Video objectief
Video objectieven zijn lenzen waarmee je de meest uiteenlopende filmopnames kunt maken. Denk hierbij aan flitsende reportages, prachtige natuurfragmenten of aan snelle actiescènes. Meer over
7artisans 50mm T1.05 Sony E
473,-
Sirui 50mm f/1.8 Anamorphic Lens 1.33X (Fuji X)
Adviesprijs 699,-
499,-
Samyang 12mm T2.2 NCS VDSLR Sony E Zwart
Adviesprijs 409,-
354,-

7artisans 12mm T2.9 Sony E
351,-
7artisans 25mm T1.05 Sony E
604,-
7artisans 35mm T1.05 Sony E
549,-

7artisans 12mm T2.9 Fujifilm X
351,-
Meike MK 16mm T2.2Cine Lens for Micro Four Thirds M4/3
Adviesprijs 399,-
379,-
Sirui Venus 35mm T2.9 1.6x Full-Frame Anamorphic lens (E mount)
1.499,-
1.199, 20
Sirui 75mm T2.9 1.6x Full-Frame Anamorphic lens (E-mount)
1.499,-
1.199, 20
7artisans 35mm T1.05 Fujifilm X
549,-

7artisans 12mm T2.9 L-mount
351,-
Alles over een video objectief?
Video objectieven zijn uitermate geschikt voor het maken van bewegende beelden. Dit worden ook wel filmopnames genoemd.
Wat is een video objectief?
Een video objectief is, zoals de naam al zegt, speciaal ontworpen voor videocameras. We noemen een video objectief ook wel een cine objectief, cine lens, cinema lens of cinema objectief. Deze lenzen zijn ontworpen om te voldoen aan de specifieke eisen voor het maken van bewegende opnames. Denk hierbij aan ontwerp, focusregeling, interne zoomregeling, licht- en diafragma regeling. Hieronder leggen we de belangrijkste kenmerken uit zodat jij de beste keuze kunt maken.
Verschillende lenzen
In het aanbod van video objectieven zijn alle soorten lenzen vertegenwoordigd. Prime-, zoom-, telelenzen. De functies van deze lenzen zijn niet anders dan bij fotolenzen. Zo heeft de primelens nog steeds een vast brandpuntsafstand en kan je met een telelens ver inzoomen. Het ligt aan je creatieve proces welke keuze je hierin maakt. Je zal merken dat je al snel naar een zoom of telezoom objectief pakt als je reportages maakt. Prime lenzen zijn bijvoorbeeld geschikt om meer stabiele opnames te maken.
Focus = key
Met focus begeleid je de kijker door je verhaal. Je moet van het ene onderwerp naar het andere onderwerp kunnen gaan, maar ook je onderwerp kunnen vasthouden zonder dat het beeld onscherp wordt. Daarom is een nauwkeurige focusregeling één van de belangrijkste kenmerken waar je op moet letten bij het kopen van een video objectief. Een goede focus moet je kunnen vasthouden ook als je aan het in- of uitzoomen bent. De lenzen die dit kunnen heten ook wel parfocale lenzen (pl). De focus kan je regelen met de focusring op het objectief. Deze zijn traploos om meer precisie te bereiken. Vaak wordt deze aangeduid met een ft waarde.
Licht- en diafragma regeling
Cinema objectieven hebben geen diafragma regelingen. Bij deze lenzen maken we gebruik van irisringen met T-stop markeringen. T-stop staat voor transmissie. T-stops zijn waarden die aangeven hoeveel licht er daadwerkelijk door je objectief naar je camera gaat. Bij F-stop is een formule waarbij berekent is hoeveel licht er door de lens moet gaan op basis van het brandpuntsafstand gedeeld door het intredepupil. Let wel op, de T-stops houden geen rekening met lichtverlies dat optreed door de verschillende glaselementen. Met F-stops speel je dus altijd safe, maar met T-stops kan je nauwkeuriger werken.
Ontwerp
Het optische ontwerp en de kwaliteit is waar video objectieven zich onderscheiden van foto objectieven. Dit zie je al snel terug in moeilijke licht omstandigheden. Dit komt mede omdat er flink geïnvesteerd is om beeldvervorming in het objectief te verminderen. In bewegend beeld is bijvoorbeeld vignettering sneller zichtbaar dan in foto’s. Dit heeft te maken met de wet reflectie en breking. Hierdoor is lenscoating onder andere heel belangrijk. Meestal zorgt dit voor vermindering van lensvervuiling.
Welk merk kies jij?
Wil je een bepaald merk? Wij hebben diverse topmerken:
Xeen | Canon | Sigma | Samyang
Inspiratie en tips
Op zoek naar nog meer tips en inspiratie over fotograferen met een systeemcamera? Of de beste camera's in ons assortiment? Bekijk deze pagina’s een keer: