Interview met wildlife fotografen én broers Joren en Casper de Jager

Joren en Casper de Jager zijn broers én allebei wildlife fotograaf. Ze gaan graag samen op pad om wilde dieren vast te leggen. Waar Joren het liefst (ijs)vogels voor zijn lens heeft, fotografeert Casper graag vossen. Maar over één ding zijn ze het eens: ze proberen alle dieren die ze tegenkomen zo mooi mogelijk in beeld te brengen.

Joren en Casper zijn sinds 2023 ambassadeurs van Kamera Express. Ze vertellen graag meer over hun passie voor wildlife fotografie en welke dieren ze nog voor hun lenzen willen zien. Natuurlijk geven ze ook een aantal tips, zodat je zelf aan de slag kunt met wildlife fotografie.

Interview | Tips | Apparatuur | Foto's

“Ik denk niet dat we echt bezig zijn om ons van elkaar te onderscheiden. We willen allebei de natuur zo mooi mogelijk in beeld brengen.”

Jeron Casper

Jeron Casper

Interesse in dieren

Zowel Joren als Casper is wildlife fotograaf. Joren vertelt dat hij altijd interesse heeft gehad in wilde dieren. “Als kind heb ik samen met een buurmeisje onze voortuin omgedoopt tot ‘natuurgebied’. Er leefden allerlei insecten en zelfs salamanders. Dat vond ik erg interessant.” Jaren later kocht Joren zijn eerste camera en ging hij op reis naar onder meer Afrika. “Hier ontwikkelde ik echt mijn passie voor wildlife fotografie.” Joren fotografeert inmiddels ruim tien jaar en Casper is bijna vijf jaar geleden aangehaakt.

Hoewel Joren in het begin voornamelijk op reis fotografeerde, ging hij ook wel eens op pad in Nederland. “Ik wilde ook in mijn vrije tijd fotograferen en niet alleen op vakantie”, vertelt Joren. “Daarom ging ik op zoek naar wilde dieren in Nederland.” Zodoende haakte Casper een keer aan en samen gingen ze naar de Amsterdamse Waterleidingduinen. Casper: “Ik had gelijk de smaak te pakken.”

Van das tot haas

De afgelopen jaren hebben ze allebei al veel verschillende dieren voor hun lenzen gehad. Joren vertelt dat zijn favoriete foto een foto van een das is. “Het is misschien niet de mooiste foto die ik ooit gemaakt heb, maar het is wel een moment dat me het meeste bijgebleven is.” Hij mocht namelijk via iemand van de dassenwerkgroep en de lokale boswachter fotograferen in de buurt van een dassenburcht. “Vele uren en tientallen muggenbulten later kwamen eindelijk de dassen naar buiten. Ik stond natuurlijk op een afstandje, maar toch kwamen de jonge dassen steeds dichterbij en eentje stond bijna aan mijn schoenen te snuffelen. Dat moment zal ik nooit vergeten én het leverde een prachtige foto op.”

Jorens favoriete foto kostte tijd en voorbereiding, terwijl Casper zijn favoriete foto eigenlijk per toeval schoot. “Mijn favoriete foto is een foto van een haas in een geel bloemenveld”, vertelt Casper. “Tijdens een avondwandeling in de buurt van Goerree-Overflakkee liep ik langs een haas die weggedoken in een veld zat. Ik maakte snel een foto, maar ik dacht niet dat het een heel bijzonder beeld was. Toen ik de foto zag, viel me pas op hoe goed gelukt die eigenlijk was.”

 

Samen op pad

Hoewel ze vaak samen op pad gaan, hebben ze allebei liever een ander dier voor hun lens. Zo fotografeert Joren graag ijsvogels. “Die prachtige blauwe kleur blijft me verbazen. Daarnaast is het ontzettend tof om ze te zien vissen.” Casper fotografeert daarentegen liever vossen. “Voordat ik begon met natuurfotografie had ik nog nooit een vos gezien, terwijl er in Nederland best wat vossen te vinden zijn. Ik vind het prachtige dieren, die ook echt fotogeniek zijn.” Maar ook vogels heeft hij graag voor zijn lens. “Mijn interesse ligt bij zoogdieren, maar tegenwoordig vind ik vogels ook een mooi onderwerp.”

Wanneer de broers samen op pad gaan, fotograferen ze meestal dezelfde onderwerpen. Het kan dan ook soms best lastig zijn om hun foto’s van elkaar te onderscheiden. “Maar ik denk ook niet dat we echt bezig zijn om ons van elkaar te onderscheiden”, zegt Joren. Hij vertelt dat hij de natuur zo mooi mogelijk in beeld probeert te brengen. “Ik laat mensen graag kennis maken met alle mooie dieren die in de natuur leven. Het leuke aan wildlife fotografie is dat je nooit weet welke dieren je tegenkomt.”

Ook Casper legt dieren graag zo mooi mogelijk vast. “Ik vind het tof als het dier duidelijk uit de foto springt.” Hij legt uit dat hij dit probeert te bereiken door te schieten met een zo laag mogelijk diafragma. “Hierdoor staat het dier voor mijn lens meer op de voorgrond van de foto.” Daarnaast speelt Casper in de nabewerking met de belichting en kleur van de foto, zodat een dier er zo goed mogelijk uitspringt. Hij vertelt dat hij veel heeft mogen leren van Joren, omdat die al eerder was begonnen met fotograferen. “Ik had in het begin al wel een spiegelreflexcamera waarmee ik af en toe op de automatische stand foto’s maakte, maar ik heb van Joren veel geleerd over de verschillende instellingen.”

Jeron Casper

 

Jeron Casper

Bucketlist

Sinds de broers fotograferen, zijn er veel dieren voor hun lens voorbijgekomen. Natuurlijk komt het wel eens voor dat een foto nét niet wordt zoals ze in hun hoofd hadden. Zo vertelt Casper dat hij graag een foto van een ijsvogel op een tak opnieuw zou willen maken. “Ik heb aan het begin van mijn fotografiecarrière een ijsvogel gefotografeerd, maar ik deed dit met een 300mm-lens zónder stabilisatie.” Je raadt het al: dat werkte niet zo lekker. “Ik zou daarom graag nogmaals een ijsvogel op de foto willen zetten met de gear die ik nu heb.” Daarnaast zou hij graag eens een zeearend voor zijn lens zien. Ook Joren zou graag foto’s opnieuw maken met de gear die hij nu heeft. “Ik reisde in 2016 naar Costa Rica, maar ik had enkel een 140mm-lens bij me. Ik heb in dit land zoveel mooie vogels gezien, maar die kon ik met deze lens niet goed vastleggen.” Goede reden dus om nog eens naar Costa Rica te gaan!

Daarnaast heeft Joren nog meer landen op zijn bucketlist staan. Zo wil hij graag weer een keer naar Afrika. “Het liefst zou ik naar Uganda reizen. Hier ben ik nog niet eerder geweest en in Uganda kun je naast de bekende Afrikaanse dieren ook gorilla’s zien. Dat lijkt me echt fantastisch.” Ook Casper zou graag eens naar Afrika reizen om wilde dieren te fotograferen. “Voor een wildlife fotograaf is Afrika wel echt als de hemel door alle dieren daar. Als ik dan één dier zou mogen fotograferen, zou dat een mannetjesleeuw zijn. Ik vind hun grote kop en lange manen erg imposant.”

 

Jeron Casper

Tips

Ben je zelf ook geïnspireerd geraakt en wil je aan de slag met natuur- of stiltefotografie? Lees dan vooral deze tips van Joren en Casper eens.

1. Ga gewoon op pad. “Je kunt overal natuur en wilde dieren vinden. Je hoeft echt niet per se met zonsondergang op de Veluwe te staan om wat moois te zien.”

2. Doe onderzoek naar de dieren die je wil vastleggen. “Als je een bepaald diersoort op de foto wil zetten, is het verstandig om eerst wat onderzoek te doen naar het gedrag en de leefomgeving van het dier. Hoe meer je weet over het gedrag, bijvoorbeeld over het dagdeel wanneer het dier actief is, des te groter de kans is dat je een mooie foto kunt maken.”

3. Gebruik een zoomlens. “Als je wilde dieren wilt fotograferen, heb je wel echt een zoomlens nodig van minimaal 200mm. Dit geeft jou de mogelijkheid om ver in te zoomen, waardoor je de dieren niet onnodig hoeft te storen.”

4. Fotografeer op ooghoogte. “Wanneer je betere wildlife foto’s wil maken, is het aan te raden om de dieren op ooghoogte te fotograferen. Ga dus door je knieën of ga op de grond liggen, want op die manier creëer je een betere compositie.”

5. Blijf oefenen. “Het ligt misschien voor de hand, maar ga eropuit en onderzoek wat je leuk vindt om te fotograferen. Je leert alleen maar van foto’s die mislukken.”

6. Behandel de natuur met respect. “Het is belangrijk om de natuur met respect te behandelen en de dieren met rust te laten. Zoek bijvoorbeeld uit of het een broedperiode is, dan zijn de vogels namelijk extra kwetsbaar en moet je net wat meer oppassen.”

Het werk van Joren en Casper

Jorens Instagram: @jorendejager

Caspers Instagram: @casperdejager

Apparatuur

Voor hun foto’s gebruiken Joren en Casper de volgende apparatuur. Beide fotografen gebruiken een Canon EOS R5. Joren gebruikt hierbij een Canon 500mm- lens en een 120-300mm-lens. Daarnaast mag zijn schommelkop van Benro niet ontbreken in zijn cameratas. Deze kop maakt het fotograferen van bijvoorbeeld vogels in vlucht makkelijker. Casper gebruikt de Sigma 150-600mm-lens en een Tamron 70-200mm-lens.

Canon EOS R5

Canon EOS R5

Benro Gimbal Head GH5C

Benro Gimbal Head GH5C

Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1 L IS USM

Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1 L IS USM

Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM Contemporary

Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM

Jorens foto’s

Benieuwd naar meer werk van Joren? Bekijk hieronder een greep uit zijn portfolio.

Caspers foto’s

Benieuwd naar meer werk van Casper? Bekijk hieronder een greep uit zijn portfolio.

< Terug naar Wildlife fotografie