Lightpainting met staalwol

Creëer prachtige beelden met brandend staalwol en een flinke dosis lef

Als je 's nachts fotografeert zie je al snel lichtstrepen in je beeld. Deze strepen worden veroorzaakt door bijvoorbeeld de koplampen van een auto die voorbij komt.

Een camera registreert het licht in je omgeving en door een lange sluitertijd te gebruiken kan je 's nachts meer licht vangen. Door een lange sluitertijd en bewegende lichtbronnen te gebruiken, kun je de meeste creatieve en bijzondere beelden maken.

Nachtfotografie leent zich er goed voor om eens te spelen met dit licht. Je kan namelijk ook zelf toffe situaties creëren door middel van lightpainting. Dit is eigenlijk schilderen met licht. Je kan lightpainten door woorden te schrijven met een sterretje of een zaklamp, maar je kan ook brandend staalwol gebruiken. Hier heb je wel een flinke dosis lef voor nodig.

Beeld1

Fotograferen met brandend staalwol levert de meest spectaculaire beelden op. Maar hoe pak je dit het beste en het veiligst aan? In deze blog lees je hier meer over zodat ook jij een spectaculaire vonkenregen kunt vastleggen op beeld.

Wat heb je nodig?

Hieronder een checklist van materialen die je nodig hebt om te starten met staalwolfotografie:

Het fotograferen

  • Een daredevil die wilt spinnen
  • Een camera waarmee je de sluitertijd kunt vaststellen
  • Een UV-filter voor je objectief
  • Een stevig statief
  • Een afstandsbediening voor je camera

Het materiaal

  • Fijn staalwol, het staalwol met het nummer 0000 is het fijnst
  • Een 9 volt batterij of aansteker
  • Een ketting of een stuk stevig touw
  • Een garde met een oogje aan het handvat

De veiligheid

  • Vuurwerende kleiding
  • Een veiligheidsbril
  • Handschoenen
  • Een emmer water, brandblusser of blusdeken
  • Een zaklamp

Daarnaast is het verstandig om een rustige omgeving met veel ruimte te zoeken. Bekijk vooraf of er geen brandbare dingen in de buurt staan, zoals bijvoorbeeld droog mos of gras. De vonken die van het staalwol afvliegen, zijn namelijk extreem heet en veroorzaken snel een grote brand.

De voorbereiding

Nu je de checklist bent afgegaan en de plek zorgvuldig is uitgekozen, kun je aan de slag gaan. Allereerst is de veiligheid belangrijk, je bent tenslotte aan het spelen met vuur.

Zorg ervoor dat je kleding alle huid bedekt en dat de kleding vuurwerend is, vergeet ook niet om handschoenen en een muts te dragen. Om je ogen te beschermen kun je het beste een veiligheidsbril opzetten. De lens kun je goed beschermen met een UV-filter. Zet alvast water, een brandblusser of een blusdeken klaar, zodat je direct kunt ingrijpen als dat nodig is.

Het staalwol zit verpakt in bolletjes. Je kunt het beste deze bolletjes uit elkaar pluizen voordat je ze in de garde doet. Door de bolletjes uit te pluizen, wordt het staalwol nog fijner. Fijn staalwol brand sneller en geeft meer vonken. Dat is natuurlijk tof op beeld! 

Het stuk touw of een ketting bindt je aan de garde vast. Dit kun je eenvoudig doen door het oogje aan het handvat te gebruiken. Let op dat de ketting of het touw niet te lang is. Je moet er goed en veilig mee kunnen zwaaien. Vergeet niet elke keer te checken of de constructie nog goed vastzit.

wifi

Scherpstellen van de camera

We raden het aan om je camera op een stevig statief neer te zetten, zodat je camera na het scherpstellen niet meer kan bewegen. Als je camera namelijk beweegt tijdens de foto, kan je foto onscherp worden. Het is daarom ook handig om een afstandsbediening te gebruiken tijdens het fotograferen, zodat je camera niet beweegt tijdens het afdrukken. 

Het scherpstellen van de camera kan lastig zijn in een donkere omgeving. Het is daarom handig om een zaklamp mee te nemen naar de locatie. De ‘zwaaier’ kan met de zaklamp op zichzelf schijnen waardoor je een lichtpunt hebt om op scherp te stellen. Wanneer je het beeld scherp hebt, is het handig om de autofocus uit te zetten, als die nog niet uitstond. Hierdoor zorg je dat de camera niet zelf opnieuw gaat scherpstellen.

De instellingen van je camera verschillen per situatie en per gewenst eindresultaat. Wij raden aan om je diafragma op minimaal f8 in te stellen, zodat je beeld zo scherp mogelijk is. En stel je ISO-waarde zo laag mogelijk in, je wilt immers zo min mogelijk ruis op de foto. De sluitertijd ligt rond de 10 of 20 seconden, afhankelijk van je omgeving. Speel vooral met je instellingen! 

matige bokeh
goede bokeh

En dan, actie

Het zwaaien lijkt eenvoudig, maar is dit niet direct. Het vergt wat oefening en een portie lef om de rol van zwaaier aan te nemen. Oefen het zwaaien eerst zonder het staalwol in de brand te steken. Zo raak je gewend aan hoe je het beste kunt zwaaien. Wat goed is om te onthouden: hoe sneller je zwaait, hoe sneller het staalwol opbrandt. Dit komt door de hoeveelheid wind die er dan bij komt. Als je langzamer zwaait kun je meer spetters vastleggen.

Experimenteren

Met staalwolfotografie kun je allerlei creatieve beelden creëren. Laat de spinner bijvoorbeeld draaien om diens as of loop tijdens het spinnen achteruit zodat er een spiraal ontstaat. Het kan ook een toevoeging zijn om bijvoorbeeld een foto te maken met een reflectie in het water of maak een foto in een tunnel waarbij de vonken via een muur wegspatten. 

Ons videoteam ging op pad met fotograaf Fabian Ruijgrok, professioneel portret- en bruidsfotograaf, en maakte in onderstaande tutorial een foto met brandend staalwol in een tunnel: 

Kort & krachtig

Nabewerking

Om de foto’s goed te kunnen bewerken is het handig om in RAW-formaat te fotograferen. Lees op onze blog wat een RAW-formaat precies is.

De nawerking kun je het beste in Photoshop doen. Lees op onze blog meer over Photoshop.

Deel jouw resultaat

Ga jij aan de slag met staalwolfotografie? Deel dan jouw resultaat met ons voor een feature op ons Instagram-account. Gebruik de hashtag #KameraExpress of tag Kamera Express in jouw bericht. Vergeet ons ook niet te volgen voor de nodige inspiratie.

Meer fotografietips nodig?

Bekijk ook eens deze pagina's vol fotografietips:

< Terug naar het overzicht