Modelfotografie originele portretten

Flits- of continulicht?

Welk licht is het beste om te gebruiken voor modelfotografie: flitslicht of continulicht? Beide vormen van licht worden natuurlijk volop gebruikt en over beide soorten verlichting is wat te zeggen. Met een studioflitser kunt u een beweging echt bevriezen en bij continulicht ziet u van tevoren wat het effect van het licht is in de foto. In principe zijn studioflitsers gemaakt voor fotografie en continulampen voor videografie. Die grens begint echter te vervagen, dit door de voortschrijdende techniek.

 

Flitslicht

Flitsers geven in een fractie van een seconde een enorme hoeveelheid licht. Door deze hoeveelheid licht kunt u een korte sluitertijd gebruiken wat er weer voor zorgt dat u bewegingen beter kunt bevriezen. Denk bijvoorbeeld aan kinderen die net niet helemaal stil kunnen zitten. Doordat de sluitertijd kort is heeft u zelden bewogen foto’s.

 

Flitsers geven meer licht dan continulampen. Het voordeel is dat een flits maar van korte duur is. Gelukkig maar, want als u een flitser continu zou kunnen laten branden, zou dat niet erg prettig zijn voor uw model.

 

Een ander voordeel is dat er voor studioflitsers heel veel accessoires en lichtvormers beschikbaar zijn. U kunt het licht eventueel verzachten, bundelen met een kleppenset / reflector of zelfs gericht spreiden door middel van een softbox met honingraat. Bovengenoemde accessoires passen op alle studioflitsers aangezien de aansluitingen aan de voorzijde hetzelfde zijn. De kleurtemperatuur is hetzelfde als die van daglicht waardoor u dus geen filters hoeft te gebruiken om te warme kleuren te corrigeren.

Flitslicht - Ellen de Monchy (@ellendemonchy)

 

Continulicht - Marwan Magroun (@marwanmagroun)

Continulicht

Kiest u ervoor om flitslicht te vervangen voor continulicht? Dan is uw sluitertijd ook langer en is de kans op bewogen foto’s vele malen groter. Uw model moet goed stil zitten en het gebruik van een statief voor uw camera is ook een aanrader. Dit is makkelijk op te lossen door een hogere ISO-waarde te gebruiken. Dat zorgt er namelijk voor dat de sensor op uw camera gevoeliger wordt voor licht waardoor de sluitertijd weer verkort kan worden.

Met continulicht, wordt ook wel belichting met LEDlampen bedoeld. Waarom? Deze vorm van continulicht heeft vele voordelen voor u als fotograaf. Denk bijvoorbeeld aan het gebruikersgemak, een aanzienlijk lager stroomverbruik en de vele kleurtemperaturen. Zoals eerder aangegeven kunt u van tevoren zien hoe uw onderwerp belicht is en een groot voordeel is dat het ingestelde licht constant blijft. Mocht de belichting nog niet naar wens zijn, dan kunt u dit met LEDlampen gemakkelijk instellen. LEDlampen kunnen namelijk elke kleur licht weergeven. Naast de gemakken voor u als fotograaf is het voor, bijvoorbeeld, uw model ook fijn als u gebruik maakt van continulicht. Als een flitslicht afgaat, wordt er natuurlijk een felle flits afgegeven en met continulicht heeft u het voordeel dat er juist een flits aan te pas komt en dat u meerdere foto’s achter elkaar kunt schieten. Een flitser moet namelijk herladen worden, continulicht niet.

 

Wat is nu de beste keuze?

Alles bij elkaar genomen lijkt het erop dat het gebruik van flitslicht een betere keuze is. Het voordeel van continulicht is dat u meteen ziet hoe uw foto eruit gaat zien en dat u de volledige controle behoudt over de lichtval. U kunt er zelf voor kiezen hoe u een onderwerp wilt belichten, waardoor u bepaalt hoeveel licht er aan de sensor van de camera wordt blootgesteld. De juiste belichting hangt samen met de ISO waarde, sluitertijd en het diafragma. Oftewel, de belichtingsdriehoek (direct met elkaar verbonden).

Bresser BRT-200B | Flitslicht - Instapmodel

De Bresser BRT-200B is een zeer compacte studio flitser met een variabel instelbaar flitsvermogen van 1/16 tot vol vermogen van maar liefst 200 Watt per seconde. De Bowens-S bajonet aansluiting zorgt ervoor dat u vele standaard accessoires van Menik / Bresser op de BRT-200B kunt gebruiken. Met een oplaadtijd van 0,5 tot 1,8 seconde is de flitser super snel gereed om te flitsen.

 Bekijk de Bresser BRT-200B

Bresser BR-2280 | Continulicht - Instapmodel

Deze Bresser BR-2280 set bestaat uit: twee lamphouders, twee 85W spiraal daglichtlamp en twee in hoogte verstelbare statieven tot 210cm. U kunt er later eventueel lampen met een ander wattage in doen van 25W tot 125W. Complete foto/video set, ideaal voor product- en portretfotografie, waarmee u direct aan de slag kunt!

 Bekijk de Bresser BR-2280

Elinchrom BRX 500 | Flitslicht - Professioneel

De Elinchrom BRX 500 To Go Set 2.0 is een complete flitsset die bestaat uit twee BRX 500 flitskoppen, een Portalite square van 66cm, een Portalite octa van 56cm, een EL-Skyport Transmitter Plus en twee lampstatieven. Deze set met twee Elinchrom BRX 500 flitskoppen is zeer geschikt voor de professionele fotograaf. Met veel programmeerbare functies en het EL-Skyport systeem biedt de BRX 500 u zeer veel vrijheid voor de juiste belichting.

 Bekijk de Elinchrom BRX 500 To Go Set 2.0

Ledgo Nanguang | Continulicht - Professioneel

De Ledgo Nanguang ST288C Bi-color kit bestaat uit twee flexibele LED-panelen die beide 288 bi-color LED lampjes hebben met een uitstekende CRI van meer dan 95. De panelen zijn 30 x 60 centimeter groot en zijn door middel van klittenband gemakkelijk aan een frame te bevestigen om een vierkant LED-paneel van 60 x 60 centimeter te maken. De panelen zijn ook aan te elkaar te bevestigen zodat er een langwerpig paneel van 30 x 120 centimeter ontstaat.

 Bekijk de Ledgo Nanguang ST288C

Goede belichting vinden voor een bepaalde situatie lijkt vrij ingewikkeld. Wij kunnen u natuurlijk tips & tricks geven, maar uiteindelijk is het het beste om zelf met belichting te experimenteren. Wanneer u welk licht gebruikt in welke situatie, is geheel aan u als fotograaf of aan uw klant. Welke sfeer wilt u laten zien met uw foto’s?

 

Terug naar de overzichtspagina