Draadloze triggers
Met een draadloze trigger haal je een veilig en betrouwbaar product in huis om een flitser en camera met elkaar te laten communiceren.
Metz WT-1R Wireless TTL flash Receiver Canon
Adviesprijs 69,-
14, 99
Metz WT-1T Wireless TTL flash Transceiver Nikon
Adviesprijs 134,90
14, 99
Metz WT-1T Wireless TTL flash Transceiver Canon
Adviesprijs 99,99
12, 99
Godox X Pro-S Transmitter voor Sony
Adviesprijs 89,95
79, 95
Godox X Pro-C Transmitter voor Canon
Adviesprijs 119,-
87,-
Godox X PRO II Transmitter voor Canon
119,-
Godox X Pro-N Transmitter voor Nikon
Adviesprijs 89,95
74, 95
Metz WT-1 Wireless TTL flash trigger kit Canon
Adviesprijs 229,98
19, 99
Godox X PRO II Transmitter voor Sony
119,-
Hähnel Captur Transmitter Receiver Set Canon
Adviesprijs 82,95
74, 95
Metz WT-1R Wireless TTL flash Receiver Nikon
Adviesprijs 84,99
12, 99
Hähnel Captur Timer Kit Sony
Adviesprijs 109,95
99, 95
Wat is een trigger?
Een infrarood, radio of draadloze trigger is een draadloze set, bestaande uit een zender en ontvanger, waarmee de communicatie tussen een flitser en camera tot stand wordt gebracht. Bij het werken met losse studioflitsers is het nodig om deze van afstand aan te kunnen sturen om het moment van flitsen en fotograferen goed op elkaar af te kunnen stellen. Het grote voordeel van het gebruik van een trigger is dat deze meerdere lichtbronnen kan aansturen, waardoor je het onderwerp van de foto precies kunt belichten zoals je wenst. Zowel camera gebonden merken als Canon en Sony als universele merken zoals Pixel, Hahnel of Godox bieden triggers aan.
Communicatie tussen zender en ontvanger
Standaard wordt bij een studioflitser een synchrokabel meegeleverd om het contact tussen de camera en flitser tot stand te brengen. Groot nadeel is dat er met deze manier een draad tussen de camera en flitser hangt en deze zeker bij studiofotografie met veranderend licht nogal eens voor ongelukken kan zorgen. Handiger is in die situatie om een draadloze triggerset aan te schaffen, waarmee de communicatie tussen zender en ontvanger draadloos verloopt. De zender wordt bovenop de camera bevestigd en krijgt een signaal door wanneer er een foto wordt gemaakt. Dit signaal wordt opgepikt door de ontvanger. De ontvanger staat bij de studioflitser en is via een kort draadje verbonden. Een reportageflitser kan dan weer bevestigd worden bovenop de ontvanger. De ontvanger reageert op het infrarood of radio signaal van de zender en stuurt een signaal naar de flitser om met het ingestelde vermogen een of meerdere flitsen te geven. De signaalsterkte is te configureren om zo meerdere triggers tegelijk te gebruiken. Belangrijk is om bij de aanschaf van een trigger goed te kijken naar het maximale bereik, soms is dit 10 meter en in andere gevallen zelfs 50 meter. De keuze is uiteraard geheel afhankelijk van de afstand tussen de camera en flitser(s).
Instellingen op de flitser en camera
Alleen met een zender en ontvanger is het gehele plaatje van het fotograferen met behulp van een trigger nog niet compleet. Het is namelijk belangrijk om de instellingen op de flitser en camera zo af te stellen dat de gewenste lichtsterkte op het onderwerp valt. Belangrijk is hierbij vanuit de handmatige camerabediening te werk te gaan. Ga bij portret- of productfotografie in de studio altijd uit van een diafragma van minimaal f/7 om over voldoende scherptediepte te beschikken. De ISO waarde kan op 100 worden gezet en tijdens het testen naar onder of boven worden bijgesteld. De sluitertijd ligt bij flitsen tussen de 1/125s en 1/200s. Met een grijskaart en lichtmeter kunnen al deze instellingen nog verder verbeterd worden.
Gebruik bij meerdere flitsers en ontvangers
Het voordeel van een triggerset is dat met een enkele zender en ontvanger meerdere flitsers kunnen worden aangestuurd. Een flitser wordt via de besproken manier verbonden en zal reageren op het signaal van de zender. Bij andere flitsers wordt de slave functie ingeschakeld zodat deze direct kunnen reageren op het flitslicht van de eerste studioflitser. Aangezien deze slechts in een fractie van een seconde een flits kunnen geven is de vertraging nauwelijks zichtbaar. Een ander mogelijkheid is om extra ontvangers aan te sluiten op de triggerset en zo meerdere flitsers te bedienen. Dit kan zowel in gevallen waarbij de slave functie ontbreekt van belang zijn, maar ook wanneer er te veel licht in de studio valt en hierdoor de flitsers niet op elkaar kunnen reageren.
Voordelen van een TTL trigger
Net als bij flitsers zijn er triggers beschikbaar die TTL ondersteunen. Dit staat voor Through the Lens en is een belichtingssysteem waarmee de flitser automatisch van het juiste vermogen kan worden voorzien. Het systeem kan daarnaast goed inspelen op de omstandigheden en de instellingen van de bijbehorende camera.