December: dé maand voor Instantfotografie

In de laatste maand van het jaar worden veel foto's genomen. De mooie winterse dagen, een kop warme chocomelk in een gezellig café of natuurlijk de klassieke kerstfoto's bij de boom; inspirerende momenten in overvloed. Maak deze foto's dit jaar eens met een instant camera! Hiermee maak je tastbare en unieke herinneringen aan deze feestelijke maand: voor jezelf of om weg te geven. Ter inspiratie hebben we een leuke uitdaging bedacht.

Maar eerst vertellen we je wat meer over een aantal interessante instant camera's van FujifilmPolaroid en Lomography.

Fujifilm Instax

Fujifilm Instax camera's zijn momenteel enorm populair dankzij de fotokwaliteit, de vrolijke kleuren, het eenvoudige gebruik en de uitgebreide creatieve mogelijkheden. Instax camera's zijn er in drie typen, ieder met een eigen formaat film: Instax mini, Instax wide en Instax square.

De Fujifilm Instax SQ20 is een heel interessante soort instant camera, waarin instant en digitaal perfect samenkomen. Maak de foto, sla hem op, bewerk hem en printen maar!

Dankzij het display is het mogelijk om de foto direct te bekijken en te bewerken met allerlei effecten. De camera zelf heeft 4x digitale zoom, automatische belichtingsregeling, gezichtsherkenning en autofocus.

Maak de creatiefste foto's en geef deze een eigen twist. De Fujifilm Instax SQ20 zit boordevol innovatieve mogelijkheden die je alleen bij deze toffe camera vindt. Zo beschikt deze Instax over de functie Motion Mode waarmee je een video van 15 seconden maakt. Hieruit kun je een frame kiezen en dit afdrukken. Met de Collage Mode creëer je binnen een paar tellen collages van vier foto's. Dankzij de Sequence Filter maak je dynamische beelden door een bewegingselement toe te voegen. De gebruikte film is Instax square, dus krijg je foto's van 6,2 x 6,2 cm.

Polaroid

Misschien wel het bekendste merk in de Instant fotografie: Polaroid. De oprichter van merk, Edwin Land, is de uitvinder van de instantfotografie. De eerste Polaroid werd al in 1946 op de markt gebracht. Er zijn tegenwoordig weer diverse Polaroid camera's te koop, waaronder de Polaroid Originals Onestep. Deze is geïnspireerd op de Polaroid camera uit 1983, maar dan volledig geüpgraded. Of wat dacht je van een refurbished Originals 600 camera?

Deze camera's werden oorspronkelijk geproduceerd in de jaren '90. Deze refurbished camera is een originele camera die met zorg is opgeknapt en in originele staat is teruggebracht. Er zijn vijftien verschillende uitvoeringen met diverse kleur combinaties beschikbaar en het blijft een verassing welke je toegestuurd krijgt.

Fujifilm en Polaroid hebben een groot assortiment aan films voor Instant camera's. Deze hebben bijvoorbeeld frames in allerlei kleuren en vormen of drukken zwart-wit foto's af. Zo is er altijd een film waarmee je je creatiefste beelden op het gewenste papier kunt afdrukken.

Lomography

Een heel andere vorm van instant fotografie is Lomografie. Bij deze vorm is scherpte en kleurechtheid veel minder belangrijk dan spontaniteit. Het merk Lomography is een wereldwijde community gewijd aan experimentele en creatieve fotografie. Lomography heeft zowel analoge als instant camera's. De analoge camera's werken met de klassieke 35mm fotorolletjes. De Lomography Lomo instant is een camera die de Fujifilm Instax Mini film gebruikt met foto's van 5,4 x 8,6 cm. Lomografie: schiet de creatiefste foto's onder het motto 'Alles is goed en niets is fout'.

Tips voor het optimaal gebruiken van je Instant camera? Lees dan ons artikel met 35 Polaroid tips en tricks.


12 Dagen Instant Challenge

Er zijn online veel fotochallenges te vinden om elke dag een foto te maken van een gekozen onderwerp. December is hier de perfecte maand voor! We hebben ten slotte veel te vieren. In deze challenge kies je 12 dagen uit waarop je een foto maakt. Na 12 prachtplaatjes heb je een mooie collage aan unieke foto's. Mooi om in te lijsten, op te hangen of cadeau te doen. Maar, waar maak je foto's van? Er zijn tal van ideeën. Ter inspiratie doen we een aantal suggesties. Doe je mee?

1. Zelfportret

Begin december met een mooi zelfportret. Wist je dat de meeste instant camera's een selfiemirror hebben?

2. Donker

Maak een foto in het donker en laat de flits zijn werk doen. Dit kan natuurlijk ook een foto van een donker onderwerp zijn.

3. Architectuur

Architectuur is altijd mooi om te fotograferen, ook in december. Maak op een winterse dag een foto van een mooi gebouw.

4. Kleding

Je mooiste feestoutfit of gewoon een doordeweekse dag? Leg het vast en zie de creativiteit van de foto spatten.

5. Sneeuw

Mooie plaatjes, maar krijgen we nog wel sneeuw dit jaar? Misschien heb je op wintersport wel geluk!

6. Schaduw

Geen foto is mislukt met een Instant camera. Kies een voorwerp of persoon en experimenteer met schaduw!

7. Food

Het fotograferen van eten is super hip. Dit is in december de perfecte gelegenheid bij een heerlijke feestmaaltijd.

8. Stilleven

Fotografeer een stilleven in december sferen. Dit kan van alles zijn; van sneeuwpop tot fruitschaal.

9. Kerst

Fotografeer een mooie sfeerimpressie van Kerst. Dit kan het diner zijn, de kerstboom of de gezelligheid van familie.

10. Rood

Fotografeer de kleur rood. Dat kan van alles zijn! Rood is de kleur van december en geeft een mooie sfeer, ook op foto's.

11. Beweging

Instant fotografie is perfect voor bewegende onderwerpen. Zo creëer je prachtige beelden. Zorg er wel voor dat er genoeg licht is.

12. Vuurwerk

Aan het eind van december is er natuurlijk vuurwerk. Leg dit vast met je instant camera en zorg voor een onvergetelijk oudjaar.


Overzichtspagina