Interview met wildlife fotograaf Alex Pansier

Alex Pansier is een Nederlandse wildlife fotograaf en Sony-ambassadeur. Hij verkocht in 2021 zijn e-commercebedrijf en sindsdien focust hij zich fulltime op fotografie. De afgelopen jaren reisde Alex naar meerdere arctische gebieden om onder meer ijsberen, poolvossen en andere wilde dieren op de foto te zetten. Hij sleepte al meerdere prijzen in de wacht, waaronder een eervolle vermelding bij de Comedy Wildlife Awards van 2022, met een foto van een eekhoorn die als superman door de lucht vliegt.

Alex vertelt ons alles over zijn passie voor wildlife fotografie, dat uiteraard voor fantastische foto’s zorgt, maar soms ook wel spannend is. Natuurlijk heeft Alex ook handige tips voor als je zelf aan de slag wilt met wildlife fotografie.

Interview | Tips | Apparatuur | Foto's

“Ik ben geen zogeheten soortenjager. Het gaat mij om het beeld dat ik kan creëren met een dier. Ik vind het leuk om een dier abstract of iets vervreemd neer te zetten.”

Alex Pansier

Alex Pansier

Eerste keer de natuur in

Toen Alex in 2018 begon met fotograferen, was dat als hobby naast zijn internetbedrijf. “Ik werkte in een hectische wereld waar je altijd aan moet staan, omdat er dag en nacht iets aan de hand kon zijn. Fotografie was voor mij een manier om tot rust te komen.” In het begin fotografeerde hij voornamelijk urbex. Dit zijn verlaten, vaak ook vervallen, gebouwen. “Ik merkte al snel dat ik hier niet blij van werd. Het zijn vaak deprimerende plekken.” Alex kwam dankzij een fotografieclub terecht bij natuurfotografie. Samen met iemand van die club ging hij een dag op pad om in de natuur te fotograferen. “We gingen fotograferen vanuit een fotohut. Dit was de eerste keer dat ik de natuur in ging om foto’s te maken.” Ze zaten een tijdje in zo’n hut toen er een havik in de buurt landde. “Het was heel bijzonder om zo’n roofvogel van dichtbij te zien. Het was echt een wauw-moment.”


Sindsdien is Alex verknocht aan wildlife fotografie. Alex vertelt dat hij in de buurt van bossen woont en daar graag op pad gaat. “Op een gegeven moment raakte ik geïnteresseerd in wat ik nog meer kon fotograferen. Wolven in Polen bijvoorbeeld of poolvossen in de sneeuw.” Zodoende ontstond zijn interesse in reizen. De afgelopen jaren heeft de Sony-ambassadeur flink wat afgereisd naar voornamelijk arctische gebieden.

Minimalistisch en moody

Voordat Alex op reis gaat doet hij veel research naar het gebied en de mogelijke dieren die hij kan tegenkomen. “Als ik voor het eerst naar een nieuw land ga, ga ik vaak met een fotoreis mee. Op deze manier leer je de leuke plekken kennen in een vreemd land.” Naast de research, probeert hij altijd te blijven leren. “Ik kijk veel YouTube-video’s en ik probeer mezelf altijd te blijven verbeteren.” Alex kijkt kritisch naar zijn eigen werk en probeert het steeds een beetje beter te doen. “Eigenlijk ga je altijd in kleine stapjes vooruit. Op die manier ontwikkel je ook steeds meer je eigen stijl.” Alex omschrijft zijn stijl als minimalistisch en moody. Veel foto’s zijn high of low key geschoten. Dit draagt bij aan het minimalistische effect.

Alex vertelt dat hij geen voorkeur heeft voor specifieke dieren. Hij fotografeert net zo lief zoogdieren en vogels als insecten. “Ik ben geen zogeheten soortenjager, die probeert allemaal zeldzame dieren op de foto te zetten. Het gaat mij meer om het beeld dat ik kan creëren met een dier. Ik vind het leuk om een dier abstract of iets vervreemd neer te zetten.” Voor zijn foto’s reisde Alex al meerdere keren naar gebieden met veel sneeuw. Hier is veel rust en ruimte, waardoor hij de kans had om wilde dieren minimalistisch te fotograferen. “Ik hou van plekken waar sneeuw ligt. De witte landschappen en mooie structuren trekken mij aan. Ik vind het leuk om een dier vast te leggen in zo’n wit landschap.”




Alex Pansier


Alex Pansier

Fotograferen in arctische gebieden

Hij vertelt dat het soms wel spannend is om te fotograferen in arctische gebieden. “Zo ben ik wel eens in Noorwegen in een sneeuwstorm terecht gekomen. Echt alles was wit.” Hij reed samen met andere fotografen op sneeuwscooters door de storm, maar het sneeuwde zoveel dat hij degene die voor hem reed niet meer kon zien. “De weg was wit. De lucht was wit. Je hebt dan geen idee meer waar je heen gaat. Dat was wel spannend.”

Alex heeft met dieren nog geen spannende momenten meegemaakt. “Ik probeer het niet zo ver te laten komen.” Zo was hij een keer op reis in Spitsbergen om ijsberen te fotograferen. Alex legt uit dat verschillende beersoorten anders op mensen reageren. “Je hebt een bruine beer, een zwarte beer en een ijsbeer. Zolang je bij een bruine beer rustig blijft, is er niets aan de hand. Als het nodig is, kun je een zwarte beer nog verjagen. Maar als een ijsbeer je ziet, ben je de pineut.” Best spannend dus, om van een afstandje ijsberen te fotograferen.


“We stonden natuurlijk op een goede afstand van de ijsberen, maar voor de zekerheid stonden de neuzen van de sneeuwscooters van de beren af. Mocht het nodig zijn, dan konden we snel wegrijden.” Uiteindelijk gaven de ijsberen geen kick om de mensen op de sneeuwscooters. “Ze hadden net een rendier te pakken gekregen en die waren ze lekker aan het opeten.”

Vliegende eekhoorn

Naast foto’s van arctische dieren, zoals de ijsbeer en de poolvos, fotografeert Alex ook graag in het bos in Nederland. Zo maakte hij de foto van de vliegende eekhoorn gewoon in het Brabantse natuurgebied de Maashorst. “Hieruit blijkt wel weer dat je niet ver hoeft te reizen om een gave foto te maken.” Hij vertelt dat hij de plek goed kent en voor deze foto goed verscholen zat in een fotohut. “Als je in zo’n hut zit, moet je maar hopen dat er net een eekhoorn voor je lens springt of langsloopt.” Deze keer had hij het geluk en hij legde een eekhoorn vast alsof die als Superman door de lucht vloog. De komische foto werd bekroond met een eervolle vermelding bij de Comedy Wildlife Awards. “Het geeft een kick om zo’n eervolle vermelding te krijgen.”

Alex vertelt dat het hij graag meedoet aan fotowedstrijden, omdat het hem scherp houdt en uitdaagt om kritisch naar zijn werk te kijken. “Zoals je kunt zien is de eekhoornfoto niet echt binnen mijn stijl. Het is natuurlijk nog steeds minimalistisch, maar er zit meer kleur in. Het is een foto die ertussenuit springt. Dat maakt de foto natuurlijk niet minder leuk.”




Alex Pansier


Alex vertelt dat niet elke dag bekroond wordt met een prijswinnende foto. “Soms ben je ook een dag op pad, zonder iets te fotograferen.” Zo was hij laatst met een vriend op pad met het plan om baardmannetjes, een vogelsoort, vast te leggen. Je raadt het al: die vogels zijn ze niet tegengekomen. Vervolgens gingen ze naar een plek waar Alex eerder een bosuil had gefotografeerd. Die vonden ze ook niet. Ten slotte zochten ze een zwarte specht en ook die zagen ze niet. “We waren uiteindelijk de hele dag op pad, maar we hebben niet gefotografeerd. Daar kan ik wel van balen, maar aan de andere kant heb je ook van zulke dagen nodig om uit te zoeken welke dieren waar zitten.” Hij vertelt dat er soms wel tien dagen voorafgaan aan een wildlife foto. “Zo’n foto ontstaat, die maak je niet in één dag. Als je na een dag fotograferen de foto’s bekijkt, zie je verbeterpunten. Als je de volgende dag dan teruggaat naar dezelfde plek houd je dat in je achterhoofd. En zo ga je steeds een beetje verder met het maken van de beste foto.” Dit kan natuurlijk alleen als je de luxe hebt om er een paar dagen voor uit te trekken. “Soms ben je maar korte tijd op één plek, dan kan het lastig zijn, maar als je in de buurt een mooi natuurgebied met dieren hebt, kan dat gewoon.”

Altijd voorbereid op pad

Alex vertelt dat hij altijd zijn camera gereed heeft wanneer hij op pad gaat. “Ik controleer ook regelmatig de instellingen als ik loop. Als ik bijvoorbeeld net een bos in ga, check ik altijd even of alles goed staat.” Door zijn camera onder meer in te stellen met een snelle sluitertijd komt hij niet voor verrassingen te staan als er opeens een dier langsloopt of -vliegt. Door de kennis die hij de afgelopen jaren heeft opgebouwd, kan Alex de juiste momenten creëren. “Ik weet vaak wel waar dieren zitten en hoe de zon opkomt. Met dit soort kennis is de kans natuurlijk groter dat je een bijzondere foto kunt maken.”


Tips

Tips

Ben je geïnspireerd geraakt en wil je zelf ook een bijzondere wildlife foto maken? Lees dan vooral deze tips van Alex.

1. Bereid je goed voor.
“Je maakt niet zomaar een goede wildlife foto, er gaat veel voorbereiding aan vooraf. Zo is het bijvoorbeeld handig om te weten waar dieren in een natuurgebied voorkomen en waar de zon opkomt. Ook kun je je inlezen op de dieren zelf.”

2. Blijf open staan voor het onverwachte.
“Natuurlijk is het soms even schakelen als je op pad gaat voor het ene dier, maar een ander dier tegenkomt. Maar ik raad aan om hier wel voor open te blijven staan. Wie weet wat voor bijzonders je tegenkomt.”

3. Wees creatief.
“Je kunt met wildlife fotografie meerdere kanten opgaan. In het begin registreerde ik de dieren op camera. Ik legde ze alleen vast. Nu probeer ik creatiever, artistieker en origineler te zijn met mijn beelden. Wees niet bang om anders te denken dan anderen en creatief te werk te gaan.”

4. Begin gewoon.
“Ook als je geen dure gear hebt, kun je wildlife foto’s maken. Je hoeft echt niet het duurste van het duurste te hebben om een goede wildlife foto te maken.”

5. Blijf leren.
“Als je dieren fotografeert, is het belangrijk om te blijven leren. Je kunt niet zomaar een fantastisch beeld creëren of een dier vinden. Je moet het wel zien en er feeling voor krijgen. Dit geldt natuurlijk voor alles, maar houd het wel in je achterhoofd.”

Het werk van Alex Pansier

Website: www.alexpansier.com

Instagram: @alexpansier

Apparatuur

Voor zijn foto’s gebruikt Alex alleen maar Sony-apparatuur, namelijk de Sony Alpha A1 met verschillende Sony-lenzen, waaronder de 70-200mm-lens van Sony.

Sony A1 Body

Sony A1 Body

Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II

Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II

Alex' foto's

Benieuwd naar meer werk van Alex? Een greep uit zijn portfolio: