Interview met fashion-, lifestyle- en bruiloftfotograaf Jeroen Noordzij

jeroen portret

De Nederlandse fashion-, lifestyle- en bruiloftfotograaf Jeroen Noordzij houdt er van om alles filmisch en tot in detail vast te leggen, waarbij spelen met licht een belangrijke rol heeft. Van een fashionshoot tot aan een bruiloft in het buitenland waarbij aan werkelijk alles is gedacht. Het fashionelement is voor hem erg belangrijk, ook bij bruiloften. “Er wordt zoveel tijd, energie en geld gestoken in bruiloften. Het voelt heel bijzonder dat ik gevraagd wordt om het vast te leggen.” Jeroen legde de afgelopen jaren al tientallen bruiloften vast en werkte ook voor opdrachtgevers zoals The Rake, Michael & Giso, Anais Anette. Daarnaast is Jeroens werk onder meer gepubliceerd in Vogue Living, ELLE en Brides. In de toekomst hoopt hij ook Ralph Lauren aan dit lijstje toe te voegen.

Hij vertelt ons graag meer over zijn werk als fashion- en trouwfotograaf. Natuurlijk heeft Jeroen ook een aantal tips.

Interview | Tips | Apparatuur | Foto's

“Ik wil dat een koppel kijkt naar de beelden van hun bruiloft en denkt: ‘Dit was onze dag, ons feest, ons moment als hoofdpersoon van een film. Wat is het stijlvol en fashionable vastgelegd.”

De weg naar fulltime fotograaf

Hoewel Jeroen al jaren bezig is met fashion als model, rolde hij eigenlijk per toeval de fotografie in. Toen hij in 2018 met een bevriend fotografenkoppel in IJsland was, kreeg Jeroen een camera in handen. “Zij gaven mij het duwtje in de rug dat ik nodig had.” Hij sprong in het diepe en begon zo veel mogelijk te fotograferen. “In eerste instantie wilde ik voornamelijk werken als fashionfotograaf, maar daar rol je niet zomaar in.” Zijn vrouw heeft een eigen trouwzaak en zei tegen hem: waarom ga je in de weekenden geen bruiloften fotograferen? “Zo kon ik heel veel oefenen én leren om onder hoge druk te fotograferen.” Jeroen ging begin 2019 samen met zijn vrouw naar New York Bridal Fashion Week. “Ik was door ontwerper Laure de Sagazan was om haar show en presentatie vast te leggen. Dit in combinatie met een editorial in de straten van New York was een boost voor meer internationale klussen. Eind 2019 ging ik er helemaal voor en werd ik fulltime fotograaf.”

Tijdens de presentatie in New York schoot Jeroen foto’s van modellen. “Eén van die modellen was zo onder de indruk van mijn foto’s, dat ze mij benaderde met de vraag of ik haar bruiloft in Cambodia wilde vastleggen.” Dat was in november 2019 en Jeroen pakte de kans met beide handen aan.

Tijdloos, stijlvol en gentlemen chique

De afgelopen jaren ontwikkelde Jeroen een eigen, kenmerkende stijl. Hij zou het omschrijven als tijdloos, stijlvol en klassiek. “Nee, klassiek dekt de lading niet.” Hij denkt even na. “Ik zou zeggen gentlemen chique, met veel warme kleuren, pracht en praal.” Hij vertelt dat het fashionelement binnen zijn foto’s erg belangrijk is. “Je zou mijn stijl dan ook zeker editorial kunnen noemen.” Ook bij bruiloften. “Veel mensen vinden dat je een bruiloft moet vastleggen zoals het is, maar bij mij komen bruidsparen die een bepaalde stijl voor ogen hebben.” Jeroen zet een mix neer van fashion- en bruiloftsfotografie. “Bruiloften leg ik dan ook vast in dezelfde stijl als fashionshoots. Ik probeer specifiek te zijn in mijn niche en ik neem alleen bepaalde opdrachten aan.”

Zo vertelt Jeroen dat hij voornamelijk bruiloften in het buitenland vastlegt. “Dat is toch wel echt een hele andere sfeer dan een kleine bruiloft in Nederland.” Hij vertelt dat er stil wordt gestaan bij elk klein detail. “Van de tafelsetting tot de dresscode: er wordt heel veel aandacht aan besteed. Je komt dan ook van alles tegen, van danseressen op stelten tot vuurwerkshows en van meters lange tafels bezaaid met de meest prachtige bloemen tot oldtimer parades.” Dit past precies in zijn straatje. “Er is zo veel tijd, energie en geld gestoken in dit soort bruiloften. Dat vind ik heel gaaf. Het voelt heel bijzonder dat ik gevraagd wordt om het vast te leggen.” Jeroen fotografeert meer dan alleen ‘wat er gebeurt’. “Zo fotografeer ik bijvoorbeeld ook uitbundige tafelsettings, outfits en andere fashion details die terugkomen op de dag. Ik regisseer waar het kan en laat los wanneer nodig. Je kunt denken: het is maar een tafelsetting, maar uiteindelijk is het voor het koppel belangrijk. Zij hebben er tijd en energie ingestoken om het perfect neer te zetten.” Het is aan Jeroen om dat vervolgens perfect vast te leggen. ““Ik wil dat een koppel terugkijkt op de beelden van hun bruiloft en denkt: ‘Dit was onze dag, ons feest, ons moment als hoofdpersoon van een film. Wat is het stijlvol en fashionable vastgelegd’.”


jeroen

 

Extra paar ogen

Wanneer Jeroen wordt geboekt voor een bruiloft, vraagt hij soms de hulp van een second shooter. “Soms is een bruiloft dusdanig groot, dat het handig is om een extra paar ogen te hebben.” Hij vertelt dat hij samenwerkt met twee fotografen hiervoor. “Ik weet wat ik aan hen heb en ze zijn er maar met één doel: een tweede paar ogen zijn voor mij. Ze schieten dan ook als mijn verlengstukken.” Jeroen legt uit dat deze fotografen weten hoe hij fotografeert en wat hij mooi vindt. “Dit zijn niet alleen lachende mensen, maar ook de details van het tasje en de schoenen die gedragen worden.” Soms krijgt Jeroen aanvragen van fotografen om pro bono mee te mogen als second shooter. “Zij willen dan mee om ervaring op te doen, maar ze zijn er dan dus niet 100 procent voor mij. Ik draai het daarom liever om: ik betaal de fotograaf overal voor, maar dan doen ze ook het werk dat ik van ze verwacht. Dat voelt voor mij prettiger.” Na een dag shooten, geven de andere fotografen hun geheugenkaartjes aan Jeroen, zodat hij de beelden kan nabewerken.

Hoe lang hij doet over de nabewerking, verschilt per shoot. “Bij een bruiloft lever je veel meer foto’s aan, dan bij een covershoot. Bij een bruiloft doe je dan ook minder lang over de nabewerking per foto.” Wanneer Jeroen de foto voor een cover edit, duurt dit vaak uren. “Alle kleine plekjes en haren worden weggehaald en de hele foto wordt perfect gemaakt.” Hij vindt het fijn om het proces van schieten tot nabewerking grotendeels zelf in handen te hebben. “Mijn beelden en de nabewerking, ademen echt wie ik ben als persoon. Het is mijn geluid, mijn kleur en mijn stijl. Ik vind het moeilijk om dit uit handen te geven. Daarom is het ook fijn om een second shooter te hebben, die maakt wat ik verwacht.”

jeroen

jeroen

Jeroens favoriete portret

Jeroen heeft de afgelopen jaren al veel campagnes en bruiloften mogen schieten, maar één portret springt er voor hem tussenuit. “Dit portret schoot ik ná een fotoshoot”, vertelt Jeroen. “De shoot was op het strand en we waren al door de collectie heen. Het begon harder te waaien en het zand waaide zo je gezicht in. Het waren niet de beste omstandigheden”, blikt Jeroen terug. Alle foto’s van de kledingcollectie waren al geschoten, dus het model had een dikke winterjas aangetrokken. “Toen heb ik een portret geschoten. Dit was echt een puur moment, daarom vind ik het één van mijn mooiste portretten.” Hij is ook trots op de campagne die hij vorig jaar schoot in Zuid-Frankrijk voor een pakkenmerk. “Het zijn hele classy beelden geworden van twee mannelijke modellen. Het was spot-on het gevoel dat we wilden overbrengen.”

De komende jaren wil Jeroen nog meer shoots doen, zoals de shoot voor het pakkenmerk in Zuid-Frankrijk. “Ik wil nog veel meer van dit soort campagnes schieten. Ik vind het onwijs gaaf.” Hij vertelt dat hij altijd de behoefte heeft om te blijven leren en grotere shoots te doen voor grotere merken. “Ik zou ook graag nog eens een opdracht willen doen voor Ralph Lauren. Ik vind de manier waarop zij hun brand neerzetten onwijs cool. Het type shoots dat zij doen past ook bij mij. Dat blijkt, want één van de modellen van de shoot voor het pakkenmerk, is een halfjaar later geboekt door Ralph Lauren. Die naam staat dus op mijn bucketlist en ik weet zeker dat er een dag komt waarop ik een campagne voor hen ga schieten.”

Tips

Ben je geïnspireerd geraakt en wil je zelf ook aan de slag met fashion- en trouwfotografie? Lees dan vooral eens deze tips.


 1. Doe zoveel mogelijk ervaring op. “Het is heel belangrijk om de sprong te wagen en gewoon zoveel mogelijk te gaan schieten. Hierdoor ontdek je ook wat bij je past. Ga eropuit, organiseer fotoshoots en besteed veel tijd aan fotograferen.”

 2. Ontdek je eigen tone of voice. “Je moet voor jezelf duidelijk hebben wat je wilt laten zien met je beelden. Ik vind het zelf heel mooi dat er de mogelijkheid is om jezelf te ontdekken. Het is dan ook belangrijk om erachter te komen wat voor werk en stijl bij jou als persoon past.”

 3. Daag jezelf uit. “Het is essentieel om jezelf als fotograaf te blijven uitdagen, zodat je niet te veel op de automatische piloot gaat werken. Wat je maakt kan wel mooi zijn, maar wil je altijd hetzelfde creëren of ook eens wat anders doen? Daag jezelf dan eens uit met andere gear of instellingen. Uiteindelijk merk je wel dat je bepaalde voorkeuren zult ontwikkelen, maar dat betekent niet dat je jezelf niet kunt uitdagen en beter kunt worden. Je moet daarom jezelf blijven prikkelen en uitdagen.”

 4. Maak ook vrij werk. “Wanneer je fotoshoots doet, zonder de druk van klanten of opdrachtgevers, maak je iets waar je zelf volledig achterstaat. Je leert ervan om een shoot helemaal zelf vorm te geven. Het is niet altijd mogelijk om je eigen stijl door te drukken, vrij werk geeft je deze kans wel. Hierdoor bouw je een portfolio op in jouw stijl, waardoor mensen je gaan boeken voor wat je wilt maken en niet omdat je toevallig een leuk persoon bent die een camera kan vasthouden.”


jeroen

Het werk van Jeroen

Website: jeroennoordzij.com/

Instagram: @jeroennoordzijphotography

Apparatuur

Voor zijn foto’s gebruikt Jeroen de volgende apparatuur. De Nikon D780 met verschillende lenzen, waaronder de 35mm-, 50mm-, 85mm-, en 70-200mm-lenzen. Daarnaast gebruikt hij ook wel eens een cameraharnas en heeft hij altijd meer dan genoeg SD-kaartjes en batterijen bij zich.

Nikon d780

Nikon D780 Body

35mm

Nikon AF-S 35mm F/1.8G ED FX

Nikon 85mm

Nikkor AF-S 85mm F1.8 G

SD-kaart

SD-kaarten

Jeroens foto’s

Benieuwd naar meer werk van Jeroen? Bekijk hieronder een greep uit zijn portfolio.

< Terug naar het thema