Vuurwerk fotograferen

Oud en Nieuw staat weer voor de deur! Het begin van het nieuwe jaar wordt traditiegetrouw ingeluid met vuurwerk. Dit kleurrijke spektakel is natuurlijk prachtig om vast te leggen, maar hoe maakt u nu precies spetterende vuurwerkfoto's? Hieronder geven we een aantal handige tips, zodat u het nieuwe jaar ingaat met prachtige vuurwerkfoto's!

Denk aan de voorbereiding

De voorbereiding tijdens het fotograferen van vuurwerk is essentieel. Daarbij kunt u denken aan verschillende aspecten. Compositie bijvoorbeeld. Om de kans dat de foto precies uitpakt zoals u in gedachten had, is het handig als u vooraf de compositie bepaalt. Let daarbij goed op zaken als een rechte horizon en een 'open' uitzicht. Een ander belangrijk punt van voorbereiding is het instellen van uw camera. Zodra het vuurwerk losbarst, heeft u daar nauwelijks tijd meer voor. U wilt natuurlijk niet hét moment missen! Ook het weer is iets om over na te denken. Vuurwerk zorgt voor rook, wat een waas voor uw foto kan veroorzaken. Houd de windrichting dus goed in de gaten!

Speel met de sluitertijd

Om vuurwerk vast te leggen kunt u misschien nog wel het beste fotograferen met een lange sluitertijd. Een korte sluitertijd bevriest beweging, waardoor u een kort moment vastlegt en niet de beweging van de vuurpijl en de daaropvolgende explosie te zien krijgt. Als u kiest voor een langere sluitertijd, wordt het vuurwerk getransformeerd in kleurrijke slieren en lichtstrepen. De sluitertijd hoeft niet extreem lang te zijn: tussen 1/10 en 3 seconde is voldoende als u afdrukt als het vuurwerk ontploft. Om een lichtvlek op de foto te voorkomen, is het belangrijk dat u in de gaten houdt hoeveel vuurwerk er achter elkaar afgestoken wordt. Hoe meer vuurwerk tegelijkertijd, hoe korter de sluitertijd. 

Gebruik een statief

Als u met een statief fotografeert, voorkomt u bewegingsonscherpte. Ook kunt u werken met langere sluitertijden, iets dat essentieel is voor het maken van een mooie vuurwerkfoto. Ook kunt u als u gebruik maakt van een statief uw camera op één positie richten, zodat u op een later moment meerdere foto's over elkaar kunt leggen en meerdere vuurwerkexplosies in één foto kunt tonen. Bent u in het bezit van een draadontspanner? Dan is het aan te raden om ook deze te gebruiken. Het indrukken van de ontspanknop kan namelijk ook een trilling veroorzaken. Heeft u geen statief bij de hand? Maak dan gebruik van een muur of laat uw camera ergens anders op rusten voor extra stabiliteit.

Kies voor een lage ISO-waarde

Als u vuurwerk fotografeert is het belangrijk om de ISO-waarde laag te houden. Vuurwerk geeft fel licht, iets dat je (zeker in combinatie met een langere sluitertijd) uitstekend vast kunt leggen met een lage ISO-waarde. Een hogere ISO-waarde zorgt bovendien voor meer ruis in uw foto's. Ruis is vaak het eerst zichtbaar in donkere gedeeltes, en zeker bij vuurwerkfotografie is er bijna altijd een groot deel van de foto donker. 

Handmatig scherpstellen

Doordat het donker is, zal uw camera er langer over doen om scherp te stellen op het vuurwerk. Zonde, want daardoor kan het gebeuren dat u net dat ene moment mist. Automatische scherpstelling is in de meeste gevallen dus geen succes. Kies daarom voor handmatige scherpstelling. Stel de overige camera-instellingen alvast in, zodat u alleen nog maar scherp hoeft te stellen. Zo mist u geen enkel moment!

Gebruik een groothoeklens

Vuurwerk is onvoorspelbaar. Het is altijd maar de vraag waar en wanneer het precies zal ontploffen. Met een telelens is de kans daarom groot dat u niet precies hetgeen vastlegt wat u in gedachten had. U kunt daarom beter iets teveel in beeld brengen en op een later moment de foto bijsnijden of 'croppen'. Een groothoekobjectief is de oplossing. Vrijwel elke lens met een brandpuntsafstand onder de 70mm volstaat! 

Creatief met sterretjes

Sterretjes zijn niet alleen leuk voor de kinderen, u kunt er hele leuke effecten mee creëren. Als u de sluitertijd van uw camera langer instelt en de camera op statief plaatst, kunt u zelfs schrijven met licht. Ga vervolgens voor de camera staan met één of meerdere personen, ontsteek de sterretjes en teken letters, cijfers of figuurtjes in de lucht. De strepen die u in de lucht tekent, zullen door de camera vastgelegd worden, wat creatieve beelden oplevert!

Kijk naar de omgeving

Vuurwerk alleen is natuurlijk al prachtig om te fotograferen, maar het effect van vuurwerk op de omgeving is misschien nog wel net zo mooi of zelfs mooier. Kijk dan ook bewust naar de omgeving en zorg dat je een goede positie inneemt. Door de omgeving toe te voegen, wordt het beeld an snel een stuk interessanter om naar te kijken. Is er op de locatie een brug aanwezig? Maak daar dan gebruik van door het vuurwerk te laten weerkaatsen in het water!

Nabewerking

Uw foto's worden vaak nóg mooier als u ze nabewerkt in Adobe Photoshop of Lightroom. Vooral als u in RAW fotografeert, heeft u veel te winnen. Sommige functies zijn erg handig bij het bewerken van vuurwerkfoto's. Als u de hooglichten verlaagt, brengt u kleur terug in het vuurwerk. Om kruitdampen te verminderen, kunt u het contrast verhogen. In Photoshop of Lightroom CC kunt u ook kiezen voor 'nevel verwijderen'.

Terug naar de overzichtspagina