Thuis fotostudio

Thuis een fotostudio maken

Wanneer is het handig om je eigen fotostudio te hebben? Als je veel bezig bent met portret-, newborn- of productfotografie voor je eigen webshop, dan kan het een goede keuze zijn om je eigen studio in te richten. Op deze pagina helpen we je met de belangrijkste apparatuur en benodigdheden, zodat jij snel aan de slag kan met je volgende fotoshoot.

Ruimte | Licht | Lampstatieven | Achtergrond | lichtvormers | Monitoren | Opnametent- en tafel

Ruimte

Allereerst is het belangrijk om te kijken of je genoeg ruimte hebt in je huis. Als we zo beginnen met achtergronden en opstellingen met meerdere lampen, dan moet je toch al gauw een paar vierkante meter tot je beschikking hebben. Het liefst ook in een ruimte waar je het licht van buiten kan blokkeren, want we willen graag zelf de controle hebben over het licht. Een logeerkamer, zolder of schuur zijn perfect. Je kan dan ook je apparatuur laten staan als je klaar bent. In je woonkamer kan natuurlijk ook, maar dan moet je alles netjes opruimen zodat je partner er niet gek van wordt.

Licht

Ja, daar sta je dan in die donkere schuur zonder enige vorm van verlichting. Perfect! Dan kunnen we de ruimte nu vullen met prachtige studiolampen of flitsers. Bij een fotostudio kan je de keuze maken tussen continu licht of flitslicht. Het voordeel aan continu licht zoals daglichtlampen of ledlampen is dat je direct het effect van het licht op je onderwerp ziet. Bij een flitser moet je eerst de foto maken voordat je het resultaat ziet. Een lamp kan dus wat makkelijker zijn voor beginners.

Een studiolamp is ook handig bij onderwerpen die minder bewegelijk zijn zoals productfotografie. Huisdieren en baby's zullen je ook dankbaar zijn als je met continu licht werkt in plaats van fel flitslicht. Als je meer informatie wilt over de keuze tussen flitslicht en continu licht, kijk dan op deze studio keuzehulp.

Voor de beginners (maar ook professionals hoor) verkopen we hele handige lichtsets waarmee je in één keer een complete studio opstelling aanschaft. Ideaal!

Complete continu lichtsets

Lampstatieven

Tenzij je een handige assistent hebt die al je lampen vast houdt, zijn lampstatieven een echte must. Ze praten alleen niet terug of lachen om je flauwe grapjes. Wat ze wel doen, is je lamp van de grond houden zodat jij de lamp of flitser op een vaste plek kan richten. Sommige statieven kunnen erg hoog, maar dat zal je in je thuisstudio niet nodig hebben.

Let bij het neerzetten van je statief dat de verdeling van het gewicht goed is. Een zware lamp of flitser kan zelfs het beste statief nog wel eens wankel maken. Zet daarom altijd één van de drie poten mee in de richting waarin de lamp wijst. Zo voorkom je dat hij naar voren valt. Wij raden ook altijd het gebruik van een zandzak op één van de poten aan.

Alle lampstatieven

Achtergrond

Alle mooie studiofoto's hebben één ding gemeen: ze hebben een egale achtergrond. Je kan natuurlijk de muur in je woonkamer een strakke kleur geven, maar als je dan een keer een andere kleur achtergrond wilt, dan moet je wéér verven. Gebruik daarom een achtergrondrol of doek die je makkelijk op kan hangen met twee standaarden. Een rol papier geeft een perfect egale achtergrond en kan je gemakkelijk afsnijden als er kreuken of vlekken in zitten. Een achtergronddoek kan plooien hebben als je er niet goed op let. Mocht je budget te krap zijn voor een set met statieven, dan kan je ook altijd creatief zijn met papier en plakband op de muur.

Alle achtergrondsystemen

Lichtvormers

Een lichtvormer kan omschreven worden als gereedschap voor de fotograaf. Er zijn allerlei soorten lichtvormers. Denk bijvoorbeeld aan softboxen en octaboxen, reflectors, paraplu's, beautydishes, grids en snoots. Elk type geeft op eigen wijze vorm aan het licht dat uit je studioflitsers of lampen komt. Kijk op de Lightshapers en belichtingen pagina voor meer uitleg over welke lichtvormer voor jou geschikt is!

Alle lichtvormers

Monitor

Als je de foto's geschoten hebt en ze gaat nabewerken, dan mag een goede monitor in je studio ook niet missen! Professionele monitoren voor foto- en videografie zijn geoptimaliseerd voor het nabewerken van beelden. De weergaves van kleuren en de contrasten zijn helemaal perfect, zodat jij het beste resultaat uit je werk kan halen. Mocht je na een tijdje willen ontspannen als het werk in je thuisstudio erop zit, deze monitoren zijn ook heel goed om te gamen!

Alle monitoren

Opnametenten en -tafels

Productfotografen onder ons, opgelet! Een enorme studio bouwen als je af en toe foto's maakt van kleine accessoires die je op je webshop verkoopt is wellicht te veel van het goede. Met een opnametent- of tafel ben je sneller én goedkoper uit. Sommige sets worden geleverd inclusief kleine lampen, zodat je nog makkelijker kan werken. Een studio in je huis, maar dan in het klein!

Alle opnametentenMeer lezen

keuzehulp statieven

HET JUISTE STATIEF KIEZEN

Statieven zijn er in alle vormen en maten. Bepaal welke jij nodig hebt.

> Lees artikel

hulp nabewerking

HULPGIDS FOTOBEWERKING

Wat kan er allemaal in de nabewerking en welke programma's zijn er?

> Lees artikel

studio keuzehulp

STUDIO KEUZEHULP

In de studio kan je veel apparatuur gebruiken. Maar wat heb jij nodig?

> Lees artikel

histogram

FLITS- OF CONTINULICHT?

Beide vormen van licht worden volop gebruikt en over beide is wat te zeggen.

> Lees artikel


< Terug naar het overzicht