Ontmoet Anne-Marie, assistent-bedrijfsleider van onze winkel in Arnhem en verzot op vogelfotografie

Anne-Marie van Dam

Anne-Marie van Dam is de assistent-bedrijfsleider van onze winkel in Arnhem. Ze heeft al vanaf haar 23ste een passie voor fotografie, maar ook voor het verkopen op de winkelvloer. De perfecte combinatie voor haar job als assistent-bedrijfsleider! Ze is begonnen met analoge fotografie en later overgestapt naar digitaal maar is volledig autodidact. Wat Anne-Marie het liefste vastlegt? Vogels!

Tijdens de coronacrisis is haar passie voor vogelfotografie nog meer aangewakkerd. Ze heeft al veel vogels vast mogen leggen, maar ze zou heel graag nog eens een ijsvogel fotograferen. Wil je zelf ook vogels vastleggen? Anne-Marie deelt haar passie voor vogelfotografie graag met anderen en vertelt waar je op moet letten als je voor het eerst op pad gaat om vogels vast te leggen.

Specialisatie | Gear en instellingen | Bucketlist | Tips

‘’Het lijkt mij gaaf om nog een keer een ijsvogel te fotograferen, waarbij de ijsvogel precies met zijn snavel op het water landt, maar waarbij je nog nét geen rimpeling in het water ziet. Fantastisch!”

Specialisatie: vogelfotografie

Ik heb altijd al een passie gehad voor natuur en fotografie. Tijdens de coronacrisis is deze passie gegroeid. Ik ging veel meer wandelen en toen ben ik mij ook steeds meer op vogelfotografie gaan focussen.

Het leukste aan vogelfotografie vind ik het buiten zijn in de natuur. Ik woon in de Achterhoek en het fascineert me dat ik met vijf minuten fietsen al in een totaal andere wereld ben. Zo zag ik laatst opeens een buidelmees, waar er maar weinig van zijn in Nederland. Dat vind ik bijzonder!

Ik ga ook regelmatig verder van huis om foto’s te schieten. Zo maak ik ook wel eens gebruik van een zogeheten fotohut. Dit is een hut die speciaal is gemaakt is om foto’s van onverstoorde natuur te maken. Door vanuit zo’n hut te fotograferen, is het soms makkelijker om een bepaalde vogel op de foto te zetten. Het nadeel is wel dat er voor sommige fotohutten een wachttijd van een jaar geldt. Een van de mooiste foto’s die ik tot nu toe heb geschoten, is gemaakt vanuit zo’n fotohut. Dit is de foto van de gekraagde staart . Het licht in deze foto is zacht, de foto is scherp en het witte kapje van de vogel lijkt bijna van zilver. De gekraagde roodstaart is geen zeldzame vogel, maar wel echt een prachtige vogel om op de foto te zetten.

Anne-Marie van Dam

Gear en instellingen

Voor vogelfotografie is het in eerste instantie belangrijk dat je een camera hebt met verwisselbare lenzen. Dit kan zowel een systeemcamera als een spiegelreflexcamera zijn. Om je onderwerp goed op de foto te krijgen, wil je in ieder geval een telelens gebruiken. Ik heb zelf een Tamron 150-500mm . Dit is een compacte lens die ik nog om kan doen en waar ik mee kan lopen. Dit is voor mij erg belangrijk is. Als je ervoor kiest om voornamelijk te zitten met de lens, in bijvoorbeeld een schuiltent, kun je ook overwegen om een zwaardere lens te nemen.

‘’Je moet soms wat trucjes uithalen om die ene specifieke vogel te kunnen fotograferen.”’

Er zijn geen vaste instellingen die het beste werken om een vogel vast te leggen. Het ligt er helemaal aan wat je wilt bereiken en het niveau waarop je fotografeert. Ik vind het zelf prettig om vanuit manual te fotograferen, met een automatische ISO-waarde en altijd in RAW. Ik varieer met mijn sluitertijden en diafragma, dit hangt namelijk af van het beeld dat ik wil bereiken. Als ik een wat donkerdere foto wil, dan gebruik ik belichtingscompensatie. Stel ik wil meer scherpte, dan gaat de F-waarde omhoog.

Ik maak niet veel gebruik van nabewerking, maar als ik ervoor kies om een foto te bewerken, dan gebruik ik Lightroom of Photoshop. Ik vind dat de basis van je foto goed moet zijn en ik zou nooit een grote verandering aanbrengen in een foto. Het enige wat ik doe, is het verfijnen van de originele foto door het bijvoorbeeld iets scherper te maken of het iets warmer te maken.

Tamron 150-500MM F/5-6.7 Di III VC VXD

Tamron 150-500MM F/5-6.7

Sony A7 mark III Travel kit

Sony A7 mark III Travel kit

Sony FE 16-35mm F/4.0 G PZ

Sony FE 16-35mm F/4.0 G PZ

Stealth Gear Schuiltent

Stealth Gear Schuiltent

Bucketlist

In Frankrijk heb ik ooit de ijsvogel op de foto gezet. Deze vogel is heel snel, dus je hebt ongeveer drie seconden om hem vast te leggen. Hij kwam zo’n vier of vijf keer per dag langs en dook naar het water voor visjes.

Het lijkt mij gaaf om nog een keer een ijsvogel te fotograferen. Dan zou ik graag een foto willen maken waarbij de ijsvogel precies met zijn snavel op het water landt, maar waarbij je nog nét geen rimpeling in het water ziet. Dat lijkt me fantastisch!

Tips & tricks

Je moet soms wat trucjes uithalen om die ene specifieke vogel te kunnen fotograferen. Er zijn mensen die voorstander zijn van fotografie in het wild. Dat probeer ik natuurlijk ook, zoals elke fotograaf, maar soms moet je de natuur een beetje helpen. Vandaar dat ik ook gebruik maak van fotohutten. De beste truc is leren stilzitten. Niet bewegen, niets zeggen en geduldig zitten wachten tot de vogel komt. Dit is dan ook mijn eerste tip: heb geduld en zorg dat je klaar zit!

‘’Je kan het beste gewoon op pad gaan! Ga de natuur in en kijk goed om je heen. Wie weet word je verrast door een mooie vogel!”

Mijn volgende tip is dat elke vogel een andere gebruiksaanwijzing heeft en dat je het gedrag van de vogel die je op de foto wilt zetten, moet (her)kennen. Dit doe je door veel te lezen en je proberen in te leven in het gedrag van deze specifieke vogel. Let bijvoorbeeld eens op het gedrag rondom het nest of het territoriale gedrag van deze vogel naar andere soortgenoten, maar let ook op de geluiden. De ijsvogel maakt bijvoorbeeld een specifiek geluid als hij landt, maar ook als hij weer wegvliegt. Dit is nuttige informatie om uiteindelijk de perfecte foto te schieten!

Anne-Marie van Dam

Ten slotte zou ik altijd iedereen aanraden om er gewoon op uit te gaan! Het fotograferen van deze prachtige dieren moet vooral iets leuks zijn en je moet er zelf plezier uit halen. Dus ga de natuur in en kijk goed om je heen. Wie weet word je verrast door een mooie vogel! Mocht je toch meer achtergrondinformatie willen kun je altijd een basiscursus Dierenfotografie volgen.

Waar kun je mij vinden

Instagram: @iam_annemarieke

Anne-Marie van Dam

Anne-Marie van Dam

< Ontmoet al onze experts