RAW video

Wat is RAW en hoe werkt het?

In dit artikel zetten we de verschillende raw-formaten op een rijtje en gaan we in op de vraag waarom voor sommige gebruikers de veelheid aan raw-formaten hun workflow ten goede komt en voor anderen juist een nadeel vormt. Maar laten we eerst eens uitzoeken: wat is RAW eigenlijk?

Wat is RAW? | Waarom wel of niet kiezen voor RAW? | De voor- en nadelen | De verschillende soorten RAW

Wat is RAW?

Het is eigenlijk heel simpel: RAW betekent gewoon rauw. Zoals in: ruwe data. Het wordt vaak met een hoofdletter geschreven om het er extra stoer uit te laten zien. Andere fabrikanten hebben dit later overgenomen. Denk bijvoorbeeld aan 'Blackmagic RAW', 'ProRes RAW', 'Cinema RAW Light', 'ZRAW' etc. Ontwikkel je vandaag de dag een RAW codec? Schrijf het dan gerust met een hoofdletter. Je kan het schieten van RAW beelden op dezelfde manier benaderen als een rauw ei. Een RAW beeld is het licht dat wordt opgevangen door de foto's die de sensor van de camera vormen, onbewerkt (niet gekookt) door de camera. Nadat je dat pak eieren hebt gehaald, kun je nog beslissen hoe je ze wilt klaarmaken. Wil je het simpel houden met een gekookt ei (vergelijkbaar met een snelle en vuile REC709-look) of een fancy gepocheerd ei (die sappige, dikke cinematografische look)? Een RAW codec is anders dan andere codecs, omdat die in de camera voor je ‘gekookt’ worden.

Waarom wel of niet kiezen voor RAW?

Door een RAW codec te gebruiken, geef je jezelf ruimte om fouten in belichting en kleur te corrigeren. Dat schept mogelijkheden in de nabewerking. Toch zitten niet alle foto- of videografen hier op te wachten. RAW video opnemen betekent namelijk tijd investeren. Het is geen kant en klare codec. Een ander mogelijk nadeel is de datasnelheid: raw verbruikt veel bytes op je harde schijf.

Editing monitor

Voordelen van RAW

Supergoede beeldkwaliteit

Geen compressie artefacten

Witbalans in Post-Productie

Highlight Retentie

Nadelen van RAW

Grote bestanden

Niet geschikt voor aflevering

Hoog CPU Gebruik

Lastige Workflow

editing

De verschillende soorten RAW

Om een beter idee te krijgen van wat er onder de motorkap van de verschillende RAW codecs gebeurt, zullen we wat dieper ingaan op wat verschillende codecs.

cDNG

Laten we voorop stellen dat cDNG vrij oud is (het bestaat al zo'n 13 jaar). Het wordt niet vaak meer gebruikt. Toch kan cDNG worden beschouwd als 'de originele' RAW voor video. Het geeft gebruikers (cinematografen en coloristen) een enorme flexibiliteit om hun ideale beeld te vormen. cDNG werd ontwikkeld door Adobe en het was hun bedoeling dat het de standaard zou worden voor raw video-opname en post-productie.

REDCODE RAW

RED kwam in 2007 op de markt met de RED ONE, een camera die ongeëvenaarde mogelijkheden bood voor digitale video-opname tegen een veel betaalbaardere prijs dan zijn belangrijkste concurrenten (Arri met de Arriflex D-20, Panavision met de Genesis en Sony met de CineAlta camera's). Een van de unieke verkoopargumenten van de RED ONE was RED's eigen RAW codec: REDCODE RAW.

BRAW

Blackmagic RAW onderscheidt zich door 'partial debayering', het verwerken van de beeldverwerking in de camera. Herinner je je de eieren waar we het eerder over hadden? Je zou kunnen zeggen dat BRAW een soort zachtgekookt ei is. Je moet er maar net van houden. BRAW doet het zware werk in de camera en laat de kleine dingen aan jou over: het kiezen van witbalans en ISO tijdens de postproductie bijvoorbeeld.

ProRes RAW

Hoewel ProRes RAW in 2018 door Apple werd uitgebracht, is de integratie ervan in de workflow van filmmakers en contentmakers een traag proces geweest. ProRes RAW is veelbelovend. Er zijn twee belangrijke redenen voor de trage adoptie van ProRes RAW. Ten eerste is er het octrooi van RED voor video-opname met een gecomprimeerde raw codec, wat betekent dat het voor camerafabrikanten onmogelijk of waarschijnlijk erg duur is om ProRes RAW in hun camera's te implementeren. Wat de data rates betreft, bestaat ProRes RAW uit twee formaten: ProRes RAW en ProRes RAW HQ. Deze nemen respectievelijk tussen 320-800 mb/s en 640-1120 mb/s op voor 4K-bestanden bij 24 fp/s.

ARRIRAW

ARRIRAW is de eigen RAW codec van Arri. Het neemt het afzonderlijke frames op. Deze worden opgeslagen in het .ari-formaat. Het is ook mogelijk om ARRIRAW op te nemen in een .mxf-container, waarbij de frames worden gecombineerd tot één bestand. In tegenstelling tot REDCODE RAW biedt ARRIRAW geen scala aan compressieverhoudingen, wat waarschijnlijk de reden is waarom het niet zo populair is. Veel Arri-gebruikers geven er de voorkeur aan hun projecten te filmen in de ProRes codecs voor efficiëntie. ARRIRAW kan rechtstreeks worden bewerkt in Adobe Premiere, Blackmagic Resolve of Autodesk Smoke.

Canon Cinema RAW Light

Cinema RAW Light is niet de enige RAW codec die Canon in camera's heeft geïmplementeerd, maar voor zover het cinecamera's betreft (C200, C300 III, C500 II), lijkt dit de richting te zijn die ze op willen gaan. Ook al noemen ze het RAW 'light', vergeleken met andere gecomprimeerde codecs zoals BRAW of REDCODE RAW,is de datasnelheid met ± 1 Gb/s behoorlijk fors. Canon Cinema RAW Light kan rechtstreeks worden gebruikt in de gangbare NLE-systemen (non-linear editing), maar afhankelijk van je NLE en hardware verloopt het afspelen misschien niet altijd even vloeiend. De Cinema EOS-camera's die Cinema RAW Light opnemen bieden gelijktijdige proxy-opnamen, wat dit probleem zou kunnen oplossen.

Meer lezen

 
video-bits

BITDIEPTE VAN VIDEO

Wij vertellen je graag alles wat je moet weten over video bits.

> Lees artikel

wat-is-4k

WAT IS 4K

Je apparaat beschikt over 4K. Maar wat is het nu eigenlijk precies?

> Lees artikel

Videotips

TIPS VOOR VIDEOGRAFIE

Voor iedereen die zijn filmpjes naar een hoger niveau wil tillen.

> Lees artikel

raw

WAT IS RAW-FOTOGRAFIE?

Je kunt in JPG fotograferen, maar ook in RAW. Ontdek de verschillen.

> Lees artikel