Modelfotografie door de ogen van een model: Joann van den Herik

Tijdens het fotograferen van een model is het als fotograaf belangrijk om goed samen te werken met het model. Hoe beter de samenwerking, hoe beter het eindresultaat! We spraken met Joann van den Herik (20), curvy model en social influencer. Hoe ervaart zij het leven als model en de samenwerking met de fotograaf?

Wie is Joann van den Herik?
Joann is een 20-jarig curvy model en social influencer dat flink aan de weg timmert in de modellenwereld. Zo heeft ze meegedaan aan het RTL-programma Curvy Supermodel waar ze een finaleplek bemachtigde. Haar droom is werkelijkheid geworden sinds ze fulltime aan de slag kon als model en influencer.

Joanns doel is het inspireren van mensen van alle leeftijden en deze boodschap overbrengen: iedereen is goed zoals hij of zij is, houd van jezelf. Joann vindt het leukste aan plussize model zijn dat niemand hetzelfde is. Zo heeft iedereen een ander figuur en andere kwaliteiten. Naast een mooi uiterlijk kun je meer voor de wereld doen. “Ik vind het enorm belangrijk dat ik met mijn platform deze boodschap uitdraag. Ik krijg zoveel positieve reacties, van jong tot oud. Iedereen is mooi zoals hij of zij is, ongeacht leeftijd. Sommige mensen hebben het echt nodig dat iemand voor ze opkomt, daar ben ik graag de persoon voor.”


Naast een mooi uiterlijk kun je meer voor de wereld doen. Ik vind het enorm belangrijk dat ik met mijn platform een boodschap uitdraag.

Wanneer besloot je dat je model wilde worden?
Eigenlijk wilde ik altijd al model worden, maar ik dacht nooit dat ik het kon, omdat ik altijd al curvy ben geweest. Op de middelbare school heb ik mijn profielwerkstuk over het schoonheidsideaal gedaan en ontdekte ik de term “plussize”. Zo ging het balletje rollen en had ik mijn eerste fotoshoot. Tijdens deze shoot zei de fotograaf dat ik hier echt iets mee moest gaan doen. Ik ging steeds meer oefenen met poseren. Daar begon het avontuur om mijn droom werkelijkheid te laten worden.

Hoe ziet je carrière er momenteel uit?
Momenteel zit ik bij een modellenbureau in Engeland, speciaal voor curvy modellen. De shoots die ik doe zijn dan ook vooral in het buitenland. Ik vind het veel leuker om me te focussen op internationaal modellenwerk, omdat in Nederland de plussize branche nog niet zo heel groot is. Hier richten de bureaus zich vooral op de oudere doelgroep. Soms kan ik hier opdrachten vinden, maar het meeste is toch buiten Nederland. Ik vind het daarom leuker om me te focussen op internationaal. Zo had ik laatst een heel toffe fotoshoot in Kaapstad!

Fotoshoots

Joann werkt fulltime als model en heeft inmiddels veel ervaring met fotoshoots. De ene keer is het voor een klant en de andere keer om haar portfolio uit te breiden. "In het begin vond ik het moeilijk welke poses ik moest aannemen. De fotograaf hielp me daarin gelukkig veel. Hij gaf aan wat hij wel en niet mooi vond. Het is altijd erg fijn als de fotograaf duidelijk is in wat hij of zij wil, daar hebben we beiden veel meer aan."

Wat vind je verder belangrijk in een fotoshoot?
Het allerbelangrijkst vind ik dat de sfeer goed is. Het is belangrijk dat iedereen zich fijn voelt, zowel het model als de fotograaf. Als er een goede sfeer hangt, dan krijg je automatisch mensen die durven zeggen wat ze denken. Ik vind het fijn om te horen als mijn poses niet goed zijn of wanneer de fotograaf andere ideeën heeft, dat ik die kan toepassen. Als je je op je gemakt voelt, komt het van beide kanten en dat is superbelangrijk.

Het is altijd erg fijn als de fotograaf duidelijk is in wat hij of zij wil. Daar hebben we beiden veel meer aan.

Studio of op straat?

Fotoshoots die Joann doet, variëren van studioshoots tot fotoshoots op straat. Joann vindt het leuker om de straat op te gaan. De straten maken het mogelijk om verschillende soorten fotoshoots te doen. Zo kun je met een idee naar een stad gaan en daar rondlopen om ineens een fantastisch plekje tegen te komen. Je hebt dan een verrassingselement dat in de studio minder snel voorkomt. Samen met de fotograaf kun je ideeën bedenken en uitwerken. Zo kun je een stad opzoeken met een heel uitgedacht plan, maar je kan ook random op stap en het daar wel zien. “Ik vind het wel fijn om een beetje een plan te hebben van tevoren. Dan kun je wel zelf aangeven wat je wel en niet leuk vindt, maar het hoeft niet helemaal uitgestippeld te zijn. Ik hoef niet aan een schema vast te zitten.” In een studio ben je, volgens Joann, meer gelimiteerd. “Het toffe aan fotograferen in een studio vind ik dat je weer veel vette dingen met make-up kunt doen. Dit doe je minder snel op straat ”.

Samen met de fotograaf kun je ideeën bedenken. Zo kun je een stad opzoeken met een heel uitgedacht plan, maar je kan ook random op stap en het daar wel zien.

Hoe gaat het proces voorafgaand aan een fotoshoot?
Het ligt eraan. Als ik een portfolio fotoshoot heb, dan ga ik samen met mijn agency overleggen wat ik nodig heb en leggen we de verschillende opties voor aan de fotograaf. We kijken dan samen wat we het leukst vinden om te doen. Het concept bedenken doe ik vaak samen met de fotograaf. Bij een job vanuit de klant werkt dat anders. Dan krijg je een dag van tevoren de gegevens, hier heb je verder geen invloed op en doe je wat er wordt gevraagd.

Heb je slechte fotoshoots gehad?
Ik heb 1 keer gehad dat er een heel negatieve sfeer hing op de set. De styliste en fotograaf waren enorm aan het haasten en alles moest snel. Je kunt beter iets langer de tijd nemen, zodat er een goede sfeer hangt. Een andere keer was er een fotograaf waarvan achteraf bleek dat hij niet tevreden was over mij. Ik vind het niet erg, maar zeg het direct tegen me. Dan kunnen we er samen nog iets van maken en is het eindresultaat een stuk beter.

Volgens Joann is het daarom belangrijk dat het contact tussen de fotograaf en het model goed is. Wees vooral eerlijk tegen elkaar. Door samen te denken, kom je verder. De fotograaf heeft veel aan de input van het model en andersom ook.

Tips van Joann

Voor de fotograaf heeft Joann een aantal tips om zo samen tot een beter eindresultaat te komen.

  • Wees eerlijk naar elkaar. De fotograaf kan het model sturen in de poses die hij of zij aanneemt. Zo ben je beiden meer tevreden over het eindresultaat.
  • Overleg van tevoren. Het is fijn om te weten wat een fotograaf van je verwacht en wat voor soort foto’s het gaan worden. Als model kun je je hier dan op instellen.
  • Teamwork. Je werkt als team, het is geen eenmansjob.
  • Sfeer. Zorg voor een ontspannen sfeer waarin iedereen zich op zijn of haar gemak kan voelen. Voor beiden werkt dat een stuk prettiger.
  • Reservebatterij. Ik heb 1 keer meegemaakt dat we op locatie een fotoshoot hadden en de fotograaf geen extra batterij mee had. Hierdoor konden we helaas niet veel doen!

Terug naar de overzichtspagina