Ontmoet Frank, al 13 jaar werkzaam bij onze klantenservice en verkikkerd op vlinderfotografie

Frank Jordan

Frank Jordan werkt inmiddels al dertien jaar op ons hoofdkantoor. Hij is erg betrokken geweest bij de opzet en enorme groei van onze klantenservice. Na een sportblessure besloot Frank op zoek te gaan naar een nieuwe hobby en dat werd fotografie. Het liefst gaat hij op pad om foto’s te maken. In de herfst, winter en lente focust hij zich op landschapsfotografie en in de zomer op macrofotografie.

Wat Frank het liefst fotografeert? Dat zijn toch echt vlinders. Dit is dan ook het onderwerp waar hij graag zijn tips & tricks over deelt.

Specialisatie | Gear en instellingen | Bucketlist | Tips

‘’Vlinders zijn natuurlijk klein en ik vind het fascinerend om zien dat als je dichtbij komt alles een andere kleur en structuur heeft dan je misschien verwacht.’’

Specialisatie: vlinderfotografie

Na een reeks van sportblessures, ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe hobby. Ik heb me toen aangesloten bij een fotografieclub. Ik heb verschillende dingen geprobeerd, maar ik merkte al snel dat mijn hart uitging naar het buiten fotograferen en dan het liefst dieren. Van edelherten tot vogels, maar de vlinders spreken mij het meeste aan. Inmiddels ga ik niet meer alleen in Nederland op zoek naar de mooiste vlinders, maar ik zoek ook in bijvoorbeeld Frankrijk, Hongarije en Oostenrijk naar bepaalde vlindersoorten.

Vlinders zijn kleine insecten en ik vind het fascinerend om zien dat als je dichtbij komt alles een andere kleur en structuur heeft dan je misschien verwacht. Er zit zoveel diversiteit in de verschillende vlinderfamilies en ik vind het leuk om hier ook over te blijven leren. Ik ben zelf gek op bergen en vind het bijzonder om te zien dat hoe hoger je komt, hoe minder kleur de vlinders krijgen. Toch vind ik deze bergvlinders net zo mooi als de heel kleurrijke vlinders. Mijn favoriet is de apollovlinder. Dit is een grote beschermde vlinder in Europa en wat mij betreft erg fotogeniek!

Frank Jordan

Frank Jordan

Gear en instellingen

Ik gebruik zelf een Nikon D500 met een 200mm macrolens. Er zijn verschillende macrolenzen waarvan sommige lenzen geschikter zijn voor vlinders en libellen dan andere lenzen. Ik zou altijd aanraden om te werken met een 150 tot 200mm lens bij vlinderfotografie. Als je bijvoorbeeld een paddenstoel fotografeert, kan dit het beste met een 100 of 60 mm-lens. Zo’n lens zorgt voor meer scherptediepte, en zo kan je een rond onderwerp beter in beeld brengen dan een vlinder, die platter is.

Naast een goede lens komt er nog veel meer kijken qua gear. Zo heb ik altijd een wit parapluutje bij me zodat ik het licht diffuser kan maken en een reflectieschermpje. Daarnaast gebruik ik regelmatig een lamp waar je een bloem met een vlinder in kan zetten tegen een mooie achtergrond. Ten slotte is een goed statief voor macrofotografie erg belangrijk.

‘’Je ziet elke trilling als je iets kleins, zoals een vlinder, groot fotografeert. Daarom gebruik ik graag een draadontspanner.’’

Mijn camera is dusdanig ingesteld dat ik in de nabewerking bijna niets hoef te doen. Af en toe maak ik een foto iets scherper of pas ik de witbalans aan. Qua instellingen staat bij mij de witbalans standaard op bewolkt en de kleurinstelling zo dat groen, rood en geel meer nadruk krijgen. De scherpte staat vaak iets hoger om de kleine details van de vlinder vast te leggen. De autofocus gebruik ik niet omdat je dan een beperkte scherptediepte hebt. Ik doe alles dus manueel.

Daarnaast maak ik gebruik van een draadontspanner of mirror-up. Ik druk één keer af om de spiegel omhoog te krijgen en de tweede keer maakt hij pas de foto. Dit is belangrijk, omdat op deze manier je camera niet meer trilt als je de foto maakt. Je ziet namelijk elke trilling als je een klein onderwerp groot op de foto wilt zetten. En last but not least, ik fotografeer altijd met een statief.

De Nikon D500 is niet meer leverbaar, maar deze camera’s en objectieven werken ook goed voor vlinderfotografie.

Nikon D780 body

Nikon D780 body

Irix 150mm f/2.8 Macro 1:1 Dragonfly Nikon

Irix 150mm f/2.8 Macro 1:1 Dragonfly

Sigma 105mm f/2.8 EX DG Macro

Sigma 105mm f/2.8 EX DG Macro

Bresser B-SU33 Paraplu wit diffuus 84cm

Bresser Paraplu wit diffuus 84cm

Bucketlist

Mijn mooiste foto moet nog gemaakt worden. Ik denk vaak terug aan de reizen die ik gemaakt heb en waar ik in ‘topvorm’ was qua fotograferen. Reizen en foto’s waar ik dus goede herinneringen aan heb. Elk jaar schiet ik namelijk wel weer een aantal favorieten. Ik zou nog wel graag naar de Sierra Nevada gaan of de voormalig Oostbloklanden. Daar is de industrie nog niet zoals bij ons in West-Europa, dus je hebt nog meer diversiteit aan vlinders.

Tips

Als je nog relatief nieuw bent met fotografie of natuurfotografie dan zou ik iedereen aanraden zich aan te sluiten bij een fotoclub. Naast dat daar veel tips en tricks gedeeld worden, leer je ook feedback geven en ontvangen. Ik geloof erin dat dit je snel verder kan helpen. Ik ben destijds een eigen club begonnen ‘De Natuurfotografen Drechtsteden’ waar we nog steeds eens in de zoveel tijd mee op excursie of op reis gaan.

‘’Je wilt het insect isoleren op je foto zodat deze van je beeld afknalt.’’

Mijn belangrijkste advies voor vlinderfotografie is om te zorgen voor de juiste lens. Met een 105mm-lens moet je dichter op je onderwerp zitten, dan wanneer je een 200mm-lens gebruikt. Hiermee kan je ook makkelijker een insect isoleren op je foto, zodat deze van je beeld afknalt.

Als je vlinders wil fotograferen, is het handig om het gebied van tevoren al eens te verkennen. Als ik op fotoreis ga, dan begin ik vaak al om 3 of 4 uur in de ochtend en ik stop als het licht te hard wordt. Het is ook belangrijk om je in te lezen. In Nederland hebben we een organisatie genaamd ‘De Vlinderstichting’. Deze stichting deelt veel nuttige informatie over vlinders op hun website. Het kan ook helpen om boeken te lezen. Het is handig om te weten waar de vlinder vliegt in welk seizoen, of die een groot of klein territorium heeft, enzovoorts.

Frank Jordan

Mijn laatste tip is om de foto zo natuurlijk mogelijk te houden. Gebruik altijd natuurlijk licht en laat kunstmatig licht, zoals ringflitsers, achterwege. Je ziet het gebruik van zulke flitsers altijd terug aan bijvoorbeeld de ogen van de vlinder en dit maakt je beeld minder natuurlijk.

Wees ook voorzichtig. Zo is het belangrijk om een vlinder heel voorzichtig weer terug te laten lopen, als je deze verplaatst hebt. Als je heel voorzichtig met de diertjes omgaat kun je ze in allerlei standen fotograferen.

Waar kun je mij vinden

Instagram: @frankjordandordrecht

Frank Jordan

Frank Jordan

< Ontmoet al onze experts