Sfeer in je decemberfoto's

Tijdens de feestdagen wordt er veel energie gestoken in het gezellig maken van het huis. Versieringen, lampjes en kaarsen maken het binnen knus en gezellig, maar ook een stuk donkerder. Hierdoor is het een stuk lastiger om goed belichte kiekjes te maken.

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om een reportageflitser op je camera te zetten en het onderwerp recht van voren te flitsen. De belichting zal dan weliswaar goed zijn, maar de gezellige sfeer is sneller weg dan sneeuw voor de zon. Hoe zorg je er dan voor dat je wél sfeervolle kerstfoto's maakt? We hebben enkele tips voor je op een rijtje gezet!

Lichtsterke lens | Tijdstip | Flitser | Witbalans | Statief


1. Gebruik een lichtsterke lens

In de decembermaand is er vaak maar weinig natuurlijk licht als je een foto wilt maken, bijvoorbeeld tijdens het kerstdiner of buiten in de sneeuw. Het is daarom aan te raden een lichtsterke lens te gebruiken met bijvoorbeeld een maximaal diafragma van f/2.8 of lager. Door met een groot diafragma te fotograferen, komt er veel licht binnen en kun je een snellere sluitertijd en lagere ISO-waarde gebruiken. De foto heeft hierdoor minder last van bewegingsonscherpte en ruis van de ISO. Daarnaast zorgt een laag diafragma voor een mooie onscherpte achtergrond. Dit levert prachtige bokeh foto's op waarbij de kerstverlichting eruit ziet als wazige bollen. Dit zorgt gegarandeerd voor een sfeervolle kerstfoto!


2. Fotografeer op het juiste moment van de dag

Of je nu een lichtsterke lens hebt of niet, het is altijd aan te raden om het juiste moment van de dag te kiezen om te gaan fotograferen. Zo zijn foto's die genomen worden in de schemering vaak mooier dan foto's die gemaakt worden als het helemaal donker is. Door net na zonsondergang foto's te maken, behoud je op een onbewolkte dag een mooie donkerblauwe kleur in de lucht. Dit zogeheten 'blauwe uurtje' duurt vaak maar zo'n 10 à 20 minuten. Check dus goed op welk tijdstip de zon ondergaat.

Kerst is wellicht één van de weinige momenten in het jaar dat de hele familie bij elkaar is en vaak zullen er ook familiefoto's gemaakt worden. Het is aan te raden om groepsfoto's eerder op de dag te maken. Aan het einde van de avond zit iedereen met een volle buik van het toetje of is er net één wijntje te veel in gegaan waardoor het lastig is iedereen goed erop te krijgen.


3. Maak gebruik van een flitser

Als je gebruik maakt van een reportageflitser speel dan ook eens met de verschillende standen van de flitskop in plaats van het onderwerp recht van voren te flitsen. Flits bijvoorbeeld eens omhoog, via het plafond of opzij via een muur. Zo krijg je zeker weten creatieve resultaten! Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van een omnibounce. Deze zorgt ervoor dat het flitslicht in alle richtingen verspreid wordt. Dit maakt het licht zachter. Het is zelfs nog beter om de flitser niet op de camera te zetten maar juist in een hoek ten opzichte van het te fotograferen onderwerp. Zorg er hierbij voor dat het onderwerp goed belicht is en de achtergrond niet geflitst wordt. Zo blijft de achtergrond sfeervol. Zoals voor alle tips geldt ook hier: probeer het uit, zodat je goed voorbereid bent tijdens de feestdagen.


4. Kies de juiste witbalans

Door de specifieke kleur van de kerstverlichting kan het voorkomen dat de automatische witbalans van je camera van slag raakt en de kleuren in de foto niet helemaal juist zijn. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij blauwe kerstverlichting of als er meerdere lichtbronnen zijn. Ook hebben camera's er vaak moeite mee de juiste witbalans te vinden bij foto's met sneeuw. Het handmatig aanpassen van de witbalans lost dit probleem op. Je wilt immers niet dat je foto's allemaal te geel of juist te blauw zijn. Veel camera's zijn tegenwoordig uitgerust met een menu waarin de witbalans handmatig gekozen kan worden. Kijk goed welke instelling de meest natuurlijke kleuren en tinten weergeeft. Fotografeer je in RAW? Dan kun je ook achteraf de kleuren in de foto aanpassen. Probeer van tevoren uit welk witbalans in je kerstverlichte huiskamer het beste werkt. Meer over witbalans? Klik hier!


5. Zet je camera op een statief

Als je in een donkere omgeving zonder flits fotografeert, wordt de sluitertijd vaak te lang om uit de hand te schieten. Dit kan al snel bewogen foto's opleveren. Je kunt dit natuurlijk oplossen door de ISO-waarde te verhogen, maar om ruis te voorkomen, kun je beter een statief gebruiken. Dit biedt meer stabiliteit aan je camera, waardoor je haarscherpe foto's kunt maken zónder bewegingsonscherpte.

Wil je een zelfportret of groepsfoto maken? Ook dan is een statief onmisbaar. Je plaatst de camera op statief, neemt de juiste positie in en maakt met behulp van de zelfontspanner of afstandsbediening de mooiste foto's.

Overzichtspagina