Nieuwe energielabel

Nieuwe energielabels

Vanaf maart 2021 hebben elektronische productgroepen, waaronder beeldschermen en televisies, een nieuw energielabel en -schaal gekregen. Dit zodat er meer duidelijk en overzicht komt in hoe energiezuinig een beeldscherm of televisie nu is. Deze apparaten worden nu beoordeeld met de nieuwe schaal A t/m G, waardoor de oude labels A+++, A++ en A+ verdwenen zijn. Op de onderstaande foto zie je links het oude energielabel, rechts het nieuwe.

oud en nieuw energielabel

Welke veranderingen vind ik als consument op het nieuwe energielabel?

Het nieuwe energielabel lijkt veel op het oude label. Zo vind je de naam van de televisie en de afmetingen terug. Toch zijn er ook enkele veranderingen doorgevoerd.

Nieuwe schaalverdeling

De allereerste verandering die je tegenkomt is de schaalverdeling. Je vindt nu de labels A t/m G waardoor de oude verdeling A+++ tot en met D verdwenen is. Het label A blijft hierbij zoveel mogelijk leeg, dus een label A met plusjes kom je niet meer tegen.

Belangrijk hierbij is dat je het nieuwe label niet vergelijkt met het oude. Dit omdat het energieverbruik nu strenger wordt beoordeeld waardoor het in het lagere energieklasse komt. Maar ook omdat de methode om het energieverbruik te berekenen is aangepast op de gebruikssituatie van het product.

Nieuwe iconen voor prestaties

Ook worden de labels voorzien van duidelijk iconen die iets vertellen over de prestaties van het product. Zo wordt het energielabel geklassificieerd en het energieverbruik op het kijken in HDR (High Dynamic Range). Daarbij wordt  Bij beeldschermen en televisies wordt er naast het inch-formaat ook de resolutie in pixels weergegeven.

QR-code

Op de nieuwe energielabels vind je nu ook een QR-code. Door deze te scannen krijg je uitgebreide informatie over het product.

 

Achtergrondinformatie

De juiste televisie

HOE KIES JE EEN GOEDE TELEVISIE?

Kijk hier waar je op moet letten bij de aanschaf van een televisie, zodat je de juiste televisie kiest.

Bekijk het artikel

Beamers

OVERAL LIVE KIJKEN MET EEN PORTABLE BEAMER

Bekijk hier alles wat je moet weten over portable beamers zodat je live overal tv kan kijken.

Bekijk het artikel

Bluetooth speakers

HET BESTE GELUID BIJ JE BEELD

Bekijk hier alles wat je moet weten over bluetooth speakers om het beste geluid bij je beeld te hebben.

Bekijk het artikel