Drone regelgeving: regels voor vliegen met drones

Drone regelgeving

Foto's en video's maken met een drone is erg leuk en kan prachtige beelden opleveren, maar er zijn veel regels rondom het vliegen. Deze regels en wetten zijn er om de veiligheid van omstanders te waarborgen. Het is daarom belangrijk dat je je aan deze regels houdt en ze kent voordat je gaat vliegen. Vandaar hebben wij in dit artikel de belangrijkste regels en wetten voor je op een rij gezet.


Vanaf 1 januari 2021 gelden Europese regels voor drones. Deze regels gelden in alle landen van de Europese Unie (EU). De verschillende regels tussen landen wordt hierdoor kleiner. Verder wordt er geen onderscheid meer gemaakt tussen recreatief en beroepsmatig vliegen met een drone.


Regels op basis van de vluchtoperatie en het risico

Een drone vind je in allerlei soorten en maten. Zo heb je naast de bekende quadcopters ook hexacopters en octocopters, zowel met als zonder camera. Je kan ze voor verschillende doelen gebruiken en op verschillende locaties vliegen. Welke drone je hebt, de vliegoperatie en het risico op een ongeval tijdens de vlucht, bepalen welke regels er gelden.


In de Europese Unie kennen we 3 categorieën

  • Drones van max. 25 kilo;
  • Vluchten tot max. 120 meter hoogte;
  • Drones die niets laten vallen (bijvoorbeeld een pakketje);
  • Met direct zicht, ofwel ‘visual line of sight’ (VLOS).

 

  • Drones boven de 25 kilo;
  • Vluchten hoger dan 120 meter;
  • Boven mensen en binnen de bewoonde omgeving;
  • In de buurt van luchtvaartterreinen;
  • Drones die iets laten vallen (bijvoorbeeld een pakketje);
  • Buiten het directe zicht, ofwel ‘beyond visual line of sight’ (BVLOS).

Het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) ontwikkelt nog regels voor deze categorie.

 


Belangrijk: De regelgeving wordt in de EU gelijk getrokken, maar de No-Fly Zones blijven per land verschillen. Kijk vooraf dus goed waar je wel en niet mag vliegen. Te beginnen met de No-fly Zones van België.


Open Categorie

De meeste piloten vallen vanaf 31 december 2020 in de Open categorie. Deze categorie is onderverdeeld in 3 subcategorieën: A1, A2 en A3, afhankelijk van de drone en het type operatie. Als je buiten de ‘beperkingen’ van deze categorie wilt vliegen, kom je automatisch in de Specifieke categorie terecht.

Alle regels op een rij


DroneFlight Academy Open Categorie overzicht

Gemaakt door DroneFlight Academy

C-keurmerk

Vanaf 2023 moeten alle nieuwe drones een CE-label hebben. CE staat voor Conformité Européene en houdt in dat drone voldoet aan de Europese regelgeving. Daarnaast toont het in welke categorie (A1, A2 of A3) de drone valt en welk examen je moet doen.

Welke klasse (C0, C1, C2, C3 of C4) de drone krijgt, hangt af van het gewicht. Voor oude drones, die nog niet beschikken over een CE-label, geldt een overgangsperiode van twee jaar met als einddatum t/m 21 juli 2022. Daarna moeten ze voldoen aan de nieuwe regelgeving.

Europees Dronebewijs

Als je vanaf 2021 in de Open categorie wilt vliegen, is een Europees erkend Dronebewijs verplicht. Voor de subcategorieën A1 en A3 dien je een (online) drone-opleiding en theorie-examen af te leggen. Wil je in subcategorie A2 vliegen, dan komt hier een aanvullend theorie-deel en examen bij. Ook moet je een verklaring indienen dat je de praktische zelfopleiding hebt volbracht. Heb je jouw examen gehaald? Vraag dan jouw Europees Dronebewijs aan bij de FOD.

Drone registreren

Als piloot heb je in de meeste gevallen een vliegbewijs (Europees Dronebewijs) nodig. Ben je daarnaast eigenaar (exploitant) van een of meer drones met een camera of een gewicht van meer dan 250 gram, dan moet je je registeren bij de FOD. Je krijgt vervolgens een uniek exploitantnummer. Deze breng je zichtbaar aan op je drone(s). Dit kan met een plaatje of sticker. En als het mogelijk is in de software van de drone(s).

Het unieke exploitantnummer komt terecht in een Europese database zodat je in heel Europa kunt vliegen.

Drone ID

Een drone van 250 gram tot 25 kilo (uitgezonderd van de C4-klasse drones) moet op zijn beurt een Drone ID te hebben. Dit systeem moet gegevens uitzenden over de locatie van de piloot, het exploitantnummer, het serienummer van de drone en de vlieghoogte samen met de snelheid en vliegrichting. Het idee hier achter is dat handhavers de drone te allen tijde kunnen herkennen.

Ook hier geldt een overgangsregeling. Vanaf 2022 gelden de nieuwe regels die het herkennen en volgen van drones mogelijk maken.

Meer over drones en regelgeving

In dit artikel hebben we de wirwar aan regelementen beknopt en overzichtelijk mogelijk proberen te beschrijven. Heb je na het lezen nog vragen of is jouw vraag niet beantwoord? Neem dan een kijkje op de website van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer. Hier vind je de alle actuele informatie.


Meer lezen

Wil je nog meer inspiratie opdoen of nieuwe dingen leren? Bekijk dan onze andere keuzehulp artikelen of inspiratieblogs.

filmen met drones
TIPS VOOR FILMEN MET DRONES

We leggen je uit hoe je zelf de mooiste luchtshots maakt met jouw drone.

> Lees artikel

MUSTHAVES VOOR DRONES

Deze aanvullende apparatuur heb je nodig om nog meer uit je drone te halen.

> Lees artikel

9 TIPS VAN ABSTRACT AERIAL ART

JP en Mike Andrews van Abstract Aerial Art geven 9 handige tips and tricks weg.

> Lees artikel

INTERVIEW MET KEES STREEFKERK

Dronefotograaf Streefkerk heeft een unieke stijl waarbij hij speelt met nabewerking.

> Lees artikel