De avontuurlijke foto's van reisfotograaf Alexander Gekiere

Wie is Alexander? | Interview | What's in the bag? | Voorbeeldfoto's

Wie is Alexander?


Ondanks het feit dat Brusselaar Alexander Gekiere nog maar 24 jaar oud is, heeft hij al de halve wereld gezien. De jonge fotograaf heeft zich momenteel in Sidney gevestigd, Australië. Hij hoopt hier veel te leren en avontuurlijke foto's te maken. Live vanuit Oz: een gesprek met een bevlogen reisfotograaf die steeds weer op zoek is naar nieuwe uitdagingen.


"Reizen en Moeder Natuur hebben altijd een grote rol gespeeld in mijn leven"


Hoe ben je terecht gekomen in de wereld van de reisfotografie?

“Ik studeerde Idea & Innovation Management aan de Erasmushogeschool Brussel (EHB) gedurende 3 jaar en behaalde mijn diploma in 2017.’’ Hij lacht hard: “Ja, dat hoor je goed. Management! Dat heeft totaal niets te maken met fotografie en komt ook zeker en vast niet in de buurt ervan!’’ Serieus: “Het is wel dankzij deze opleiding dat ik mij als persoon volledig ontplooide en mezelf echt leerde kennen. Toevallig kwam fotografie op dat moment in mijn leven terecht.”


Alexander: “Reizen en Moeder Natuur hebben altijd een grote rol gespeeld in mijn leven.’’

Sinds kleins af aan ging hij met zijn familie op avontuur naar de zonnige kanten van de Atlantische Oceaan of naar de koude en machtige Alpen in Europa. In december 2007 zakten ze af naar een nieuw en onbekend continent. Afrika. “Dit was de plek die me veel dichter bracht bij de natuurlijke wonderen van onze planeet.

Een magische plek! Ik maakte er vele foto's en legde er enkele van de meest memorabele ervaringen van mijn leven vast.’’

Pas in 2015 zag Alexander in hoe belangrijk fotografie voor hem geworden was. “Ik deed aan ‘cityscaping’ (een vorm van urban photography) samen met een jeugdvriend, Jules Devoldere. Hij was al een tijdje bezig met fotografie en beantwoordde elke vraag die ik had. Hij gaf me dat extra duwtje in de rug.

Ik kan me nog goed de zonsondergang herinneren waarbij mijn hart een sprongetje maakte. Ik voelde: fotografie is nu één van mijn grootste passies in het leven. Jules en ik bleven elkaar al die jaren motiveren. We groeiden beiden in verschillende stijlen… Mijn fotografie vermengde zich met een liefde voor reizen, avontuur en surf. Deze thema’s domineren tot op heden al mijn werk.“

Je woont nu in Sydney. Hoe kwam je daar terecht?

“Ik ben naar hier verhuisd om me te specialiseren in surf en wave photography. Jammer genoeg heb ik op dit moment nog niet echt de kans gehad om in het water te fotograferen aangezien ik nog aan het sparen ben voor een waterhousing voor mijn camera.” Hij lacht: “Maar gelukkig heb ik ondertussen genoeg andere dingen te doen gehad.”

Hij valt even stil en vervolgt: “Binnen mijn fotografie zoek ik steeds weer nieuwe uitdagingen en specialisaties. Wist je dat ik een uitgebreid portfolio in food photography aan het uitwerken ben? En dat ik mijn skills in foodstyling aan het verfijnen ben?

Ik zou mij hier graag in willen verdiepen en van food photography mijn tweede grootste focus willen maken als professioneel fotograaf. Ik houd namelijk enorm veel van goed en lekker eten. Eten is zeer plaats- en cultureel gebonden. Dit gaat hand in hand met travel photography in my opinion.’’

“Een geslaagde reisfoto? Een tijdloos beeld vastgelegd op een toegankelijke plaats die emoties oproept bij de kijker”

Waar moet een goede reisfoto aan voldoen? "Een goede reisfoto bevat altijd wel een ‘human element’ naar mijn mening. Ik vind het enorm belangrijk dat dit in het beeld aanwezig is zodat de kijker zich aangetrokken voelt tot de foto. Een tijdloos beeld vastgelegd op een toegankelijke plaats die emoties oproept bij de kijker is in mijn ogen een geslaagde reisfoto.’’


Waarom reis je graag?

‘’Reizen verbreedt je kennis. Je ontwikkelt jezelf beter als persoon. Doordat je telkens in een nieuwe omgeving terecht komt, moet je je aanpassen. Dat maakt je een flexibel en snel aanpasbaar persoon. Je leert daarbij zoveel mensen kennen dat je sociale vaardigheden hier ook op vooruitgaan.

Je ontdekt, ziet, proeft, leert en beleeft. Dat zijn voor mij de perfecte ingrediënten om je als persoon verder te ontwikkelen. Daarbij leert reizen je ook te genieten van de kleine dingen in het leven en bepaalde situaties te accepteren zoals ze zijn.

Je komt terug als een andere persoon die meer over zichzelf weet én over de wereld dankzij de vele culturen met al hun unieke verschillen. Het is dankzij reizen dat ik de persoon ben van vandaag.‘’

''Reizen leert je te genieten van de kleine dingen in het leven en bepaalde situatie te accepteren zoals ze zijn''

Op welke manier speelt nabewerking een rol in jouw fotografie?

’Ik bewerk mijn foto’s met Adobe Lightroom. Af en toe met Photoshop, maar dat is alleen wanneer er storende elementen op te foto te zien zijn (zoals stofjes) of wanneer ik skin retouches moet verrichten. Je foto’s bewerken is een MUST als je je beeld wilt laten spreken naar mijn mening. Je geeft je foto een persoonlijke touch, een bepaalde esthetiek, een soort van handelsmerk waaraan het publiek kan zien dat het jouw werk is.

Door het nabewerken van je foto’s kun je je eigen stijl laten zien. Alleen jij als artiest hebt een bepaalde visie bij een beeld. Dat kun je in je nabewerking laten zien. Dit hoeft niet veel te zijn. Remember: less is more. Hoe subtieler je te werk gaat, hoe beter. Vergeet het niet, twijfel niet. DOE HET! Ik bewerk mijn werk graag subtiel, maar duidelijk. Mijn doel is om emotie bij de kijker op te roepen. Ik leerde nabewerken door te experimenteren via trial & error.’’

Welke fotografen inspireren je?

‘’Chris Burkard, Garrett King en Andrew Kearns zijn mijn 3 favoriete fotografen. Ieder van hen inspireert mij op een verschillende manier. Ze raken waarden die ik belangrijk vind.

Chris inspireert mij het meest met het businessgedeelte van professioneel fotograaf zijn en de ruwheid waarmee hij omgevingen vastlegt, terwijl Garrett mij voornamelijk inspireert vanwege het uitbouwen van een esthetiek, waar hij ‘true’ aan blijft. Andrew, daarentegen, inspireert mij enorm hard met het documenteren van een levensstijl.’’

"Drie favoriete fotografen? Chris Burkard, Garrett King en Andrew Kearns. Ieder van hen inspireert me op een andere manier. Ze raken waarden die ik belangrijk vind"


Je reist de hele wereld rond. Waar ben je geweest en waar wil je nog naartoe?

"’Ik heb op elk continent wel al een voet gezet. Ik zou heel graag nog Kenya, Zimbabwe, Congo, Papua New Guinea, New Zealand, Tahiti, Japan, Mongolia, Ecuador, Columbia, Brasil, Peru en Chili in de komende drie jaar willen bezoeken. Ik wil nog heel veel van de wereld zien voor ik sterf." Hij lacht: "Reisfotografen reizen nu eenmaal veel!"

"Ik heb op elk continent wel al een voet gezet en wil nog heel veel van de wereld zien. Reisfotografen reizen nu eenmaal veel!"

Wat hoop je te vertellen met je foto’s?

‘’Mijn werk moet de kijker de drang geven om zelf te gaan ontdekken. Hup, pak je rugzak en ontdek de wereld! Mijn werk moet toegankelijkheid uitstralen. Dit is dan ook de reden waarom ik geen drones gebruik."

"Ik hoop daarbij de alledaagse dromer en excuusbevinder, die schrik heeft om risico’s te nemen en zijn droom niet durft waar te maken, aan te spreken.

Mijn werk hoort een uitnodiging te zijn om de wereld te gaan ontdekken en te doen waar je gelukkig van wordt. Zolang je maar passie, motivatie en doorzettingsvermogen toont. Dan komt alles goed!’’ "

Wat is jouw stijl?

"Dreamy documenting... zo zou je mijn stijl kunnen omschrijven.

Het unieke van mijn stijl? Dat mijn beelden altijd wel een dromerige, tijdloze en documenterende toets hebben.

Ik beperk me niet tot één soort fotografiestijl maar mix alles, terwijl ik focus op beeldcompositie en de boodschap die ik overbreng. Op die manier kan ik fotograferen wat mij interesseert en waar ik van hou."

Hoe actief ben je op Social Media?

‘’Ik maak dagelijks gebruik van Instagram en Facebook. Vragen die ik krijg omtrent fotografie of andere zaken beantwoord ik altijd met veel plezier. Ik probeer zo open en duidelijk mogelijk te antwoorden. Contact en mutual respect binnen de communitie zijn sterke prioriteiten van me.‘’


Heb je tips voor mensen die zich met reisfotografie bezig willen houden?

‘’Jazeker... Die tips gelden ook wel beetje voor iedereen die met eender welk soort fotografie bezig is."

Focus on the trip & the experience, not the gear

''Je hebt geen fullframe camera of dure lens nodig om adembenemende foto’s te nemen. Zet dat uit je hoofd.''

• Train your creative eye

''Elk sterk beeld is een combinatie van uitgebalanceerde factoren. Denk aan je compositie, guiding lines, kleuren en lichtinval. JIJ stelt de foto samen, niet je camera. De camera is slechts een tool om het vast te leggen.''

• Follow your guts and stay true to yourself

''Vergeet wat anderen doen, jij bent jij. Laat dat spreken in je smaak en gevoel om een beeld vast te leggen. Laat de kijker zien wat jij ziet en voelt. Samengevat: Jij als persoon laat een beeld spreken, niet je materiaal.''

''Het hebben van een fotografisch oog is belangrijker dan het hebben van professioneel materiaal. Met andere woorden: investeer het grootste deel van je geld in vliegtickets en ervaringen, en steek het dan pas in materiaal! Ik heb twee jaar lang met een camera van  200,= gefotografeerd en heb er vele commerciële jobs mee gedaan, zonder enige teleurstelling van mijn klanten. Gewoon omdat ik wist wat ik eruit kon halen en omdat mijn creative eye zeer fit was.''

''Remember, YOU are the creative.’’

What's in the bag?

‘’Op reis probeer ik altijd compact en licht rond te trekken. Daarom kies ik voor Sony. Sony-camera’s zijn zo licht en leveren enorm sterk werk. Compacte beesten zijn het! Ik fotografeer met de Sony A7R Mark III A in combinatie met de FE 24-70mm f/2.8 GM en de FE 85mm f/1.8. Deze twee lenzen zijn mijn go to-lenzen. Daarnaast heb ik nog een FE 14mm f/2.8 van Samyang maar deze gebruik ik enkel wanneer ik me in zéér nauwe omgevingen bevind (zoals een grot, steegje, dik bos…).

Ik hou van de 85mm! Dit is mijn favoriete lens en gebruik ik het meest. Al documenteer ik mijn omgeving of fotografeer ik voor een klant, er zal altijd een beeld van de 85mm tussenzitten. Of je nu in de drukte van een stad rondloopt, of ruwe culturele portretten wilt vastleggen of dat hemels net bestelde gerechtje wilt fotograferen... De 85mm doet het. Licht, compact, trekt haast geen aandacht en levert de meest cinematografische beelden op."

Sony A7R Mark III A

Op de foto’s van de Sony A7R III kan je eindeloos blijven inzoomen zonder dat je scherpte verliest. Dit is omdat deze full frame systeem camera foto’s maakt van 42.4 megapixels. Met de Pixel Shift Multi Shooting functie zelfs 169.6 megapixels! De grote ISO gevoeligheid van 32000, de 399 scherpstelpunten en 4K videofunctie maken deze camera de perfecte reisgenoot.


Sony A7R Mark III A

Sony 24-70 f/2.8

Om niet telkens van lens te hoeven wisselen op reis, is de Sony 24-70 f/2.8 GM lens een perfecte allrounder. Het grote zoombereik maakt de lens geschikt voor vrijwel elke situatie. Dankzij het vaste diafragma van f/2.8 krijg je prachtige scherptediepte in je foto’s met een zachte bokeh als resultaat. Deze GM-lens beschikt over een super snelle SSM AF-motor.


Sony 24-70 f/2.8

GoPro HERO10

De koning onder de actioncams, de GoPro Hero10. Prachtige 5,3K beelden 60fps, 4K met 120fps of super-slowmotion van 240fps in full HD. De HyperSmooth 4.0 stabilisatie maakt van de meest trillerige beelden een soepele video. Je kan ook 23 megapixel foto’s maken in RAW-formaat tot 10 meter onder water zonder behuizing. Daarnaast kan je eenvoudig timelapses maken.


GoPro HERO10

"Ik hou ook enorm veel van de 24-70mm f/2.8 GM. Dit is mijn commercieel werkpaard en persoonlijke adventure buddy. Dankzij de variabele zoom dek je haast elke focale lengte die je nodig hebt. Hij is wijd genoeg om landschappen vast te leggen, trekt enorm goede portretten dankzij de 2.8 maximale diafragma-opening en je kan er beginnende macrobeelden mee vastleggen.

De lens dekt alle variaties die je als reisfotograaf maar kan meemaken. Ideaal dus wanneer je niet altijd van lens kan verwisselen. Voorbeelden? Achterop een motor, tijdens een bergklim of wanneer je in de lucht hangt met een paraglide en wanneer je zowel details als omgevingsbeelden moest vastleggen op exact datzelfde moment. De 24-70mm got your back!

Dat is dan ook één van de redenen waarom deze lens mijn werkpaard is. Je shoot er wide, medium, en close up shots mee. Perfect om brand lookbooks en advertising content mee te creëren.

Beide lenzen zou ik niet kunnen missen in mijn camerazak. Al fotografeer ik voor een persoonlijk project of voor een klant, de lenzen gaan altijd mee.

Tenslotte maak ik gebruik van een Apple 15” Macbook Pro voor de nabewerking van mijn foto’s. Ik heb een  Peak Design Everyday Backpack (30L). In die tas bewaar ik al mijn materiaal.

O ja, de  GoPro (Hero 7)  zit standaard in mijn cameratas! Ik hou ervan hoe creatief je kan omgaan met de eindeloze perspectieven. Daarbij is de GoPro ook enorm handig wanneer ik mijn camera niet wil wagen in risicovolle of gevaarlijke/ruige omgevingen. De Hero 7 schiet enorm goede RAW-beelden die je kan nabewerken met je favoriete editsoftware."

Let op: de GoPro Hero7 is niet meer beschikbaar, bekijk hier de nieuwere GoPro Hero10.

Voorbeeldfoto’s

Benieuwd naar het werk van Alexander? Je ziet hieronder een greep uit de vele reisfoto's die hij maakte: 


Terug naar reis fotografie Terug naar Sony inspiratie