Portretfoto's maken met de Profoto B10

Het is inmiddels bijna een half jaar geleden dat Profoto de B10 flitser aankondigde. Met deze nieuwe B10 laat Profoto zien dat het blijft innoveren in compacte, krachtige en breed inzetbare flitsers. De aankondiging kon dan ook rekenen op een warm onthaal door fotografen wereldwijd. De nieuwe flitser combineert de geweldige eigenschappen van eerdere Profoto flitsers met als grote voordeel dat alle OCF Light Shapers ook op de B10 gebruikt kunnen worden.  

Krachtige Li-Ion accu

De flitser maakt gebruik van een Li-Ion batterij als voeding. Hiermee kunt u tot 400 keer flitsen op volledig vermogen of heeft u 75 minuten aan volledig continulicht tot uw beschikking. Als de accu leeg is, kunt u deze opladen met behulp van de Battery Charger 3A. Hiermee is de batterij in slechts 90 minuten al volledig opgeladen. Dus zorg dat u altijd flitslicht bij u heeft met de Profoto B10!

Compatibel met de Air Remote TTL

Een van de meest opwindende kenmerken van de B10 is natuurlijk de TTL-technologie die gebruik maakt van het automatische flitsbelichtingssysteem van uw DSLR of mirrorless camera. De weg naar deze geweldige functie is de aankoop van een optionele draadloze radio Air Remote TTL controller die momenteel is gemaakt voor Nikon, Canon, FujifilmOlympus en Sony camera's. De B10 en de Air Remote TTL ondersteunen ook High Speed Sync met sluitertijden van maar liefst 1/8000 seconden om de fotograaf volledige controle te geven over de achtergrondverlichting of om het gebruik van grote diafragma's voor creatief werk mogelijk te maken.

Een groot licht in een kleine behuizing

Koop de Profoto B10!

 

Combineer met talloze Light Shaping tools

De Profoto B10 is compatibel met de volledige reeks light shapers uit de OCF-serie en meer dan 120 andere lichtvormers van Profoto. Op deze manier kunt u iedere gewenste belichting creëren die u maar wilt. Maak de keuze uit paraplu’s, beautydishes, softboxen, snoots en grids in talloze soorten en maten!

Verschillende OCF Light Shapers uitgeprobeerd

Door de keuze uit talloze light shapers ziet u wellicht door de bomen het bos niet meer, daarom hebben wij er een aantal uitgeprobeerd om te laten zien wat het effect van de lightshaper is in verschillende opstellingen.

Opstellingen met één Profoto B10

Opstelling 1: Profoto B10 als keylight

Links is te zien hoe het licht eruitziet met de Profoto B10 als key light ca. 1,5 meter van ons model, links van de camera. Met key light wordt bedoeld dat dit de meest intense lichtbron is om het onderwerp te belichten. Het licht is vrij hard en de overgang van licht naar schaduw is erg abrupt aangezien er geen light shaper is gebruikt.

Opstelling 2: Profoto B10 met translucent paraplu met backpanel

Dit is dezelfde opstelling als bovenstaande met als enige verschil dat er op de B10 een wit-doorzichtige paraplu met backpanel is gemonteerd. Het licht wordt iets beter verspreid en is iets zachter dan zonder lightshaper. Over het algemeen geldt: hoe groter de lightshaper en hoe dichter deze bij het onderwerp staat, hoe zachter de schaduwen.

Opstelling 3: Profoto B10 met softbox + reflector

Wat we bij de eerdere setup zagen is dat één kant van het gezicht goed belicht is, maar dat de andere kant erg donker is. Om de andere kant van het gezicht ook goed te belichten kunnen we een tweede flitser gebruiken maar een goedkopere oplossing is het gebruik van een reflectiescherm. Deze weerkaatst het licht van de softbox op de andere kant van het gezicht. De reflector dient hier als fill om de schaduwkant van het gezicht wat op te lichten.

Opstellingen met 2 keer Profoto B10

Opstelling 4: Profoto B10 met softbox als key light, reflector als fill en Profoto B10 met grid als back light

Om ons model wat meer los te maken van de achtergrond gebruiken we een extra Profoto B10 met grid als back light van schuin achter. De grid op de flitser voorkomt spreiding van het licht en verkleint het oppervlak dat de lichtstraal raakt. Een back light staat normaal gesproken (schuin) achter het model en is puur bedoeld om wat diepte met de achtergrond te creëren.

Opstelling 5: Profoto B10 met softbox als key light, reflector als fill en Profoto B10 zilveren paraplu als back light

De opstelling van de lampen is gelijk aan de voorgaande foto met als verschil dat de back light niet voorzien is van een grid maar juist van een zilveren paraplu. In de foto is te zien dat het licht dat van rechts komt nu wat zachter is en beter verspreid wordt op ons model.

Opstellingen met 3 keer Profoto B10

Opstelling 6: Profoto B10 met softbox als key light, Profoto B10 met zilveren paraplu als fill light en Profoto B10 met grid als back light

Om de rechterkant van het gezicht toch wat beter te belichten gebruiken we voor deze foto de zilveren paraplu als fill light rechts van de camera. De schaduwen verdwijnen hiermee grotendeels zonder dat de contouren uit het gezicht verdwijnen.

Opstelling 7: Profoto B10 met translucent paraplu met backpanel als key light, B10 met softbox en rode gel als fill light en B10 met blauwe gel als back light

In deze setup hebben we de color gels van Profoto gebruikt om een creatief portret te maken. Rechts van de camera staat de softbox met een rode gel welke als fill light dient. Links achter staat er nog een B10 met een blauwe gel om iets meer definitie te geven en het model los te maken van de zwarte achtergrond.

Profoto B10 zelf uitproberen?

Wilt u na het zien van de mogelijkheden de Profoto B10 ook zelf uitproberen? Dat kan met het 'Try Before You Buy'-programma! Neem contact op met onze klantenservice voor meer informatie over dit Test-programma en de beschikbaarheid van de Profoto B10. 

Contactgegevens klantenservice: