Sony

Alles over portable beamers

Helemaal klaar voor het EK in jouw woonkamer, tuin of misschien toch het park?

Het EK-voetbal staat weer voor de deur en het is natuurlijk heerlijk om dit samen, op een veilige manier, met je vrienden te kunnen volgen. Dit is mogelijk door een draadloze beamer mee naar het park te nemen en hier de wedstrijden live te streamen.

Ga snel naar: Hoe gaat dit in zijn werk? | Miracast | Beeldkwaliteit | Voordelen | Meer lezen

Hoe gaat dit in zijn werk?

Het is vrij eenvoudig. Om te beginnen heb je een draadloze beamer nodig. Deze worden steeds vaker met een accu gemaakt, zodat je de beamer overal kunt gebruiken. Vervolgens moet je zorgen voor een goede verbinding tussen je smartphone en je beamer. Steeds meer beamers beschikken over WiFi of Bluetooth verbinding, zodat je door middel van een mobiele hotspot naar de beamer kunt streamen. Denk er natuurlijk ook aan om een projectiescherm en een portable speaker mee te nemen!

Draadloze beamers buiten

Miracast

Miracast is een andere oplossing om je beeld live te streamen en wordt ook wel ‘draadloze HDMI’ genoemd. Het is een technologie waarmee een rechtstreekse WiFi-verbinding tussen twee apparaten wordt gelegd. Zo ben je niet afhankelijk van je mobiele netwerk. Miracast wordt breed ondersteunt en werkt met veel apparaten die WiFi ondersteunen. Als een product Wifi-Certified is en WiFi-Direct ondersteunt, kan het met de Miracast overweg.

Beeldkwaliteit

Je wilt de wedstrijd natuurlijk ook goed kunnen zien. Daar is wel een goede beeldkwaliteit voor nodig. Hierbij zijn er meerdere aspecten erg belangrijk: Helderheid, resolutie, de projectieafstand en de kijkafstand.

Helderheid

Wanneer je de beamer ’s avonds bij weinig licht gaat gebruiken heb je genoeg aan 2000 lumen, maar als het eerder op de dag is en er is nog veel daglicht aanwezig kun je beter kijken naar 5000 lumen of meer. Let wel op dat het gebied waarop je projecteert altijd goed in de schaduw moet vallen, anders wordt het beeld uitgewassen door het zonlicht.

Resolutie

Voor wat betreft de resolutie is het verstandig om op niet minder dan 1080p te gaan zitten, maar meer is altijd beter als het tot jouw mogelijkheden behoort.

Projectieafstand

De projectieafstand is afhankelijk van het formaat van je projectiescherm. Er zijn richtlijnen over hoe groot de projectieafstand moet zijn bij verschillende schermformaten.

  • 40 inch (101,6 cm diagonaal en 88,5 cm breed) – 1.2 - 1.4 meter afstand
  • 80 inch (203,2 cm diagonaal en 177 cm breed) – 2.3 - 2.8 meter afstand
  • 100 inch (254 cm diagonaal en 221 cm breed) – 2.9 - 3.6 meter afstand

Kijkafstand

De kijkafstand is bepalend voor de scherpte van het beeld dat je ziet, als voor de belasting van je ogen. Gemiddeld is de minimale kijkafstand 1,6 x de breedte van het scherm dat je gebruikt. Bij een hogere resolutie, zoals Full HD of 4K, neemt deze vermenigvuldigingsfactor af.

Voordelen van een draadloze beamer

Het grootste voordeel van een draadloze beamer is natuurlijk dat niemand kan struikelen over rondslingerende kabels waardoor meteen je hele verbinding weg is of je beamer ineens de andere kant op staat. Daarnaast ben je niet afhankelijk van een stopcontact dat in de buurt moet zijn. Zorg van tevoren natuurlijk wel voor een volle accu, zodat je niet in de problemen komt wanneer je op locatie bent. Ook kun je gemakkelijk switchen van apparaat dat naar de beamer streamt. Is jouw telefoon bijvoorbeeld bijna leeg? Dan kun je snel overschakelen naar de telefoon van een vriend(in) en hoef je niets van de wedstrijd te missen. Ten slotte kan, afhankelijk van welke beeldkwaliteit je nastreeft, de prijs aardig oplopen. Een oplossing hiervoor is om met vrienden af te spreken allemaal een deel in te leggen en zo een mooie draadloze beamer te kopen. En natuurlijk hoef je de beamer dan niet alleen voor het EK te gebruiken, maar ook voor alle andere sportwedstrijden of gewoon als buitenbioscoop!

Draadloze beamers buiten


Meer lezen

Bluetooth speakers

LUISTER MEE ALSOF JE ER ZELF BIJ BENT

Hoe gaaf is het als je de wedstrijd kunt volgen alsof je er zelf bij bent? Zo vanuit je luie stoel, in het park of op het strand. Met een draadloze speaker hoor je waar je bent elk doelpunt en voel je de sfeer van het stadion.

> Lees artikel

Televisie

JOUW MATCH MET DE PERFECTE TELEVISIE

De juiste televisie maakt een groot verschil bij de beleving van de wedstrijd. Welke resolutie, welke kijkafstand, QLED of OLED? Op deze en andere aspecten gaan we dieper in, zodat jij helemaal klaar bent voor het EK.

> Lees artikel