verschillende formaten, altijd op maat voor jouw apparatuur

Vaak wel ruimte voor kleine accessoires als geheugenkaarten en accu’s

Nadelen

Geen mogelijkheid om extra lenzen mee te nemen

Vaak geen ruimte voor grotere accessoires zoals opladers en flitsers

Bekijk alle snuittassen

Schoudertas

De schoudertas biedt ruimte voor meer dan alleen de basics. Hij is er in verschillende soorten en maten waardoor er altijd één is die past bij jouw gear. Dat maakt de schoudertas ook geschikt voor de enthousiaste beeldmakers met bijvoorbeeld twee body’s en meerdere lenzen en accessoires. Het interieur is verdeeld in verschillende compartimenten die je vaak naar eigen wens kunt aanpassen. Een tas met veel opbergmogelijkheden brengt ons meteen bij de keerzijde van de schoudertas: het draagcomfort. Het is leuk om met veel spullen op pad te gaan, maar je moet niet vergeten dat al dat gewicht allemaal op één schouder terechtkomt. Daar staat tegenover dat je een snelle toegang hebt tot de tas en deze niet hoeft af te doen om bij je spullen te kunnen.

Schoudertas

Voordelen

Ruimte voor meer dan alleen je camera, alle accessoires kunnen mee

Verschillende vakken voor alle apparatuur, vaak zowel aan de binnen- als buitenkant

Vaak aanpasbare tussenschotten voor het zelf indelen van het interieur

Makkelijke toegang tot je spullen zonder de tas af te hoeven doen

Geen last van een zweetrug op warme dagen

Nadelen

Draagcomfort bij een zwaar beladen schoudertas; al het gewicht komt op één schouder

Onhandig als je wendbaar moet zijn en bijvoorbeeld door je knieën moet

Bekijk alle schoudertassen Bekijk onze Top 10 schoudertassen

Rugtas

Wat een rugtas is, hoeven we je natuurlijk niet uit te leggen. Net als bij een schoudertas is hij er in allerlei maten waardoor er altijd één is die aansluit bij jouw wensen. Aangezien het gewicht verdeeld is over twee schouders kun je de tas aardig volladen zonder meteen last te krijgen van je schouders en rug. Er bestaan ook rugtassen met een heupriem waardoor het gewicht nog fijner verdeeld is over je bovenlichaam. Een rugtas heeft verschillende vakken en biedt soms ook ruimte aan extra persoonlijke spullen, zoals een trui, wat te eten of een laptop. Bij sommige modellen kun je ook een statief of waterflesje kwijt aan de zijkant. In een rugtas passen veel spullen, maar je levert in op snelheid. Je moet de tas namelijk helemaal van je rug af doen om bij je spullen te kunnen.

Rugtas

Voordelen

Veel capaciteit voor meerdere body’s en/of lenzen

Vaak ruimte voor meer dan alleen je foto-apparatuur

Zwaardere belading mogelijk dankzij goede verdeling door twee schouderbanden, harnas en soms een heupriem

Het interieur is vaak naar eigen wens aan te passen

Soms ruimte om een statief te bevestigen aan de buitenkant

Nadelen

Je hebt niet in enkele seconden je camera in de hand

Bekijk alle rugtassen Bekijk onze Top 10 rugtassen

Slingtas

Een slingtas draag je om één schouder en op je rug. Daarom zou je het kunnen zien als een combinatie tussen de schouder- en rugtas. Hij biedt namelijk (deels) het draagcomfort van een rugtas en deels het gebruiksgemak van een schoudertas. Als je je camera wilt pakken, schuif je de tas van je rug naar de voorkant, waar je snel en makkelijk toegang hebt tot je camera zonder dat je je tas af hoeft te doen. Hoewel het draagcomfort beter is dan bij de schoudertas, komt nog steeds al het gewicht op je schouder terecht. Een extra riem onder je arm door zorgt er wel voor dat de tas stevig tegen je rug aan blijft zitten. Qua capaciteit verschilt het uiteraard per model, maar normaliter kan je in een slingtas naast je camera en een lens zeker nog wel een lens of andere accessoires als een flitser kwijt.

Slingtas

Voordelen

Gebruiksgemak van een schoudertas, maar dan met iets meer draagcomfort

Snelle toegang tot je camera zonder de tas af te hoeven doen

Ruimte voor meer dan alleen je camera en lens

De tas zit stevig op je rug waardoor je rug- en schouderspieren ontlast worden

Vaak redelijk compact van formaat

Nadelen

Bij zware belading is het gewicht toch niet evenredig verdeeld

Bekijk alle slingtassen Bekijk onze Top 10 slingtassen

Trolley

Een fototrolley is een compacte en praktische oplossing wanneer je veel gear wilt meenemen, maar niet de ruimte voor een grote koffer hebt. Dankzij het formaat en de wieltjes aan de onderkant van de trolley is deze ideaal als handbagage voor jouw vlieg- of treinreis. Je moet het echter niet te avontuurlijk maken, want met een trolley rol je toch het lekkerst op vlakke ondergronden. Sommige trolleys zijn ook uitgerust met schouderbanden, waardoor je hem ook, al dan niet tijdelijk, op je rug kunt dragen.

Trolley

Voordelen

Veel opbergruimte voor al jouw apparatuur

Wieltjes zorgen ervoor dat je het gewicht amper merkt

Handig voor vlieg- of treinreizen

Nadelen

Minder geschikt voor avontuurlijke tripjes

Bekijk alle trolleys


Koffer

Je kunt je kostbare apparatuur niet beter beschermen dan in een koffer. Een goede koffer beschermt tegen schokken en vallen. De meeste fabrikanten garanderen zelfs dat je er met een auto overheen kunt rijden! Ook verschillen in luchtdruk en extreme weersomstandigheden vormen geen probleem. Dat betekent dat je hem gerust in een vliegtuig mee kunt nemen. Bij de aanschaf van een koffer kies je qua interieur tussen twee varianten: plukschuim dat je op basis van jouw spullen op maat maakt, of verdelers. Die laatste zijn een soort tussenschotjes. Een koffer is vooral handig voor professionele doeleinden en zal je niet zomaar even meenemen tijdens een citytrip.

Koffer

Voordelen

Ultieme bescherming van jouw kostbare apparatuur

Zeer geschikt voor professionele doeleinden

Bestand tegen allerlei invloeden

Nadelen

Niet zo gemakkelijk mee te nemen

Niet echt geschikt voor de hobbyfotograaf tijdens een citytripje

Bekijk alle koffers Bekijk onze Top 10 koffers


Welke fototas moet je kiezen?

Je weet nu wat er allemaal op de markt is en wat de voor- en nadelen van elk type tas zijn. Maar welke tas is de juiste voor jou? Om een goede keuze te maken is het belangrijk over een aantal zaken na te denken.

Wat voor camera heb je?

Het soort, maar vooral het formaat van de camera, bepaalt voor een groot deel welke tas jij moet kiezen. Fotografeer je met een compactcamera, dan is een hoesje waarschijnlijk de beste keuze. Heb je een systeem- of spiegelreflexcamera met verwisselbare lenzen, dan kom je bij grotere tassen uit.

Hoeveel lenzen wil je meenemen?

Een camera met lens kan je mooi kwijt in een snuittas, maar als je een extra lens mee wilt nemen, kan je beter oriënteren op een grotere tas.

Wat neem je nog meer mee?

Ga je alleen met de basics op pad of neem je allerlei accessoires mee? Of misschien wel andere persoonlijke spullen voor onderweg? Dit bepaalt de capaciteit van de tas. Kijk ook goed of en hoe je de extra vakjes kunt benutten.

Wil je ook een laptop meenemen?

Wil je meteen foto’s kunnen bewerken op je laptop? Dan kies je het beste voor een tas met een speciaal laptopvak. Zo weet je zeker dat hij goed beschermd mee kan.

Statief bevestigen aan tas

Een makkelijke manier om je statief mee te nemen

Wil je een statief meenemen?

Een statief is altijd handig als fotograaf. In de tas past helaas niet, maar gelukkig zijn er tassen waar je hem gemakkelijk aan de buitenzijde kunt bevestigen. Dat scheelt weer sjouwen met een extra statieftas.

Moet je snel bij je spullen kunnen?

Als je in situaties werkt waar haast geboden is wil je niet dat je eerst nog een hele tas af moet doen om je camera te pakken. Dan heb je meer baat bij de snelle toegang tot je camera van bijvoorbeeld een sling- of schoudertas. Heb je juist helemaal geen haast omdat je veelal op locatie of in de studio bezig bent, overweeg dan een koffer, trolley of rugtas.

Wandel je veel met de tas?

Ben je veel aan de wandel, dan moet je niet bezuinigen op draagcomfort. Zeker als je tas zwaar beladen is, zullen je schouders en rug je dankbaar zijn aan het einde van de dag. De beste optie is dan waarschijnlijk de rugtas. Draag je de tas maar kleine stukjes, dan kan je natuurlijk ook kiezen voor een schoudertas of koffer. Voor de fanatieke wandelaars is een vak of een netje voor een waterflesje ook geen overbodige luxe.

Wees voorbereid op toekomstige uitbreiding

Hoe lang ga je weg?

Een paar uurtjes van je hotel weg of weken achtereen op pad, dat is nogal een verschil. Voor de korte tripjes is een kleine tas vaak voldoende. Ga je wat langer, dan heb je misschien meer ruimte nodig.

Waar ga je heen?

Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar toch belangrijk. In een drukke stad wil je eigenlijk niet dat je tas uitstraalt dat er dure apparatuur in zit. Gelukkig zijn er ook tassen die eruitzien als normale tassen. Op die manier laat je niet merken dat er wat te halen valt bij je.

Wat zijn je toekomstplannen?

Je zult niet de eerste zijn die een nieuwe lens heeft gekocht en er dan achter komt dat het allemaal niet meer in de tas past. Denk daarom alvast na of je in de toekomst je gear wilt uitbreiden, dan kan je hierop je keuze baseren.

Wat voelt er goed aan?

Uiteindelijk is het gewoon heel belangrijk of de tas goed aanvoelt voor jou. Dat gaat over het ontwerp, maar ook over het draagcomfort. Dat is voor iedereen anders. Kom daarom vooral eens langs in een van onze winkels om een aantal tassen te proberen. Vergeet daarbij ook niet je spullen. Dan kan je meteen proberen of alles past en hoe het gewicht aanvoelt.