Actieshots van kitesurfer Roderick Pijls

Wie is Roderick Pijls? | Interview | What's in the bag? | Voorbeeldfoto's

Wie is Roderick Pijls?

Roderick Pijls (27) is professioneel kitesurfer en GoPro-ambassadeur met Nederlands-Frans-Senegalese roots. Hij verhuisde op zijn achtste naar Sommelsdijk. Daar kwam hij in aanraking met de zee en keek hij vol bewondering naar de kitesurfers die hij voorbij zag zoeven.

Hij nam les, samen met zijn broertjes, en werd spontaan verliefd op de kitesurfsport. Hij had er aanleg voor en werd door sponsors benaderd. Toch richtte hij zich eerst op zijn studie Bedrijfskunde en hockeyambities binnen Jong Oranje. Tot hij op een gegeven moment voelde: ik wil alleen nog maar kiten.

Inmiddels is Pijls' droom uitgekomen. De jonge kitesurfer reist de wereld over. Van Indonesië tot Brazilië en van Noorwegen tot Australië. Roderick maakt actiefoto's en -filmpjes voor GoPro, doet mee aan WK-wedstrijden en werkt als model voor sportmerken.


We spreken hem in zijn favoriete beachhouse in Noordwijk, de plaats die hij ongeveer 3 maanden per jaar zijn thuisbasis mag noemen. In deze strandtent schudden vele mensen hem de hand: jong en oud. De bescheiden, vriendelijke Roderick zou het zelf nooit zeggen, maar de kitesurfer is duidelijk een beroemdheid hier.

"Probeer het gewoon. Dan zie je vanzelf wel of je kopje onder gaat of niet. Letterlijk!"

Waarom is kitesurfen jouw sport? 

"Op mijn kitesurfboard ervaar ik een ultiem gevoel van vrijheid! Niemand vertelt je wat je moet doen. Natuurlijk, je moet wel lessen volgen, maar als ik 10 kilometer naar links wil, dan is er niemand die me dat verbiedt.

Als ik midden op zee vaar, en om mee heen zie ik niets anders dan water, dan voelt dat overweldigend. Nog steeds. Ik leef!

Binnen die vrijheid zoek ik naar wat er nog meer is. Ik verleg graag mijn grenzen. Ik denk dat de mens meer kan dan wij denken. Er moeten bepaalde grenzen doorbroken worden om dat te zien.''

"Ik denk dat de mens meer kan dan wij denken."

Op welke manier verleg je je grenzen?

“Tijdens het kiten kijk ik steeds weer naar wat er nog meer mogelijk is. Zo wilde ik eens kijken of ik 29 meter in de lucht kon springen. In Kaapstad lukte dit. Daar maakte ik beelden van met mijn GoPro-camera, terwijl er gigantische golven van vijf meter achter me aan rolden. Ik heb ook een filmpje waarop je ziet hoe ik met een snelheid van 95 kilometer per uur val.''

Hij pauzeert even en lacht. ''Insane hè, dat zo'n camera zo'n crash overleeft. Veel mensen gaven aan dat filmpje gaaf te vinden. Ze gingen mee de rollercoaster in. Die ongelofelijke snelheid zien en ervaren, dat geeft zo veel adrenaline. De kracht van de natuur is immens groot."

"Die ongelofelijke snelheid zien en ervaren, dat geeft zo veel adrenaline. De kracht van de natuur is immens groot"

Je kitesurfde vorig jaar over een giftig meer in Tanzania: Lake Natron. Angst voor diezelfde kracht van de natuur remde je daarin niet af?

"Natuurlijk heb ik er goed over nagedacht voordat ik aan dit project begon. Ik ging voor de Search Of Incredible-serie naar Tanzania, samen met Rein Rijke. Daar kitesurfde ik over het giftige meer waarvan de temperatuur kan oplopen tot 60 graden. Ik filmde mijn oversteek met mijn GoPro in 4K.

Nog nooit had iemand op dit meer gevaren of gesurfd.  Veel Nederlandse journalisten schreven toen in shock en vol verbazing over dit project. Sommige mensen vonden me een waaghals, een durfal, een roekeloos persoon.

Ik wist dat ik het kon. Kiten is net als lopen of wandelen. Je kunt gecontroleerd lopen, toch? Nou, dat kan met kiten ook. Zeker als je de 10.000-regel aanhoudt: als je als professional meer dan 10.000 uur traint, dan word je gezien als een goede kitesurfer.


Voor dit project heb ik maandenlang gefocust getraind. Ik ben niet roekeloos. Integendeel. Ik bereidde me tot in de puntjes voor en droeg bijvoorbeeld een speciaal pak. Er kan altijd iets gebeuren, maar ik bestudeerde het parcours, controleerde mijn lijnen goed en nam alle risico's in acht. Mijn vriendin (Jalou Langeree, ook een professioneel kitesurfster, red.) en familie weten wat ik kan. Ze hadden er vertrouwen in.

Als ik was gevallen, dan was ik hier niet meer geweest. Dat besefte ik pas erna écht goed, toen ik de schedels en botten van de dieren in het water had zien liggen. Maar daar rekende ik niet op en het is gelukkig niet gebeurd. ”

Je post actiefoto's en -filmpjes, op Instagram en Youtube. Wat wil je met die beelden laten zien?

“Ik wil de mensen meenemen op avontuur met mijn foto's en filmpjes. Het is geweldig als je trillend van energie aan de kant staat na een nieuwe overwinning. Je hebt het gevoel ten volle te leven. Ik hoop via mijn beelden dat plezier en joy mee te geven.

Het is gemakkelijk om mijn wereld met behulp van de GoPro in beeld te brengen. Ik begon met de GoPro3, tegenwoordig gebruik ik de GoPro7. Ik had geen camera-ervaring maar dankzij het gebruikersgemak kon ik snel met de camera overweg. Deze cam past ook bij het kiten. Je gaat natuurlijk alle kanten op en toch maak je, dankzij de hypersmooth stabilisator, beelden zonder ook maar één trillinkje. Geniaal.

Elke sessie gaat 'ie mee. Soms hang ik hem in mijn lijnen, om een toffe angle te creëren. Een andere keer maak ik hem vast aan mijn board, of ik houd hem in mijn mond. Soms volgen mijn vriendin en ik elkaar of we geven de camera halverwege over."

''Een lens zonder vlekken geeft een super crispy beeld, geweldig!''

Je bent veel op pad. Wanneer selecteer en deel jij je foto's? 

“Ik gebruik de GoPro-app. Vooral handig voor momenten waarop je ongeduldig en supernieuwsgierig bent, ha. Als ik iets heb gefilmd en meteen wil weten of het goed is. Of als ik het te vet vind om niet te sharen via Instagram. Dan hang ik dat ding in die app en haal ik alles er meteen af. Dat is toch net wat sneller dan je hele laptop erbij pakken. Ik heb niet veel meer nodig dan mijn kiteboard, mijn camera en mijn telefoon!’’

Je maakt ook foto's en filmpjes als je onderweg bent. Waarom leg je deze spontane momenten vast? 

"Ik heb de GoPro7 altijd wel bij me. De ene keer zit 'ie in mijn jaszak, een andere keer in een tas of in mijn (zwem)broekzak. Ik maak vaak spontaan een fotootje. Net voor vertrek tussen alle kitespullen, in mijn ride of the day of bij een waterval. De camera is niet zwaar, wat ideaal is als je veel reist per vliegtuig. Dan moet ik toch zorgen dat mijn bagage onder een bepaald aantal kilo's blijft.

Ik ga er zo makkelijk mee om, omdat de camera zo robuust is en tegen een stootje kan. Als ik hem laat vallen, dan is dat niet erg. De kitesurfer lacht: "Dat 'ie waterproof is, is onderweg ook handig. Als ik van de ene gate naar de andere ren, met mijn handen vol, en koffie mors, dan is dat geen probleem."

Roderick filmt uit de hand en is blij dat de hypersmooth stabilization-functie het mogelijk maakt om toch stabiele timewarps te maken. "Daardoor kan ik even spontaan een shot maken. Als ik gek doe met mijn vriendin op weg naar een afspraak, als ik chill met reismaatjes op een mooie plek of als ik vertraging heb op het vliegveld.

Ik wil mensen mee op reis nemen door middel van deze filmpjes. Juist ook die gewone momenten zijn boeiend, het maakt dat je zelf zin krijgt om te reizen. Ik kijk ook graag naar onderweg-beelden van anderen. Voor het ultieme roadtrip-gevoel."

Welke tips heb je voor mensen die reizen en met een GoPro werken?

  • ‘’Get closer! Ik vind het tof als je met je camera tussen de meter en 5 meter van je actie af blijft. Dan komt je beeld helder over.
  • Zorg dat je lens helemaal schoon is. Ik stop mijn camera constant onder water. Of ik lik de lens schoon. Een lens zonder vlekken geeft een super crispy beeld, geweldig! 
  • Het is ook leuk om een beetje te spelen met perspectief en focus. Je kunt inzoomen op je benen in het zwembad en ze daarna weer in beeld brengen op een andere plek. Plak en edit dit op een vloeiende manier aan elkaar. Dan lijkt het alsof je tijdreist! Je maakt je eigen creatieve film. 
  • O, en heb je de GoPro Fly Pole al eens geprobeerd? Dat is een stang die je in je hand hebt, met een vliegwiel. Dat is helemaal te gek als je boven op een bergtop staat. Zwaai je fly boven je hoofd en je hebt een weids shot.
  • Ik gebruik de functie Time Warp ook regelmatig, voor het maken van Time Lapse-video's. Doordat de GoPro zo superstabiel is, kun je al lopend heel mooi materiaal maken.
  • En: blijf proberen! Als je beeld niet meteen lukt, is dat niet erg. Daar leer je alleen maar van. Een volgende keer weet je hoe het niet moet en doe je het anders."

Heb je ook tips wat betreft nabewerking?

"Ik heb mijn GoPro vaak op RAW staan. Het is een vlakke foto met veel informatie erin. Hierdoor is je materiaal perfect voor de nabewerking. Ik heb tijd gestoken in het onder de knie krijgen van nabewerking, onder andere met Lightroom. Dat kan ik iedereen aanraden. Kijk tutorials online en oefen er op los.

Vroeger snapte ik niet waarom professionele fotografen nabewerking zo belangrijk vonden. Waarom maakten die fotografen de schaduwen donker en trokken ze aan contrasten? Nu snap ik het maar al te goed. Je kunt beelden van heel hoge kwaliteit aanleveren op die manier. Mijn foto's zijn hierdoor al regelmatig in magazines beland, dat geeft een kick."

"Ik wil met mijn beelden laten zien hoe mooi de natuur is en hoe we met z'n allen diezelfde natuur verkloten als we zo doorgaan"

Heb je nog nieuwe grensverleggende projecten de komende tijd?

Roderick lacht. ''Altijd! Er komt een vervolg op het Tanzania-avontuur. Daarvoor reizen we naar koude oorden. Waar we precies naartoe gaan, en wanneer, dat hoor je nog. Ik ben al volop aan het trainen." 

Een man spreekt Roderick aan en vraagt hem wanneer hij weer lesgeeft aan kansarme kinderen op het strand van Noordwijk. Roderick vertelt wanneer dat is (15 augustus is de voorlopige datum: Fun Day). Hij nodigt de man meteen uit. ''Kom ook, het wordt leuk!''

Hoe belangrijk is het voor jou om de andere kant van het kitesurf- en reizigersbestaan te laten zien

‘Heel belangrijk. Ik wil mensen bewust maken van wat er speelt in de wereld, zonder me op te dringen. Ik wil met mijn beelden laten zien hoe mooi de natuur is en hoe we met z'n allen diezelfde natuur verkloten als we zo doorgaan.

Ik hoop dat mensen vanuit een eigen overtuiging gaan bewegen. Het is mijn persoonlijke doel om een bijdrage te leveren aan een betere wereld, hoe klein ook.

Zoals ik de grenzen opzoek op sportgebied doe ik dat ook op intellectueel gebied. Ik doe wel modellenwerk en vind dat ook een mooi vak, maar uiteindelijk ben ik in de eerste plaats kitesurfer en als persoon houd ik ervan om het échte te laten zien. De niet opgepoetste werkelijkheid.

Ik hoop iets positiefs mee te geven aan kinderen en bewustwording te creëren bij volwassenen. Het ijskoude project dat binnenkort volgt, heeft hier ook mee te maken.

Ik wil iets laten zien. Wat als dit alles er over tien jaar niet meer is? Ik hoop dat mensen aan het denken gezet worden."

Wat voelt voor jou als jouw ''thuis'' inmiddels?  

‘’In de eerste plaats is dat waar mijn vrienden en familie zich bevinden. Het klinkt misschien burgerlijk, maar ik geniet enorm van thuis of bij mijn ouders met een kopje thee op de bank liggen. Lekker relaxed, zonder rekening met iemand te hoeven houden.''

Roderick valt even stil en kijkt een tijdlang naar de zee.

"Maar als ik dit dan zie... Dan ga ik heel snel de condities missen. Mijn thuis is toch ook de plek waar de zeecondities goed zijn. Kaapstad, Brazilië. Een nomadenbestaan past bij me. Want daar waar de zee goed is, daar woon ik.''

"Thuis is voor mij de plek waar de zeecondities goed zijn''

Heb jij helden of voorbeelden?

"Ik heb nooit kitehelden gehad. Ik kijk op tegen mensen die zich opofferen voor het grotere geheel. Denk aan Mandela of Ghandi. Zij hebben echt iets betekend voor de mensheid. Ik vind het supermooi wanneer mensen verder denken dan hun eigenbelang.

Ik kijk, nu ik wat meer fotografeer, naar het werk van andere fotografen. Ik heb een mapje op mijn computer waar ik ideeën in opsla die ik online tegenkom. Ik kijk naar de pagina van GoPro op Instagram en naar websites van actiefotografen.

Als ik in het land ben, ga ik ook graag naar het Fotomuseum in Rotterdam. Dat is een geweldig museum met verrassende exposities. Daar rondlopen vind ik supercool."


Wat is jouw levensovertuiging?

"Ik laat me niet weerhouden door de gedachte: kan ik het wel? "Nee bestaat niet tenzij je het probeert,'' is mijn motto.

Waarom zou je het niet proberen? Het ergste wat je kan krijgen is het antwoord ''nee.'' So? Probeer het en kijk hoe ver je komt!

Ken je die slogan van Pipi Langkous? Ze zei: "Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan.''

Zo puur en open kun je het best op alles afstappen. Ik houd van die manier van denken. Kinderen kijken ook zo naar de wereld. Ga er gewoon voor en  leer van je ervaringen.''

What's in the bag?

Roderick Pijls gebruikt de GoPro Hero 7 Black actioncamera (de GoPro HERO7 is niet meer beschikbaar, bekijk hier de GoPro HERO10). Een compacte camera die zeer toegankelijk is, ook voor mensen zonder foto-ervaring. Daarnaast gebruikt hij ook de GoPro Travel Kit en de GoPro Rechargeable battery.

Wil je zelf ook aan de slag met reisfotografie? Dan is het aan te raden om deze ondersteunende accessoires bij je te hebben. Zeker als je reist is het handig om oplaadbare batterijen bij je te hebben.

Andere aanvullende items zijn de GoPro Shorty (een klein statief) en de GoPro Headstrap(POV Shots). En dankzij de GoPro Handler (een drijvend stokje) duiken thuisblijvers bij wijze van spreken met je mee die azuurblauwe zee in. 

Let op: de GoPro HERO7 is niet meer beschikbaar, bekijk hier onze GoPro pagina

GoPro HERO10

De GoPro HERO10 is een krachtige actioncam waarmee je opnamen kunt maken in 5,3K videoresolutie met 60fps. De actioncam is geschikt voor elk avontuur en is waterdicht tot 10 meter diepte. Verschillende opnamemodi ’s en hulpmiddelen zorgen ervoor dat je geen moment meer mist! Dankzij de ingebouwde HyperSmooth 4.0 beeldstabilisatie schiet je, zonder gimbal, zeer soepel beelden. Drie microfoons met geavanceerde windruisvermindering zorgen voor indrukwekkende audio.

Bedien de GoPro HERO10 makkelijk met het touchscreen, de GoPro-app of stembediening. De camera heeft geïntegreerde WiFi en Bluetooth-mogelijkheden, zo deel je jouw beelden makkelijk op je favoriete social media platform! Ook livestreamen en cloud-opslag is mogelijk. Tegelijkertijd worden de beelden op een SD-kaart opgeslagen.

Bekijk de GoPro HERO10

Voorbeeldfoto’s

Benieuwd naar het werk van Roderick? Je ziet hieronder foto's die Roderick gemaakt heeft met zijn GoPro.


Terug naar de overzichtspagina