Ontmoet Bart, de teamlead van ons videoteam en fanatiek dronevideograaf

Bart Dooremalen

Bart Dooremalen is de teamlead van ons videoteam. Hij houdt zich bezig met het opnemen en editen van video's over de meest uiteenlopende onderwerpen: van apparatuurreviews, tot tips en uitdagende challenges. Als Barts werkdag voorbij is, is hij het fotograferen en opnemen nog niet zat. In zijn vrije tijd is Bart namelijk graag bezig met dronevideo- en fotografie. Hij heeft naast zijn job bij Kamera Express zelfs een eigen ondernemening waarvoor hij regelmatig zijn drone tevoorschijn haalt. Bart ziet fotografie als een enthousiaste hobby, maar videografie is zijn passie met als letterlijk hoogtepunt het werken met drones.

Hij deelt zijn passie voor drones graag met anderen en vertelt waar je op moet letten als je start met dronevideografie. En natuurlijk heeft Bart nog wat tips om je beeld naar een hoger niveau te tillen.

Specialisatie | Gear en instellingen | Bucketlist | Tips

‘’De eerste keer dat ik met een drone vloog, ging niet zo goed: de drone hing na twee meter al in een boom’’

Specialisatie: dronevideografie

Mijn passie voor dronevideografie begon in 2014 toen ik met mijn vriendin op vakantie ging naar Namibië. Toen dacht ik: hoe vet is het om daar met een drone te gaan vliegen! Ik heb destijds via crowdfunding een project gesteund. Met het geld van dit project is een experimentele drone ontwikkeld die ik ook kreeg. Gaaf, maar mijn eerste poging ging niet bepaald gesmeerd: de drone hing na twee meter al kapot in een boom. Het vliegen met een drone is écht een skill die je moet ontwikkelen. Na het incident wilde ik het gelijk goed doen en heb ik een DJI Phantom 2 gekocht waar je nog zelf een GoPro onder moest hangen. Ik was na deze reis naar Namibië helemaal verkocht aan dronevideografie!

Wat ik zo leuk vind aan videografie met een drone is de combinatie tussen het vliegen en het bijzondere perspectief. Ik vind het leuk om mensen een andere kijk op de wereld te geven. Ik heb zelf last van hoogtevrees, dus op sommige momenten is een drone voor mij echt een goede uitkomst. Op deze manier kan ik alsnog iets van hogerop bekijken.

Twee jaar geleden ben ik begonnen met het filmen met een FPV-drone waarbij je een FPV-bril draagt en het voelt alsof jij zelf in de drone zit. Hier ben ik lichtelijk verslaafd aan geraakt. Het beeld dat je krijgt met een FPV-drone is uniek en hiermee probeer ik ook steeds weer te variëren en vernieuwen.

Ik vind het prachtig om mooie landschappen vast te leggen en tussen de bomen door te vliegen. Eén van de mooiste locaties waar ik ooit ben geweest, is de Lofoten in Noorwegen. In de winter is het daar maar een paar uur licht en alles is wit dus het ziet er al snel sprookjesachtig uit. Hier heb ik ook een van mijn meest bijzondere foto’s gemaakt. Je hebt in de Lofoten een voetbalveld midden op een schiereiland. Toen ik dat zag dacht ik: ‘Hier moet ik een foto uit de lucht van maken!’ Maar de omstandigheden waren op dat moment helaas veel te slecht om met een drone de lucht in te gaan. De ochtend van vertrek was het weer nog steeds slecht, maar toen ik onderweg weer langs het voetbalveld kwam, klaarde het opeens een beetje op. Dus ik pakte mijn kans! Ondanks het Noorse winterweer en de waarschuwingen van mijn drone dat het te hard waaide, is het toch gelukt om dit voetbalveld vast te leggen. Dit soort beelden is waar ik het voor doe, fantastisch!

Bart Dooremalen

Gear en instellingen

Ik ben zelf fan van de DJI mini 3 pro. Deze gps-drone is compact, licht en je hoeft er geen certificaat voor te hebben wat voor veel andere drones wel nodig is. Vooral met reizen is deze drone superhandig. Naast een drone gaat er bij mij ook altijd een goede tas of backpack mee op pad. Ik kan de Wandrd the PRVKE aanraden en de Shimoda Action X30. Deze laatste rugzak is een combinatie van een hike-rugzak en een cameratas. Vooral als je veel outdoor op pad bent, is deze tas perfect.

‘’Als de drone meerdere bewegingen tegelijk maakt, wordt het beeld heel dynamisch en ook veel interessanter om naar te kijken!’’

Bij dronevideografie is het interessant om je beweging met de drone over meerdere assen te laten gaan. Het is mooi om gewoon vooruit te vliegen, maar je kan bijvoorbeeld ook vooruit- én omhoogvliegen en ondertussen je camera mee laten bewegen. Als de drone meerdere bewegingen tegelijk maakt, wordt het beeld heel dynamisch en ook veel interessanter om naar te kijken. Op veel drones heb je hier standaardfuncties voor, maar ik merk dat het ook kan lonen om hier mee te oefenen. Hoe meer aandacht je hier zelf aan besteedt, des te preciezer je het beeld krijgt dat je wilt. Dit zal je helpen om je beeld van een beginner naar het volgende level te tillen en te filmen (en vliegen) als een ware pro.

Je hebt bij dronefoto- en videografie vaak veel contrast in je beeld, omdat de lucht bijvoorbeeld licht is en het land donker. Ik zou daarom altijd in RAW fotograferen, zodat je een hoop details kan terughalen in de nabewerking. In dronevideografie kun je ook voor een platter beeldprofiel kiezen, waardoor je wat meer kleurbewerking kan doen achteraf. Het is zonde als je een heel mooi plaatje hebt geschoten, maar dat het beeld eigenlijk te donker en je niets meer ziet. Let hier dus op bij het schieten van je beelden!

DJI Mini 3 Pro

DJI Mini Pro 3

WANDRD THE PRVKE 21-Liter Black V3

WANDRD THE PRVKE

Shimoda Action X30 Backpack

Shimoda Action X30 Backpack

DJI Mini 3 Pro

DJI FPV Goggles V2

Bucketlist

Ik heb nog veel op mijn bucketlist staan. Ik zou bijvoorbeeld graag naar het zuiden van Zuid-Amerika willen, naar Patagonië. Dit type landschap trekt me voor een vakantie, maar ook voor het maken van mijn foto’s en video’s. Ik wil andere dingen laten zien dan de gemiddelde vakantieganger en volg daarom niet de gebaande paden. Ik hou van beelden waar spanning en risico aanzit en waarbij je ziet dat er moeite is gedaan om het beeld te schieten.

Bart Dooremalen

Tips om te starten

Voor je gaat vliegen is het sowieso verstandig om een aantal tutorials op internet te kijken. Niet alleen over hoe het vliegen met een drone in het algemeen werkt, maar ook over jouw specifieke drone en hoe deze werkt. Ook is het fijn om alvast de basisinformatie onder de knie te krijgen door bijvoorbeeld de gratis basiscursus dronefoto- en videografie van Kamera Express te volgen.

‘’De eerste keer dat je gaat vliegen, is het handig om een spotter mee te nemen, zodat je niet het beeld én de drone in de gaten hoeft te houden.’’

Daarnaast is het belangrijk om van tevoren de locatie te checken. Let goed op of je er wel mag vliegen en of dat allemaal veilig kan. Het is verstandig om te beginnen op een locatie waar niet te veel obstakels zijn, zoals een weiland, zodat je niet net als ik je eerste drone de boom invliegt.

Een andere tip is om de eerste paar keer dat je wil gaan vliegen iemand mee te nemen zodat je een spotter hebt. Diegene zorgt ervoor dat je niet de focus hoeft te hebben op het beeld én je drone. En daarnaast is het natuurlijk ook gewoon gezellig!

Rondom dronefotografie en -videografie en FPV-drones zijn ook veel communities te vinden op sociale media waar je je bij kunt aansluiten waar enorm veel tips & tricks worden gedeeld. Het is het zeker waard om hier eens rond te kijken of een bericht in te sturen om een buddy te vinden die je verder kan helpen.

Waar kun je mij vinden

Instagram: @bardomeister

< Ontmoet al onze experts