ND filters
Met een ND filter (grijsfilter) kunt u met een lange sluitertijd en groot diafragma scherpe en kleurrijke foto’s ontwikkelen over een wisselende tijdsperiode.
Hama 67mm Variabel Grijsfilter ND2-400
Adviesprijs 64,99
53,-
Cokin Gradual ND Kit H3HO-25 (opvolger H250A)
Adviesprijs 69,95
49,-
PolarPro VND 82mm 2/5 stops Peter McKinnon Signature Edition II
Adviesprijs 359,95
302, 98
Cokin Full ND Filters Kit H300-01 (opvolger H270)
Adviesprijs 89,-
46, 49
Benro MASTER ND1000 Square Filter, 100x100mm
Adviesprijs 149,-
124, 95
PolarPro VND 82mm 6/9 stops Peter McKinnon Signature Edition II
Adviesprijs 359,95
289,-
PolarPro VND 77mm 2/5 stops Peter McKinnon Signature Edition II
Adviesprijs 359,95
339, 95
Big ND Filter 82mm PRO-EDITION SMCW
129, 99
Cokin Full ND & Gradual ND pack incl. 55mm adapterring
Adviesprijs 199,-
104,-
Benro MASTER ND64 Square Filter, 100x100mm
Adviesprijs 149,-
124, 95
Cokin Full ND & Gradual ND pack incl. 62mm adapterring
Adviesprijs 199,-
104,-
Cokin Full ND & Gradual ND pack incl. 77mm adapterring
Adviesprijs 199,-
104,-
Wat is een ND filter?
Een ND filter, oftewel Neutral Density, zorgt ervoor dat de belichting van een opname over het gehele beeldoppervlak verzwakt wordt. Het filter is vaak kleurloos of grijs en kan hierdoor goed omgaan met opnames over een langere tijdsduur, zonder dat de foto overbelicht raakt. De toepassingen van een ND filter lopen zeer uiteen, maar bij landschapsfotografie met een lange sluitertijd en stadsfotografie met veel lichtinval zijn de resultaten zeer effectief. Lee, Hoya en B+W bieden een verscheidenheid aan filters op dit gebied.
Vastleggen van beweging
Een veel voorkomend probleem bij het vastleggen van stromend water of bewegende mensen is dat door het gebruik van een lange sluitertijd de foto overbelicht raakt. Een groot voordeel van het werken met een ND filter op uw objectief is dat het licht door de neutrale werking afgezwakt wordt, zonder de kleuren in het beeld aan te tasten. Hierdoor kunt u schitterende beelden maken van beweging in watervallen, verkeer op de weg of mensenmassa’s.
Geringe scherptediepte
Naast de toepassing van een ND filter bij het spelen met de sluitertijd van uw camera kan deze ook worden ingezet om met een wijd open diafragma in een omgeving met veel licht te fotograferen. Hierdoor ontstaat een geringe scherptediepte, waardoor het verschil in objecten op de voor- en achtergrond vergroot wordt. Op deze manier maakt u het onderwerp los van de achtergrond en krijgt deze meer nadruk.
Hoeveelheid stops
ND filters kunnen worden ingedeeld in de hoeveelheid stops. Met een stop is het mogelijk om het licht te halveren of te verdubbelen, wat weer een effect heeft op het diafragma, de sluitertijd en de ISO waarde. Door meer stops kan het beeld langer belicht worden en kan er dus met een langere sluitertijd worden gefotografeerd.
Handmatig scherpstellen
Bij het werken met een ND filter op uw objectief is het noodzakelijk om handmatig te werk te gaan, aangezien de autofocus functie meer moeite heeft om de lichtmeting in orde te krijgen. In autofocus mode vallen de foto’s dan vaak donkerder uit dan gewenst. Handmatig kunt u zelf de instellingen bepalen en het effect bereiken wat u voor ogen heeft.
Stabiliseren van het beeld
Beeldstabilisatie is bepalend voor het resultaat van de foto indien u werkt met een lange sluitertijd. Het is dan ook nodig om het beeld goed te kunnen stabiliseren, veel camera’s bieden hier gelukkig al wat ondersteuning in. Daarnaast is het gebruik van statief geen overbodige luxe. Zeker als u met een zware camera en objectief werkt kan bijvoorbeeld een tripod veel steun bieden. Elke trilling of beweging beïnvloedt namelijk het resultaat van een opname van enkele seconden.
Werken met een filterhouder en adapterring
Naast modellen met een schroefdraad om vast te draaien op het objectief van uw camera maken veel ND filters gebruik van het bevestigen op een filterhouder en adapterring. Deze kunt u los aanschaffen en bevestigen op uw objectief. Het voordeel hiervan is dat er meerdere filters op geplaatst kunnen worden.