Modelfotografie tips - portret model

Tips voor modelfotografie

Modelfotografie is een zeer breed thema. Er komt veel bij kijken. Daarom hebben wij een aantal praktische en artistieke tips verzameld, die verschillende onderwerpen binnen de modelfotografie aansnijden. Van algemene zaken tot de details in een portret. Hieronder leest u het allemaal. 

Algemene modelfotografie tips | Portretfotografie tips | Belichting tips | Camera-apparatuur tips

 

Algemene modelfotografie tips

Modelfotografie planning - Canon DSLR

Maak een plan

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat u als fotograaf weet wat u wilt vastleggen en wat het uiteindelijke doel van de shoot is. Maak een moodboard of teken het plan uit. Dit is fijn voor u, maar ook voor uw model. Bedenk van tevoren bijvoorbeeld welke poses u wilt zien. Denk na over kleding, visagie en kapsel van het model: elk detail telt bij een fotoshoot. Op deze manier kunt u duidelijk communiceren over wat u van het model verwacht en zullen uw foto’s er een stuk beter uit komen dan bij een shoot zonder voorbereiding. Laat wel altijd ruimte voor improvisatie! 

Modelfotografie fotograaf - Sony systeemcamera

Laat het model even loskomen

Weet wie uw model is! Is het een professional met vele fotoshoots in het portfolio of is het een amateur/beginnend model? De meeste modellen moeten even opwarmen voordat ze loskomen bij een fotoshoot. Bij amateurs kan dit wat langer duren dan bij een professional. Houd hier rekening mee en geef uw model deze kans en tijd. Zorg ervoor dat hij of zij zich op het gemak voelt. Een ontspannen sfeer op de set ziet u terug in de kwaliteit van uw werk. Investeer in het vertrouwen door aan te moedigen en tussendoor te laten zien hoe de foto's worden.

Modelfotografie fotograaf Canon DSLR

Laat uw werk opvallen

Er zijn al veel modelfotografen, dus het is zaak dat uw werk opvalt tussen dat van anderen. Het creëren van een eigen stijl en consistentie kan daar al voor zorgen. Zoek het type modelfotografie dat u aanspreekt en groei hierin uit tot een expert. Focussen dus! Experimenteer eens met verschillende hoeken, belichting, instellingen of nabewerkingen. Veel fotografen werken met presets in hun nabewerkingen. Zo krijgt elke foto eenzelfde uitstraling of gevoel mee, waardoor mensen uw werk herkennen.

Modelfotografie bestanden delen via internet

Bestanden aanleveren

U heeft uw foto’s gemaakt en net bewerkt. Wat nu? Hoe krijgt u de foto’s bij de klant? Tegenwoordig kan alles gelukkig via het internet en websites als Pixieset.com en WeTransfer. Dit maakt het leveren van bestanden makkelijk en snel. Via Pixieset kunt u eenvoudig uw foto’s met de klant delen, die deze zelfs meteen vanaf de website kan kopen. Zo kiezen de klanten zelf welke foto’s ze wel of niet willen. U kunt ook eerst kleinere en later de grote versies van uw foto’s opsturen via WeTransfer of via Google Drive. 

 

Portretfotografie tips

Modelfotografie Scherpstellen ogen model

Scherpe ogen

Bij een portretfoto kijken mensen meestal het eerste naar de ogen. Ze zoeken contact met de geportretteerde persoon. Het is daarom belangrijk dat de ogen scherp zijn. Omdat portretfoto’s vaak met een groot diafragma geschoten zijn, worden delen snel onscherp. Voor de achtergrond is dat prima, maar het gezicht moet juist scherp zijn. Door op de ogen scherp te stellen krijgt u de meest optimale scherpte voor een mooie foto. Let op dat met een heel groot diafragma de oren en het puntje van de neus onscherp kunnen worden, wat overigens ook een interessant effect kan opleveren.

Modelfotografie zwart-wit portret

Zwart-wit

Bij veel portretfoto’s vervullen de kleuren geen belangrijke rol of leiden ze zelfs af van het onderwerp. Daarom kan het een goede zet zijn uw foto’s in zwart-wit te maken. Hierdoor gaat alle aandacht in de foto naar de lijnen en contrasten in de foto. Let wel goed op de belichting. Bij zwart-wit valt het meer op als het licht te fel is of er ongewenste schaduwen zijn vanwege de diepe contrasten. Veel camera’s kunnen direct in zwart-wit fotograferen, maar u kunt de foto’s beter later omzetten naar zwart-wit. Als u in RAW fotografeert, is het eenvoudiger om de belichting en contrasten achteraf te bewerken met JPEG.

Modelfotografie compositie regel van derden met model

Compositie

Bij portretfotografie is de compositie erg belangrijk. Uw foto bestaat uit (een deel van) een gezicht en het is aan u om dit zo goed mogelijk in beeld te brengen. De regel van derden brengt uitkomst en het is gebruikelijk dat de ogen op de bovenste lijn zitten. Deze lijnen geven de ideale positie aan voor uw onderwerp. Hierdoor maakt u als kijker snel oogcontact met het model in de foto. Wanneer u een foto maakt met het hele model in beeld, dan kunt u deze op de linker- of rechterlijn laten poseren, zodat de aandacht in de foto naar het model gaat. Van de regels afwijken mag natuurlijk ook, misschien levert dat wel uw eigen stijl op!

Portretfotografie dieren - hond of kat

Dierenfoto’s

Dieren kunnen onverwacht reageren op de camera en de fotograaf. Begin daarom altijd eerst op afstand, zodat het dier een beetje kan wennen. Een lens met een langere brandpuntafstand kan uitkomst bieden, zo kunt u toch close-ups maken en afstand houden. Is het dier erg bewegelijk? Een zoomlens laat u snel schakelen tussen afstanden zonder dat u uzelf steeds hoeft te verplaatsen. Gebruik ook een zo kort mogelijke sluitertijd om bewegingsonscherpte te voorkomen en om de harige vacht haarscherp in beeld te krijgen. Probeer bij een dier, net als bij een mens, de emotie vast te leggen.

 

Belichting tips

Modelfotografie studiobelichting - softbox en reflectie

Zacht licht

Bij modelfotografie kunt u het beste kiezen voor een zacht, diffuus licht. Het zou vervelend zijn als u er na een dag lang foto's maken achterkomt dat het model vervelende en afleidende schaduwen in het gezicht heeft. Naast dat harde schaduwen er soms raar uit kunnen zien, versterken ze ook rimpels in het gezicht en komen er te grote contrastverschillen in uw foto, die de aandacht behoorlijk af kunnen leiden. Gebruik daarom een softbox op uw lamp of flitser. Deze verzacht het felle licht, waardoor u een gelijkmatige en zachtere belichting van het model krijgt. Als u geen softbox heeft is het ook mogelijk uw licht te reflecteren. Dit kan via het plafond of een muur dicht bij het model. 

Modelfotografie buiten locatie - zonlicht en schaduw

Buiten

Een felle zon kan zorgen voor te veel licht en harde schaduwen. Probeer dus direct zonlicht op uw model te vermijden. Dit is nadelig voor het licht, maar ook uw model kan last hebben van de felle zon, wat resulteert in een gezicht met knijpende ogen. Fotografeer tegen het licht in voor mooie effecten. Blokkeer het zonlicht met een diffuus doek voor zachter licht, of reflecteer het zonlicht vanuit de schaduwkant met een reflectiescherm. Wolken kunnen het licht ook breken en verzachten. Een lichtbewolkte dag is dus prima voor modelfotografie!

Klik hier voor alle reflectieschermen!

Fotografie Golden Hour in de schemering - trouwfoto

Golden Hour

Voor slechts een korte tijd geeft de natuur elke (zonnige of lichtbewolkte) dag de mooiste belichting voor uw foto’s. Vlak voor de ondergang en kort na de opkomst staat de zon laag genoeg om geen harde schaduwen van bovenaf te geven en hoog genoeg om voor een zachte belichting te zorgen. Dit licht heeft een warme gloed, wat een mooi effect geeft op uw foto’s. Vandaar dat deze momenten onder fotografen bekend staat als het Golden Hour.

Modelfotografie meerdere lampen op een model

Meerdere lichtbronnen

Als u een foto maakt met het licht direct van voren krijgt u een plat beeld. Uw model verdwijnt dan in de achtergrond. Om dit op te lossen kunt u gebruik maken van belichting achter het model. Schijn een kleine lamp of minimale flits op de contouren van het model, zodat deze van de achtergrond komt en er meer diepte ontstaat in uw foto. Het onderwerp wordt geïsoleerd en valt meer op. Van achteren belicht haar geeft het veelgebruikte halo-effect. 

 

Camera-apparatuur tips

Modelfotografie objectieven en lenzen met 85mm brandpuntafstand

Objectief

Een veel gebruikte brandpuntsafstand voor portretten is 85mm. Deze lenzen worden daarom vaak portretlenzen genoemd. Een groothoeklens kan vervormen in de randen en het middeen van het beeld en een volwaardige telelens kan de diepte uit het gezicht halen. De 85mm is daarom een perfect formaat, wat mooie diepte en details geeft. Daarnaast kunt u met deze lens op een redelijke afstand staan van het model, wat positief is voor de persoonlijke ruimte, vooral als het model onervaren is. Naast de 85mm wordt de 50mm lens ook veel gebruikt bij modelfotografie. Op APS-C formaat wordt een 50mm lens een 75mm lens.

Klik hier voor alle lichtsterke 85mm objectieven!

Modelfotografie nabewerking RAW en JPEG met lightroom

Nabewerking foto’s

Niet elke geschoten foto is meteen perfect. Door de (RAW) bestanden na te bewerken, kunt u zaken als kleur en belichting naar uw smaak aanpassen. Daarnaast kunt u met programma's als Lightroom of Photoshop (Elements) delen van de foto extra aandacht geven. Probeer bij een portretfoto bijvoorbeeld de ogen iets meer kleur of helderheid te geven. Deze zullen er dan uitspringen, waardoor uw model nog beter naar voren komt. U kunt ook oneffenheden in de huid wegwerken als dat gewenst is. Let op: het valt vaak op wanneer een foto te veel bewerkt is. Bewerk uw foto dus met mate; blijf zo dicht mogelijk bij het origineel.

Ik wil meer informatie over fotobewerking!

Modelfotografie objectief diafragma met bokeh voor onscherpte

Diafragma

Door het diafragma zo groot mogelijk te maken (laag getal), krijgen uw foto’s een sterke scherptedieptewerking. Lichtbronnen op de achtergrond veranderen in prachtige wazige, ronde bollen. Dit wordt ook wel bokeh genoemd. Het onderwerp in de foto’s wordt geïsoleerd door de onscherpte van de achtergrond. Uw foto’s krijgen meteen een professionelere uitstraling. Zet uw diafragma dus op het laagst mogelijke getal van uw lens. Lenzen met een f-stop van f/2.8 of zelfs f/1.4 zijn erg populair door de bokeh die deze opleveren. Meer diafragmabladen levert ook mooiere bokeh.

Klik hier voor alle f/2.8 en f/1.4 lenzen!

Modelfotografie flitslicht op uw model

Flitsen

Reportageflitsers zijn vaak gemakkelijker mee te nemen dan lampen en geven veel meer licht per foto. Let met flitsen op dat u uw foto’s niet overbelicht. Om dit te voorkomen kunt u uw foto’s met een korte sluiterijd onderbelichten. De flits zorgt dan voor de juiste invulling van het licht, zodat uw foto toch een mooie, professionele uitstraling krijgt. Probeer direct flitslicht in verband met harde schaduwen zoveel mogelijk te vermijden. Met een diffuuskap kunt u dit voorkomen. Net als een softbox zorgt deze voor een zachtere overbrenging van het licht. U kunt uw flitslicht ook laten reflecteren via een muur of plafond.

Ik wil meer informatie over reportageflitsers!

Terug naar de overzichtspagina