portretideeën

8 tips voor een origineel portret

Stap eens uit je comfortzone met deze creatieve portretideeën

Je kunt waarschijnlijk wel verschillende ideeën voor een portret bedenken: binnen, buiten, gekleurde achtergrond of met bokeh-effect; ga zo maar door. We willen je graag eens uitdagen, daarom hebben we acht verschillende en creatieve portretideeën verzameld om je te inspireren.

portretideeën

1. Schrijf met licht

Voor portretfotografie heb je meestal voldoende licht nodig, maar wat als je het niet voor handen hebt en het buiten al donker is? Dan creëer je zelf mooie situaties! Je kunt namelijk ook schrijven met licht. Met een sterretje, een tubelight of gewoon de zaklamp van je telefoon kun je toffe effecten creëren. Door je camera in te stellen met een lange sluitertijd en een lage ISO-waarde, kun je het licht goed vastleggen op beeld. Je kunt bijvoorbeeld achter iemand langslopen of zelfs een hartje tekenen rond een koppel.

Bekijk hier onze tubelights

portretideeën

2. Schiet eens een monochroom portret

Kleren, kleuren en achtergronden stem je vaak op elkaar af. Draag je felle kleuren, dan is de achtergrond vaak een lichte kleur of andersom. Maar je kunt ook alles dezelfde kleur geven. Laat je model eens een roze shirt dragen voor een roze achtergrond met roze props en make-up. Je kunt het nóg meer monochroom maken, door ook licht van dezelfde kleur te gebruiken. Het klinkt gedurfd, dat is het ook wel, maar het kan erg tof uitpakken.

Bekijk hier onze achtergronden

portretideeën

3. Zet eens wat voor je lens

Het klinkt misschien gek, maar door een object voor je lens te zetten, kun je gave effecten creëren. Zo kun je een prisma gebruiken, om een zogeheten ‘disco glow’ te maken op een portret. Ook een panty kan goed van pas komen: door een beige panty over je lens te spannen, krijgen je portretten een vintage look and feel. Ook kun je gobo's, ofwel lichtsjablonen, gebruiken. Met zo’n gobo kun je licht in specifieke lijnen en figuren op het gezicht van je model laten vallen om een gaaf effect te maken. Geen gobo in huis? Gebruik dan eens een kam, hierdoor verspreidt het licht zich ook in lijnen over je model.

Bekijk hier onze gobo's

portretideeën

4. Gebruik verschillende props

Wanneer je aan de slag gaat met portretfotografie, kun je ervoor kiezen om props te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan bloemen. Degene die je fotografeert, kan de bloemen vasthouden, in de bloemen liggen of je kunt bloemen verwerken in de make-up. Naast bloemen kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor ballonnen, eten, bellenblaas, veren of waaiers; laat vooral je fantasie de vrije loop!

portretideeën

5. Ga voor kleur

Als je een portret schiet, kun je nog meer spelen met de kleuren. Je kunt bijvoorbeeld een gekleurd ringlicht op de achtergrond zetten of juist een kleurlamp op het gezicht van je model richten. Je kunt hierdoor fantastische effecten creëren. Gebruik bijvoorbeeld ook eens een kleurenfilter. Hiermee krijgt je foto binnen een paar seconden een compleet nieuwe sfeer. Het is erg leuk om eens te experimenteren met verrassende kleuren op je portret!

Bekijk hier onze kleurenfilters

portretideeën

6. Speel met het licht

Naast dat je gekleurd licht kunt gebruiken, kun je ook spelen met daglicht of continulampen. Maak bijvoorbeeld eens een zogeheten low key portret. Hierbij valt het licht vooral op de persoon en niet op de donkergekleurde achtergrond. Het resultaat is vaak een donkere foto, waarbij het licht (delen van) het gezicht uitlicht. Je kunt er ook voor kiezen om te experimenteren met het tegenovergestelde: een high key portret. Dit is een foto zonder schaduwen en juist veel licht. Zowel bij high als low key fotografie kun je veel experimenteren met het licht om te kijken wat voor effect het heeft op de foto.

Bekijk hier onze continulichtsets

portretideeën

7. Fotografeer met tegenlicht

Een portret fotograferen met tegenlicht is wat lastiger, omdat het gezicht van je model al snel wat donkerder wordt. Toch dagen we je graag uit om hier eens mee aan de slag te gaan. Je kunt bijvoorbeeld een foto maken van een silhouet. Er zijn dan minder details zichtbaar, maar als de achtergrond bijvoorbeeld een zonsondergang is, is dat niet per se storend. Je kunt er ook voor kiezen om het tegenlicht in jouw voordeel te laten werken door een reflectiescherm te gebruiken. Wanneer je met tegenlicht fotografeert, bestaat de kans dat er een lensflare ontstaat, ook dit kun je in je voordeel gebruiken. Deze flares, die eruitzien als gekleurde bollen, kunnen een gaaf element vormen in je portretfoto. Experimenteer er eens mee!

Bekijk hier onze reflectieschermen

portretideeën

8. Bewerk je foto’s eens

Soms wil je je portretfoto zo natuurlijk mogelijk houden, maar je kunt ook aan de slag met nabewerking. Zo kun je bijvoorbeeld portretten van meerdere mensen bij elkaar fotoshoppen, maar je kunt er ook voor kiezen om een landschap in het silhouet van een portret terug te laten komen. Je kunt het zo gek nog niet bedenken en je kunt het wel bewerken. Bekijk vooral ook eens onze tips voor het bewerken van je foto’s.

Bekijk hier onze bewerkingssoftware

Zelf aan de slag?

Met deze video willen we je uitdagen om aan de slag te gaan met licht in je portretfoto's. Experimenteer eens met je camera-instellingen, licht en de omgeving. In deze video maken we op drie verschillende manieren gebruik van licht. Ga jij ook aan de slag?

Deel jouw resultaat

Heb jij ook een prachtig portret geschoten? Deel jouw foto dan met ons voor een feature op ons Instagram-account. Gebruik de hashtag #KameraExpress of tag Kamera Express in jouw bericht. Vergeet ons ook niet te volgen voor de nodige inspiratie.

Bekijk hier meer portretfotografietips