RAW

Wat is een RAW-foto?

RAW. Die drie letters ben je vast al eens tegengekomen, op het internet of in de instellingen van je camera. Maar wat is het nu precies en wat kan je ermee? Dat leggen we je uit in dit artikel.

RAW vs. JPG | Voordelen van RAW | Nadelen van RAW | Omzetten | Extensie

RAW vs. JPG

De meeste camera’s hebben de optie om te fotograferen in RAW of JPG (of JPEG), of soms ook allebei tegelijk. Standaard zal je camera ingesteld staan op JPG (Joint Photographic Experts Group). Dit is dan ook het meest voorkomende type bestand en wordt voor veel digitale doeleinden gebruikt. Of dat nu een foto verzenden is of een foto op het internet plaatsen.

RAW is daarentegen niet geschikt om te delen. Je zou het in die zin kunnen vergelijken met het ouderwetse negatief dat eerst nog ontwikkeld moest worden. Die liet je ook niet aan je vrienden zien. Een RAW-bestand moet je eerst omzetten naar JPG. Bij dit omzetten komen de grote voordelen van RAW naar voren.

De voordelen van RAW

RAW bevat veel ruwe data. Vandaar ook de naam, die overigens geen afkorting is. De data van de foto is nog niet definitief in een mal gegoten en is dus nog gedeeltelijk aan te passen. Zo is het makkelijk om in een RAW-foto de witbalans te corrigeren of een per ongeluk over- of onderbelichte foto te redden. Bij een JPG-foto zijn deze mogelijkheden beperkt.

Voorbeeldfoto

De voorbeeldfoto is duidelijk overbelicht. De wolken en de sneeuw op de toppen zijn volledig wit uitgevallen en er zijn geen details meer waar te nemen. Proberen we deze foto als JPG te corrigeren, dan zie je dat de overbelichte delen niet meer te redden vielen. Dat komt simpelweg omdat hier geen data is. De foto bevat alleen de witte pixels op de plek van de wolken en de sneeuw – de doortekening en details komen dan ook niet meer terug. De RAW-foto daarentegen bevat deze data wél. Daarom waren we bij het bewerken van het RAW-bestand in staat om de overbelichte foto op een mooie wijze te herstellen. De kleine nuances in de wolken en de sneeuw zijn nu duidelijk zichtbaar en goed van elkaar te onderscheiden.

JPG-bewerking

Nabewerking in JPG

RAW-bewerking

Nabewerking in RAW


De nadelen van RAW

Nu we de voordelen hebben gedemonstreerd vraag je je misschien af waarom je dan niet altijd in RAW zou fotograferen. Toch zijn er twee goede redenen om soms gewoon in JPG te schieten.

RAW kost meer tijd. Zoals gezegd bevat een RAW-bestand veel ruwe data. Dit neemt uiteraard ruimte in beslag. RAW-bestanden zijn al snel 5x keer groter dan dezelfde foto in JPG. Dit betekent dat je geheugenkaartje een stuk sneller vol is.

JPG-bestanden zijn kleiner. Omdat de RAW-foto nog ‘ontwikkeld’ moet worden is het totale proces van schieten in RAW tijdrovender dan wanneer je in JPG fotografeert. Voordat je een bestand hebt dat je kunt delen met je vrienden op social media moet het RAW-bestand eerst omgezet worden naar JPG. Het spreekt voor zich dat deze stap niet nodig als je direct in JPG schiet.

Hoe zet ik RAW om naar JPG?

Om het maximale resultaat uit je RAW-foto’s te halen moet je je wel even verdiepen in het bewerken hiervan. Dit kan bijvoorbeeld in Adobe Lightroom of Photoshop, maar vaak ook in de bijgeleverde software van je camera. Weet je nog niet zeker of dit wat voor jou is, dan kan je ook in zowel RAW als JPG schieten – mits je camera dit toestaat natuurlijk. Dan heb je in ieder geval altijd een direct bruikbaar bestand in de JPG-foto. Het nadeel is echter dat dit nog meer ruimte in beslag neemt op je geheugenkaart.

Toch is er geen enkele reden om je af te laten schrikken door het omzetten. Het hoeft namelijk helemaal niet lang te duren. Als je al wat ervaring hebt met het bewerken van JPG-foto’s zal je erachter komen dat het eigenlijk helemaal niet zoveel anders. Het enige verschil is dat het resultaat beter is omdat je meer data tot je beschikking hebt! Vaak is een beetje tweaken aan de belichting, het contrast en de witbalans al voldoende.

Nog een laatste tip: verwijder het RAW-bestand niet na het omzetten, tenzij je zeker weet dat je tevreden bent met het resultaat in JPG en geen andere versie meer gaat maken. Terugzetten van JPG naar RAW kan namelijk niet. De ruwe data is definitief verloren. Een RAW-foto kan je wel zo vaak omzetten naar JPG als je wilt.

Handig om te weten:

RAW is een verzamelnaam voor allerlei verschillende bestandsextensies. Elk cameramerk gebruikt namelijk een andere extensie. Hieronder een overzicht:

  • Canon: .CR2, .CR3
  • Nikon: .NEF, .NRW
  • Sony: .ARW, .SRF, .SR2
  • Pentax: .PEF, .DNG
  • Olympus: .ORF
  • Panasonic: .RW2,
  • Fujifilm: .RAF
  • Samsung: .SRW
  • Adobe: .DNG

Overigens introduceren merken zo af en toe nieuwe extensies. Om deze te kunnen blijven openen is het zaak dat je bewerkingssoftware up to date is.Meer lezen

geheugenkaarten

ALLES OVER GEHEUGENKAARTEN

Alles wat je moet weten over verschillende soorten geheugenkaarten op een rij.

> Lees artikel

photoshop vs lightroom

PHOTOSHOP VS LIGHTROOM

Twee gerenommeerde nabewerkingsprogramma's, maar welke kies je waarvoor?

> Lees artikel

belichtingsdriehoek

HET BELANG VAN DE BELICHTINGSDRIEHOEK

Houd de belichtingsdriehoek in de gaten, en je hebt altijd een goed belichte foto.

> Lees artikel

zwart-wit-fotografie

ZWART-WIT FOTOGRAFIE

Soms is een foto simpelweg mooier in zwart-wit. Maar waar let je op?

> Lees artikel