Filters

Ziet u door de bomen het bos niet meer? Met zoveel keuze uit filters is het maar lastig om te weten wat voor effect welke filter geeft. Wij helpen u graag bij het vinden van de juiste filter! Hieronder staan de meest voorkomende filters met daarbij een beknopte uitleg, zo dat u gemakkelijk een keuze kunt maken uit ons gehele aanbod filters.

 

UV-filters

Het bekendste en het meest gebruikte filter is de UV filter. Een UV filter houdt UV-straling tegen zodat u geen blauwe kleurzweem krijgt, waar u last van kunt hebben als u bijvoorbeeld hoog in de bergen fotografeert. Daarnaast dient een UV filter als bescherming van de front lens van uw objectief. Zo voorkomt u dat er beschadigingen op het objectief terecht komen. UV-filters zijn er in diverse uitvoeringen. Er zijn UV filters van verschillende prijsklasse en merken.

Polarisatiefilters

Bij het fotograferen van een glanzend of glimmend onderwerp ontstaat al snel een reflectie van de lichtbron. Een polarisatiefilter filtert dit reflecterende licht waardoor het veel minder zichtbaar is. Hierdoor is meer detail te zien in de foto en worden wateroppervlaktes doorzichtig. Ook zorgt een polaristatiefilter voor mooiere en sterkere kleuren. Een bekend effect is dat het het contrast tussen blauwe luchten en witte wolken versterkt, hierom wordt het filter ook vaak bij zwart-wit fotografie gebruikt.

Kleurfilters

Met kleur filters zorgt u er voor dat één bepaalde kleur uitgelicht wordt.
Geelfilter: Luchten worden iets donkerder, wolken zijn beter te zien en het zorgt voor een iets hoger contrast.
Oranjefilter: Luchten worden flink donkerder, en u krijgt een hoger contrast.
Roodfilter: Luchten worden bijna zwart, wolken sterk benadrukt, u krijgt een hoog contrast.
Groenfilter: Sterk vergelijkbaar met geel, maar maakt bladeren wat lichter.

 

Grijsfilter / ND-filters

Een grijsfilter, wordt ook wel ND-filter genoemd en zijn een van de meest gebruikte filters in de landschap fotografie. Het effect wat u hiermee kunt bereiken is onmogelijk na te bootsen in photoshop. Een ND-filter is effen grijs, en zijn gemaakt om de hoeveelheid licht te beperken waardoor u op klaarlichte dag met lange sluitertijden kunt werken. Zo kunt u waterpartijen laten bewegen zodat er dromerige effecten ontstaan.

Grijsverloopfilters

Deze grijsverloop filters lijken erg op de ND filters, maar dan zijn ze alleen aan de bovenkant donker, en lopen ze over naar transparant. Deze kunt u gebruiken voor het fotograferen van landschappen waarbij het contrast tussen de lucht en het landschap zo groot is, dat de lucht overbelicht is, óf het landschap onderbelicht. Het grijsverloop filter zorgt voor een balans waardoor alle kleuren en contrasten in uw foto mooi weergeven worden.

Kleurverloopfilter

Kleurverloopfilters voegen een kleuraccent toe aan uw foto's. Met deze filters kunt u behoorlijk sterke sfeer-effecten teweeg brengen! De filters lopen geleidelijk van neutraal (helder) over naar een kleur. Een bruin kleurverloopfilter maakt dus niet de hele foto bruin, maar slechts een gedeelte van het beeld. De overgang tussen naar neutraal gaat geleidelijk. Hiermee kunt u bij landschappen de hemel een tint meegeven en een bepaalde sfeer in de foto creëren. De kleur die u gebruikt, kan in verlengde liggen van de aanwezige kleur.

 

Skylightfilters

Het skylight filter is een filter uit het analoge tijdperk. Skylight filters hebben een licht rode kleur waardoor ze hemellichten (skylights) op dia-afdrukken helderder maken. Dit wordt gerealiseerd doordat de lichtrode kleur van het filter, de kleur blauw warmer maakt. 

Beschermfilters

Het beschermfilter is een filter, wat al in de naam wordt aangegeven, de lens beschermd tegen tegen stof, zand en andere schadelijke stoffen welke een lens kunnen beschadigen. Doordat de kleur van de foto bij het gebruik van een beschermfilter niet wordt beïnvloed, kan een beschermfilter permanent op de lens blijven. Een alternatief voor de beschermfilter is het UV filter.

Infraroodfilter

Het infraroodfilter is een filter welke bij zowel analoge als digitale camera’s gebruikt kan worden. Door een infraroodfilter voor een lens te plaatsen worden infraroodstralen vastgelegd. Dit geeft een speciaal effect aan de foto aangezien het filter alleen infraroofstralen doorgeeft aan het film of de sensor.

Macrofilters

Een close-up filter wordt gebruikt om dichter op een onderwerp te kruipen waarna deze uitvergroot kan worden. Hierdoor kunt u van iedere lens een macrolens maken. Close-up filters, soms ook voorzetglazen genoemd, zijn er in verschillende soorten met verschillende sterktes.De variatie begint bij een vergroting van +1 en loopt op tot +10.

Verloopringen voor filters

Mocht u nu filters met een bepaalde diameter hebben die niet op uw lens past, bijvoorbeeld een 76mm filter die u graag op uw 52mm lens wilt monteren, dan kunt u gebruik maken van een zogenaamd verloopring. Deze verloopring zorgt ervoor dat uw filters in een bepaalde maat, op lenzen in een andere maat kan plaatsen.

Wat is een MRC Coating?

Coating heeft primair een optisch doel: reflecties doven, zodat er zoveel mogelijk licht dóór het glas gaat en zo weinig mogelijk wordt teruggekaatst. De MRC-coating (Multi Resistant Coating) doet dat uitstekend, maar heeft een belangrijke tweede functie: vuil en vingerafdrukken hechten zich er moeilijk aan, en vochtdruppels lopen er zo af.

Klik hier om naar alle filters te gaan