Maak je eigen creatieve kerstkaart

Natuurlijk kan je naar de winkel gaan om daar een stapeltje kerstkaarten te kopen. Daar zitten vast hele mooie bij, maar de leukste maak je natuurlijk helemaal zelf. Met je eigen camera op een statief en een opgetuigde kerstboom ben je al een eind op weg. En met een creatieve app kun je je kerstkaart nog veel persoonlijker maken!


1. Gebruik je eigen boom...

We beginnen met de basics: de boom in je woonkamer. Die heb je natuurlijk naar eigen smaak opgetuigd en wat is er nu leuker om die met je vrienden op sociale media te delen! Om de warme kerstsfeer te behouden, gebruik je geen flitser. De sluitertijd wordt hierdoor natuurlijk langer, dus is het belangrijk om je camera op een statief of een stevige ondergrond te zetten. Een stoel met een stapel boeken werkt ook. Voor mobiele telefoons zijn ook statieven of opzetstukjes beschikbaar.

2. ...of iets anders

Voor een heel originele kerstkaart is een kerstboom helemaal niet noodzakelijk. Je kunt voor een alternatieve kaart kiezen. Stel dat je hardloopt: neem dan een hardloopschoen als basis of pak eens een oude camera. Een paar kerstspullen erbij en voilà, je hebt een persoonlijke kaart gemaakt die niemand heeft. Vers dennengroen is altijd wel sfeervol én je kunt er ongewenste elementen achter verstoppen.

3. Componeer

Daarna is het een kwestie van componeren. Kies een stukje kerstboom uit waar een mooie bal of de versiering en lichtjes samenkomen. Ga door tot je het perfecte beeld hebt. Let op dat er geen storende elementen in de achtergrond te zien zijn, zoals een stopcontact. Houd er rekening mee dat je waarschijnlijk ook tekst in de foto wilt plaatsen. Daarvoor is het zaak dat he ook een 'leeg' of onscherp deel in de foto creëert, want daarop zijn teksten beter zichtbaar.

4. Foto naar de telefoon

Waar je je foto ook mee maakt, je kunt hem altijd op je mobiele telefoon of tablet krijgen. Maak gebruik van de NFT-, Bluetooth- of Wifi-verbinding van je camera of gebruik een losse kaartlezer. En anders is er altijd nog WeTransfer. Hiermee stuur je de foto naar je mobiel en kun je deze opslaan. Houd wel in de gaten dat foto's van een camera relatief veel geheugenruimte innemen. Het is dus verstandig deze of te verkleinen of de foto na bewerking en verzending weer te verwijderen.

5. Typorama

Er zijn veel leuke apps waarmee je creatief teksten op je foto kunt plaatsen. Voor Android is er bijvoorbeeld TextSwag. Voor dit artikel gebruiken we het (Engelstalige) Typorama, verkrijgbaar voor iOS. De werking van alle 'Tekst-op-foto-apps' is vergelijkbaar, maar Typorama is wel een van de meest uitgebreide. Deze beschikt over vooringestelde uitsnedes voor onder meer Facebook, Instagram (stories), maar ook voor diverse papierformaten, iPhones, Twitter, Linkedin en de Apple Watch.

6. Kies je foto

Als de foto op je mobiel staat, open je Typorama. Je kunt kiezen voor je eigen foto, maar als je die niet hebt, kijk dan naar de gratis en onbeperkt bruikbare stockfoto's die via het programma beschikbaar zijn. Bij die stockfoto's zitten vast ook een aantal leuke kerstfoto's, vuurwerkfoto's en verjaardagsfoto's. Als je de betaalde pro-versie neemt, is het foto-aanbod nog een stuk groter. Ook heb je dan veel meer lettertypen en varianten tot je beschikking.

7. Kies je platform

Als je een foto hebt geselecteerd, vraagt Typorama eerst waar en hoe je deze wilt publiceren. Als je bijvoorbeeld voor Facebook kiest, maakt Typorama een uitsnede die precies in een Facebookpost past of in een Facebook-omslagfoto. Idem dito voor Instagram, waar ook het verticale 'stories'-formaat is toegevoegd. Zo weet je altijd zeker dat niets in je compositie over de rand valt omdat het beeld te groot is voor het platform. Tik op 'NEXT' als je een keuze gemaakt hebt.

8. Componeer je kaart

In het beeld zie je nu de tekst: 'DOUBLE TAP TO EDIT TEXT' en daaronder een balk met de beschikbare lettertypes. Voer eerst een tekst in en swipe naar rechts om lettertype uit te kiezen. Door er op te tikken, zie je weer verschillende varianten met dat lettertype. De keuze is reuze. Zolang er een kadertje om de tekst staat, kun je deze verplaatsen, vergroten en verkleinen, een andere kleur geven, schaduwen toevoegen; teveel om hier te noemen.

9. Kies een tweede tekst

Je kunt er nu voor kiezen de kaart de delen. Tik op 'OK, SHARE' en klaar is kees. Om een tweede of derde tekst (bijvoorbeeld de afzender) in een ander lettertype toe te voegen, kies je niet voor 'OK, SHARE', maar tik je op het plusje midden bovenin beeld. Daarna ga je weer te werk als bij de eerste tekst. Je kunt altijd een stap terug. Veel plezier en succes! Oh ja, nog een tip: maak alvast wat meer foto's van je kerstboom, dan ben je volgend jaar sneller klaar.

Overzichtspagina