Fotografeer je huisdier

Tijdens de feestdagen worden heel veel foto's gemaakt. Het gezin, de kerstversiering en het eten wordt vaak uitgebreid vastgelegd, terwijl huisdieren nog wel eens vergeten worden. Het fotograferen van huisdieren kan soms wat lastig zijn, maar als het lukt zijn het vaak hele leuke kiekjes! Probeer ook eens spontane foto's te maken in plaats van je huisdier te laten poseren. Maar pas wel op met breekbare spullen! Hieronder hebben wij nog een aantal handige tips voor je om het vastleggen van je huisdier nog makkelijker én leuker te maken. Dit zorgt gegarandeerd voor onvergetelijke plaatjes!

Spontane momenten | GeduldHoogteEmotieNiet doen:


Wel doen!

Leg spontane momenten vast

Huisdieren doen vaak onverwachte dingen. Ze kruipen bijvoorbeeld ergens in of klimmen ergens op. De kerstboom of rondslingerende kerstversieringen zijn hier uitstekende voorbeelden van. Vooral katten zijn vaak gek op de kerstboom en proberen er regelmatig in te klimmen. Deze momenten zijn natuurlijk super leuk om vast te leggen, maar snelheid is key. Leg je camera daarom binnen handbereik en houd je huisdier goed in de gaten!

Heb geduld

Wil je een mooie (portret)foto van je huisdier maken? Dan heb je een gezonde dosis geduld nodig. Huisdieren luisteren minder goed dan mensen en ook (langdurig) stilzitten is vaak niet hun sterkste punt. Om een perfect plaatje van je huisdier te maken zul je dus geduldig moeten zijn. Vaak wil een speeltje of iets lekkers wel helpen, dus houd deze bij de hand. Zorg er ook voor dat je zelf niet teveel lawaai maakt of te druk beweegt, want je huisdier zal dan snel afgeleid zijn.

Fotografeer op gelijke hoogte

Je krijgt de mooiste beelden als je je huisdier fotografeert op gelijke hoogte als het dier zelf. Ligt het dier op de grond? Ga dan zelf ook op de grond liggen en focus je camera altijd op de ogen van het dier en zorg dat deze scherp in beeld zijn. De Sony A6400 stelt automatisch scherp op de ogen én heeft een opklapbaar scherm. Ideaal! Door de focus op de ogen en de gezichtsuitdrukking van het dier te leggen krijg je al snel een zeer boeiend portret.

Emotie

Een foto waar emotie in te zien is, is over het algemeen een stuk aansprekender dan wanneer dit niet het geval is. Probeer eens je huisdier te fotograferen terwijl hij of zij je verlangend aankijkt of geeuwt. Ook een spelend huisdier kan leuke actiefoto's opleveren. Tip: zorg bij het nemen van actiefoto's dat je camera op continue scherpstelling staat en kies een korte sluitertijd. Dit levert de mooiste resultaten op!


Niet doen:

  • Laat je huisdier niet schrikken: geef je huisdier de tijd om te wennen aan de camera.
  • Maak niet te veel gebruik van de flits: flitslicht kan stress opleveren bij dieren, wat je uiteindelijk ook terug zal zien in de foto's.
  • Doe geen dingen waarvan je weet dat ze het niet leuk vinden: een hond in een kerstmannen kostuum is natuurlijk hilarisch, maar als je huisdier het niet prettig vind om kleding aan te trekken kan dit een hoop stress opleveren.
  • Non-stop fotograferen: een kiekje hier of daar kan geen kwaad, maar maak er geen hele fotosessie van. Met de feestdagen is het vaak al drukker in huis dan normaal, dus een moment rust is voor je huisdier ook prettig.

Wel doen:

Lees onze special over hondenfotografie!

Overzichtspagina