Keuzehulp Reportageflitsers: zo kies je de juiste reportageflitser!

Reportageflitsers, ook wel opzetflitsers genoemd, beschikken over tal van handige functionaliteiten waarmee je de kwaliteit en de lichtinval van je foto’s kunt verbeteren. Aangezien er de nodige termen en getallen verbonden zitten aan het gebruik van een reportageflitser kan je voor alle uitleg terecht in onze keuzehulp. Hierin vind je informatie over de verschillende functionaliteiten, de optimale instellingen en de omgang tijdens wisselende belichtingen.

Belangrijke termen | Verschillende functies | Welke is geschikt voor mij? | Accesoires | Oefening baart kunst

Belangrijke termen

Bij het uitzoeken van een flitser kom je veel verschillende termen tegen. Maar wat betekenen al die termen? In deze uitleg zullen we een paar belangrijke eigenschappen uitleggen.

Flitssynchronisatie

De werking van een flitser is een redelijk ingewikkeld proces en is afhankelijk van de sluitertijd van je camera. De flits zelf duurt namelijk slechts een fractie van een seconde (1/1000, 1/2000) en dient dan ook in de sluitertijd (1/100, 1/200) van de camera te vallen. De sluitertijd van de camera wordt bepaald aan de hand van de tijd die de twee zogenoemde gordijnen erover doen om door het beeld te bewegen. In de periode tussen het bewegen van deze twee gordijnen wordt het beeld vastgelegd, waarna de lichtinval wordt stopgezet. Hier tussenin dient de flitser zijn werk te doen. Bij een te korte sluitertijd is het niet meer mogelijk om de flits tussen de twee gordijnen de foto te laten belichten. Hierdoor ontstaat er een zwarte schaduw over de foto. Om dit te voorkomen beschikken de huidige reportageflitsers over een pulserende flitser, die snel achter elkaar geactiveerd wordt en zo voorkomt dat er zwarte vegen in het beeld ontstaan. Het nadeel van de techniek is dat de flitskracht verdeeld moet worden over het aantal flitsen. Bij vijf korte flitsen kan elke flits maar 20% van het maximale vermogen verbruiken. Kijk dus altijd goed naar de flitsduur en het richtgetal van de reportageflitser.

Richtgetal

De kracht of het vermogen van een flitser wordt uitgedrukt in het richtgetal. Dit getal geeft de maximale afstand in meters aan waarop het object zich mag bevinden bij een ISO-waarde van 100. Het aantal meters is afhankelijk van het gebruikte diafragma. Met een richtgetal van 50 bij een diafragma f/1.0 is de maximale afstand 50 meter. Met elke stap in de diafragmareeks neemt de afstand echter af. De afstand kan je eenvoudig uitrekenen door per stap de afstand door 1,4 te delen. Bij diafragma f/1.4 wordt de afstand dus al teruggebracht tot 35,7 meter. Met een hogere ISO-waarde dan 100 kan je de afstand weer verhogen, hierbij vermenigvuldig je het getal namelijk weer met 1,4. Bij een richtgetal van 50 bij het gebruik van ISO 200 en een diafragma van f/1,4 blijft het maximaal aantal meters dus op 50 staan. Om het voor jou als fotografieliefhebber niet al te ingewikkeld te maken, kan je aan de hand van jouw voorkeur een juiste keuze maken. Wanneer je vooral geïnteresseerd bent in portret- en productfotografie dan is een kleiner richtgetal (rond de 40) prima. Als je voorkeur ligt bij natuur- of stadsfotografie is het aan te raden een reportageflitser met een hoger richtgetal (rond de 60) te kiezen. Echter is het richtgetal niet bindend, want dit getal is zoals vermeld afhankelijk van het gebruikte diafragma.

De verschillende functies

Een reportageflitser heeft veel verschillende functies afhankelijk van prijs en model. De meest voorkomende functies zullen wij hieronder wat uitgebreider uitleggen.

Bevestiging

De reportageflitser is eenvoudig te bevestigen aan de bovenkant van een camera, waarna deze via connectiepunten met de camera kan communiceren. Dit is essentieel om de flitser en camera zo af te stellen dat de flitser op het gewenste moment afgaat en de juiste belichting voor de foto brengt.

Kantel- en draaibare kop

Reportageflitsers die beschikken over een kantel- en/of draaibare kop bieden de mogelijkheid om niet alleen rechtstreeks naar een object toe te flitsen, maar ook via muren en plafond het licht te laten weerkaatsen. Hiermee voorkom je de harde schaduwen die je krijgt wanneer er rechtstreeks op een object wordt geflitst. Weerkaatsing is dan ook zeer belangrijk indien je het licht wilt verdelen over het onderwerp. Door gebruik te maken van een reflectiescherm kan je buiten ook van het voordeel van lichtweerkaatsing genieten.

Ontvanger

Indien een flitser over een ontvanger beschikt, is het mogelijk om via een draadloze verbinding te communiceren met de flitser.

Manieren om een flitser te ontsteken

  • Interne flitser: Tegenwoordig beschikken steeds meer interne flitsers over de functionaliteit om een signaal af te geven naar een externe flitser. De interne flitser van een camera zal dan een stuurflits naar de reportageflitser versturen om deze te laten afgaan.
  • Infrarood trigger: Met een infrarood trigger kan je via een infraroodsignaal de flitser afstellen op de camera. Voordeel hiervan is dat triggers redelijk secuur werken en goed kunnen worden afgesteld op de sluitertijd van de camera. Nadeel is dat de infraroodsensor via een zichtbare lijn tussen de flitser en camera dient te lopen.
  • Radiozender: Het ontsteken van een flitser via een radiosignaal werkt via een zender en ontvanger. Voordeel hiervan is dat er geen storing plaatsvindt indien je op een grote afstand staat. Ook deze manier van ontsteken werkt nauw samen met het afstellen van de sluiter- op de flitstijd.

Bedieningsmethoden van de camera

  • Autofunctie: TTL staat voor ‘Through the Lens’ en is een belichtingssysteem dat door verschillende flitsermerken wordt ondersteund. Het systeem dient als een autofunctie om de flitser van de correcte belichtingsstand te voorzien. Uiteraard hangt het effect af van de instellingen zoals het diafragma en de sluitertijd, maar over het algemeen speelt het systeem goed in op de situatie. Mocht je toch nog een wijziging willen maken, dan kan je in de instellingen de kracht van de flitser wijzigen. Een andere optie is om deze volledig handmatig te bedienen, uiteraard dien je dan wel alle belangrijke berekeningen zelf te maken.
  • Handmatig: Wanneer je aan de slag gaat met een reportageflitser, dien je een keuze te maken uit de verschillende programmastanden van jouw camera (P, S, A). In elk van deze standen dient je één of meer instellingen zelf te doen. In de Manual stand heb je de volledige controle over het gebruik van de camera met flitser, maar deze stand vergt wel wat ervaring.
  • Combinatie: Voor verschillende situaties zijn andere combinaties tussen de handmatige en autofunctie van toepassing. Met de camera in de P-stand en de flitser op Manual heb je een mooie invulflits, maar voor optimale scherptediepte is de combinatie van A op de camera en TTL op de flitser van toepassing. Wanneer je interesse ligt in portretfotografie is het werken met de A-stand op de camera en flitser op Manual aan te raden. De combinatie tussen S op de camera en de flitser op Manual wordt vooral gebruikt bij het werken met een lange sluitertijd.

Welke reportageflitser is geschikt voor mij?

Om je keuze wat makkelijker te maken hebben we hieronder een selectie gemaakt van onze favoriete reportageflitsers. Ze zijn opgedeeld van beginner tot professioneel niveau, zodat je eenvoudig de juiste flitser kan uitzoeken voor jouw doeleinden. We hebben voor flitsers gekozen die geschikt zijn voor voornamelijk Canon en Nikon camera's, maar ook voor andere merken zijn er uiteraard variaties van de flitsers beschikbaar.

Voor de beginnende fotograaf:

Voor de beginnende studiofotografen hebben we de volgende flitsers geselecteerd. Hierbij hebben we rekening gehouden met het gebruiksgemak, maar ook de aanschafprijs. Zo geniet je van goed flitslicht en leer je snel met flitsers om te gaan.

Yongnuo YN-560 III
Yongnuo YN-560 III
  • Richtgetal: 58
  • Ingebouwde receiver
  • Power saving modus
Bekijk hier!
Kenko AI Flash AB600-R
Kenko AI Flash AB600-R
  • Richtgetal: 60
  • Ondersteuning van TTL
  • Kleurtemperatuur: 5500K
Bekijk hier!
Godox Speedlite TT350
Godox Speedlite TT350
  • Richtgetal: 36
  • Snelle oplaadtijd
  • 1/8000s synchronisatie
Bekijk hier!

Voor de gevorderde fotograaf:

De volgende flitsers zijn voorzien van meer functies en geven je meer controle over de instellingen. Zo heb je voor elke situatie de juiste flitser in huis. De mogelijkheden zijn bijna oneindig en geven je de mogelijkheid om je fotografie naar een nog hoger niveau tillen.

Godox witstro
Godox Witstro AD100Pro
  • Compact en licht
  • Zendbereik: 100 meter
  • Kanalen: 32
Bekijk hier!
Canon Speedlite 430EX III-RT
Canon Speedlite 430EX
  • Richtgetal: 43
  • Flitsbereik: 0,7 - 23,6m
  • Flits op afstand
Bekijk hier!
Nikon SB-700 Speedlight
Godox Speedlite V1 Sony Kit
  • Flitsvermogen: 76W
  • 100m draadloos bereik
  • Ronde flitskop
Bekijk hier!

Voor de professionele fotograaf:

Onderstaande flitsers zijn onderdeel van de top van alle reportageflitsers. Ze hebben meer functies en betere specificaties, daardoor ligt de aanschafprijs ook hoger. Gebruik je regelmatig een flitser voor jouw werk? Dan is één van onderstaande flitsers de beste keuze.

Sony HVL-F46RM
Sony HVL-F46RM
  • Richtgetal: 46
  • Flitsbereik: automatisch
  • Kanalen: 14
Bekijk hier!
 Canon Speedlite EL-1
Canon Speedlite EL-1
  • Richtgetal: 60
  • Zoombereik: 24-200 mm
  • Korte herlaadtijd
Bekijk hier!
Profoto A2
Profoto A2
  • Unieke ronde kop
  • 400 flitsen op vol vermogen
  • Eenvoudige interface
Bekijk hier!

Reportageflitser accessoires

Drie veel gebruikte accessoires voor reportageflitsers zijn de bounce card, voorzetlens en diffuser. Soms worden deze accessoires al meegeleverd met een flitser. Als dit niet het geval is, dan kan je er één aanschaffen die je eencoudig op je flitser kan bevestigen.

  • Bounce card: Wanneer je direct via de flitser de lichtweerkaatsing wenst te regelen dan kan je gebruik maken van een bounce card. Dit kaartje kan je boven de flitser uitschuiven zodat het lichtoppervlak wordt vergroot. Voordeel hiervan is dat er een natuurlijke belichting ontstaat.
  • Voorzetlens: Sommige flitsers beschikken een zogenoemde voorzetlens, een klepje dat kan worden bevestigd vóór de flitser. Hiermee kan het licht van de flitser over een grotere afstand worden verspreid.
  • Diffuser: De diffuser is een plastic kap die je voor of over een flitser plaatst. Met deze handige accessoire kan je het effect van het flitslicht beïnvloeden. Zo vermindert een diffuser harde lichteffecten, waardoor juist zachtere schaduwen gecreëerd worden. De diffuser zorgt voor meer details in lichte delen en realistische kleurtinten. Daarnaast verbreedt een flitskap het licht, wat zorgt voor een betere verspreiding van het licht.

Accessoire kits

De volgende kits hebben één of meerdere van bovenstaande accessoires!

Oefening baart kunst

Als laatste willen we je meegeven dat voor elke reportageflitser geldt dat je met voldoende oefening de invloed van een externe flitser op het onderwerp leert te begrijpen. Door te spelen met de weerkaatsing van licht op het object kom je er vanzelf achter hoe je het onderwerp het beste kan belichten. Zorg ervoor dat de reportageflitser bevestigd kan worden op het type camera die je zelf bezit, hiervoor kan je terecht bij de productinformatie van de flitser.

Zie hier onze top 10 flitsers

Zie hier ons complete aanbod aan reportageflitsers