Keuzehulp Verrekijkers: zo kies je de juiste verrekijker!

Door de vele toepassingen waarvoor een verrekijker gebruikt kan worden is dit apparaat al jarenlang populair onder een grote groep gebruikers. Er bestaan drie verschillende type verrekijkers, waarvan er twee op grote schaal worden gebruikt. Het onderscheid tussen de kijkers zit hoofdzakelijk in het gebruik van één of twee objectieven en het type prisma. De prisma zorgt ervoor dat het beeld dat via de kijker binnenkomt rechtgezet wordt en dus goed zichtbaar is voor de gebruiker. Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over alle termen, eigenschappen en mogelijkheden van een verrekijker.

Soorten verrekijkers | Verschillende activiteiten | Eigenschappen | Prijsklasse


Soorten verrekijkers

Dakkant

Dakkant verrekijkers
Dakkant verrekijkers zijn kijkers die over dakkantprisma’s beschikken, zijn compact van formaat, doordat de twee objectieven recht achter elkaar staan. Door de scherpstelling die binnen het systeem plaatsvindt is dit type verrekijker minder gevoelig voor stof, water en vuil.

Porro

Porro verrekijkers
Een Porro verrekijker staat bekend om de knik in het systeem. Dit komt doordat de prisma’s en de objectieven niet recht tegenover elkaar staan. Voordeel hiervan is dat je meer diepte ziet en dus duidelijker onderscheid kunt maken tussen het bestudeerde object en de omgeving. Een nadeel is dat dit systeem door de externe scherpstelling gevoelig is voor water en vuil.

Monoculairs

Monoculairs
De monokijker beschikt over een enkel oculair en objectief. Hierdoor kan je slechts met één oog een object observeren. De monoculairs zijn dan ook vooral geschikt voor het spotten van vogels en wilde dieren. Dankzij het compacte formaat zijn ze eenvoudig mee te nemen in bijvoorbeeld een jaszak of een zijzakje van de tas. Het zien van diepte is met een monoculair wat moeilijker dan bij een verrekijker met twee prisma’s.


Welke verrekijker gebruikt u bij verschillende activiteiten?

De toepassingsmogelijkheden van verrekijkers zijn eindeloos, toch zijn er een aantal activiteiten waar de functionaliteiten van bepaalde verrekijkers beter tot hun recht komen. Hieronder vind je enkele voorbeelden.

Evenementen:

Tijdens festivals, theaterbezoeken en wedstrijden is het vanwege de drukte en afstand niet altijd even makkelijk om de personen goed te zien. Met een verrekijker kan je het podium of een voetbalveld dichtbij halen en zo intens genieten van het spektakel. Met een vergroting van 2x tot 10x kan zowel een theaterstuk als concert intens worden beleefd. Hier is een Porro verrekijker uitermate geschikt voor vanwege het duidelijke onderscheid tussen het bestudeerde object en de omgeving.

Bresser Hunter
Bresser Hunter
 • Vergroting: 10X
 • Snel en makkelijk scherp te stellen
 • Gewicht: 740g
Bekijk hier!
Nikon Aculon
Nikon Aculon
 • Vergroting: 8X
 • Geschikt voor brillendragers
 • Gewicht: 760g
Bekijk hier!
Pentax SP 12X50
Pentax SP 12X50
 • Vergroting: 12X
 • Contrastrijke en heldere weergaven
 • Gewicht: 900g
Bekijk hier!

Reizen en natuur:

Liefhebbers van reizen en natuur weten dat het niet altijd eenvoudig is om dieren of gebouwen in de verte goed te kunnen zien. Gevaarlijke dieren bekijk je liever vanaf gepaste afstand, waardoor een verrekijker met een vergrotingsfactor van 8x tot 10x zeer geschikt is. Een stevige en stofdichte kijker is tijdens reizen zowel belangrijk om beschadigingen tegen te gaan en de kwaliteit niet te laten afnemen bij gebruik in de natuur. Voor deze activiteiten is de Dakkant verrekijker de perfecte kijker!

Steiner Safari Ultrasharp
Steiner Safari Ultrasharp
 • Vergroting: 10X
 • Uitstekend kijkcomfort
 • Gewicht: 297g
Bekijk hier!
Barr & Stroud Sierra 8X42
Barr & Stroud Sierra 8X42
 • Vergroting: 8X
 • Waterdicht tot 1.5 meter
 • Gewicht: 670g
Bekijk hier!
Bushnell 8X42 Legend
Bushnell 8X42 Legend
 • Vergroting: 8X
 • Speciale coating
 • Gewicht: 666g
Bekijk hier!

Alledaags gebruik:

Wanneer je op het treinstation net niet de vertrektijden van je trein kunt lezen of als je een interessante tekst op een gevel niet kan ontcijferen, is een monoculaire kijker de ideale kijker! Dankzij het compacte formaat zijn ze eenvoudig mee te nemen in bijvoorbeeld een jaszak of een zijvakje van je tas.

Konus Monokijker Konusmall 10X25
Konus Konusmall 10X25
 • Vergroting: 10X
 • Zeer compact
 • Gewicht: 60g
Bekijk hier!
Tasco 10X25 Monocular
Tasco 10X25 Monocular"
 • Vergroting: 10X
 • Stootbestendig
 • Gewicht: 70,9g
Bekijk hier!
Vortex Solo 8X36
Vortex Solo 8X36
 • Vergroting: 8X
 • Ingebouwde afstandsmeter
 • Gewicht: 275g
Bekijk hier!

De eigenschappen van een verrekijker uitgelegd

Er zijn nogal wat begrippen en waardes over verrekijkers. Bij het uitzoeken van een verrekijker kom je veel verschillende begrippen en termen tegen. Maar wat betekenen al die termen? In deze uitleg zullen we de belangrijkste eigenschappen wat duidelijker maken.

Vergrotingsfactor en objectiefdiameter

Wanneer je een verrekijker gaat aanschaffen, dan zie je bij de beschrijving twee getallen staan (bv. 7x50 of 10x42). De eerste van deze twee getallen staat voor de vergrotingsfactor. Hiermee wordt aangegeven hoeveel keer een beeld dichtbij wordt gehaald. Met een vergroting van 7x wordt alles dus zeven maal zo dichtbij gehaald dan de werkelijkheid. Wanneer een dier op 70 meter staat, dan lijkt het hierdoor dus alsof deze op 10 meter staat. Het tweede getal staat voor de objectdiameter. Hoe groter de waarde van dit getal, hoe meer licht er binnenvalt in de kijker. Bij gebruik in de duisternis is het dus aan te raden om een grotere diameter te kiezen. Voordeel van een kleinere diameter is dat deze verrekijkers compacter en lichter zijn.

Uittredepupil

De uittredepupil staat voor de grootte van de opening waardoor het licht op de pupil valt. Hoe groter deze is hoe meer licht er naar binnen komt in de pupil. Belangrijk is om aan de hand van het gebruik bij dag- of nachtlicht een afweging te maken tussen het geschikte getal. De pupil van het menselijk oog wisselt namelijk tussen de 2mm en 7mm (oudere mensen max. 5 mm) en kies bij nachtgebruik dan ook voor een uittredepupil van rond de 7mm. Wanneer u de verrekijker hoofdzakelijk overdag gaat gebruiken, volstaat een kleinere opening. De waarde van de uittredepupil kan je eenvoudig berekenen door de objectdiameter te delen door de vergrotingsfactor. Met een verrekijker van 7x50 heb je dus een uittredepupil van 7,15mm.

Schemergetal

De prestaties van een verrekijker worden vaak uitgedrukt in het schemergetal. Kort gezegd geldt: hoe hoger dit getal is hoe beter de verrekijker presteert onder ongunstige lichtomstandigheden. Dit getal kan uitgerekend worden door de vergrotingsfactor met de objectdiameter te vermenigvuldigen en vervolgens hieruit de wortel te trekken. Voor een verrekijker van 7x50 betekent dit een schemergetal van 18,7. Door dit getal tenslotte met tien te vermenigvuldigen weet je de maximale afstand waarop je nog details kunt onderscheiden met de verrekijker. In dit geval dus 187 meter.

Lichtsterkte

De lichtsterkte is bepalend voor de helderheid van het beeld dat door de kijker wordt weergegeven aan de gebruiker. Hoe hoger dit getal, hoe beter de verrekijker het beeld helder kan krijgen. De lichtsterkte is uit te rekenen door de uittredepupil met zichzelf te vermenigvuldigen. In het geval dat deze 7 is, dan hebben we te maken met een lichtsterkte van 49. Een lichtsterkte van boven deze waarde is alleen geschikt voor nachtwerk.

Oogafstand en gezichtsveld

Onder de oogafstand verstaan we de afstand tussen de lens van de kijker en de plek waar het beeld gevormd wordt. Voor mensen die in het bezit zijn van een bril is een minimale afstand van 15mm van belang. Het getal van het gezichtsveld wordt bepaald door de breedte die te zien is op een afstand van 1 kilometer. Een groter gezichtsveld is van belang wanneer je bewegende objecten zoals vogels wilt volgen, zonder continu te hoeven bewegen.

Coating

De coating is van essentieel belang voor de kwaliteit van de verrekijker. Een coating is een dun laagje welke is aangebracht op de lens. Doordat de coating reflectie van licht voorkomt wordt de kwaliteit van het beeld verbeterd. Daarnaast zijn er nog aparte coatings die de verrekijker kunnen beschermen tegen vocht en vuil.

Kwalitatief glas

Voor de lenzen en prisma’s van een verrekijker geldt dat de kwaliteit van het glas bepalend is voor het uiteindelijke resultaat. De goedkoopste soorten glas zijn de BK7 en BaK-4 glazen, deze kennen beperkingen in de weergave in de duisternis. Sk15 glas is wat dat betreft een betere keuze, aangezien deze glazen reflecties tegengaan en een helder beeld weergeeft onder uiteenlopende omstandigheden.

De verschillende prijsklasses

Verrekijkers in ons assortiment zijn in verschillende prijsklassen te vinden. Van slechts enkele tientjes tot hoogwaardige exemplaren van duizenden euro’s. Uiteraard ligt de kwaliteit van duurdere exemplaren vaak hoger dan goedkopere modellen. Belangrijk is dat je aan de hand van de activiteiten waarvoor je de verrekijker gaat gebruiken een geschikt model zoekt. Gewicht, formaat, nachtelijk gebruik en coating spelen allemaal een rol bij de verrekijker van uw keuze. Kijk dan ook eens rustig rond in ons aanbod om een geschikte verrekijker te vinden.

Zie hier ons complete aanbod aan verrekijkers