35 Polaroid tips en tricks 

De polaroid camera’s zijn de afgelopen jaren echt een hit. Maar hoe maakt u nou de mooiste foto’s met zo’n polaroid camera? En hoe zorgt u ervoor dat je geen overbelichte foto’s krijgt? Lees snel verder voor onze 35 tips voor polaroid foto’s (die we door schade en schande hebben geleerd, zie tip 30) én een stukje geschiedenis over de instant camera.

Geschiedenis van de instant fotografie

Een instant camera drukt na het maken van een opname direct een foto af. Vaak als we het hebben over instant camera’s noemen we ze polaroid camera’s. Dat is helemaal niet zo vreemd, het bekendste merk dat instant camera’s maakt is namelijk Polaroid! Sinds 1948 kun je met Polaroid camera’s instant foto’s maken. Dit zorgde ervoor dat iedereen direct foto’s kon maken, zonder weken te moeten wachten op het ontwikkelen van de rolletjes. Tegenwoordig drukken we bijna nooit meer foto’s af, aangezien alles online staat. Toch maak je met een instant camera prachtige unieke afdrukken van dierbare momenten. Maar hoe doet u dat? Lees snel verder!
  

Beginnen maar!

1. Vergeet niet om uw bescherm slide af te drukken
Als u foto’s wilt maken stopt u een pakje film in de instant camera. Bij sommige instant camera’s zoals de Fujifilm Instax Mini 9 in Flamingo Pink staat u dan helemaal klaar om een foto te maken…. En dan komt u erachter dat u de bescherm slide nog niet hebt verwijderd! Druk deze slide dan ook direct af op het moment dat u een nieuw pakje film in de camera stopt.

2. Kies het juiste formaat film uit
Bij Kamera Express verkopen we verschillende soorten film. U zal niet de eerste zijn die de verkeerde maat film koopt voor zijn/haar instant camera. Check dan ook altijd eventjes welke soort film u nodig heeft voor uw instant camera!

3. Bewaar uw camera in een hoesje of case
Een polaroid tipje, ga voorzichtig om met uw camera! Instant camera’s worden vaak gebruikt voor festivals, feestjes, weekendjes weg en vakanties. En daar wordt niet altijd goed mee omgegaan. Met een hoesje of case beschermt u de camera tegen valpartijen. Daarnaast voorkomt dit ook krassen op de lens! Goede opties zijn de Fujifilm Instax Mini 70 Case zwart en de Fujifilm Instax SQ10 Camera Case. Sommige polaroid camera hoesjes zijn ook voorzien van een hengsel, extra handig om uw instant camera overal mee naartoe te nemen! 

Standen en compositie

4. Leer de standen kennen!
De meeste instant camera’s hebben verschillende standen. Lees goed het instructieboekje (ja, echt waar, deze zijn best handig) om erachter te komen welke camera stand het beste past bij iedere situatie.

5. Maar kies niet altijd de stand die je camera aangeeft
Is het een zonnige dag, maar geeft de camera aan dat het bewolkt? Kies dan toch voor de zonnige optie. De instant camera laat dan minder licht binnen, waardoor je een donkere foto krijgt in plaats van een overbelichte foto. Wilt u een donkerdere foto? Zet de camera lichter. Wilt u een lichtere foto? Kies voor een donkerdere stand. Het is even wennen, maar zo krijgt u de beste foto’s.

6. Fotografeer niet te dichtbij
Bijna alle camera’s hebben een minimaal en maximaal focuspunt. De meeste polaroid camera’s hebben een afstand vanaf 60 centimeter nodig om iets scherp op de foto te krijgen. Houd dit in gedachten op het moment dat u een afdruk maakt!

7. Fotografeer niet te ver weg
Niet te dichtbij en niet te ver weg? Wat kan er eigenlijk wel met een instant camera?! Nou heel veel, maar de meeste instant camera’s zijn niet te vergelijken met een spiegelreflex camera. Voor mooie foto’s kunt u een maximale afstand van een paar meter aanhouden. Check de gebruiksaanwijzing van de instant camera voor de maximale afstand van het focuspunt. Door de juiste afstand in combinatie met de juiste belichting maakt u altijd een mooie foto.

8. Wees bewust van het formaat van je polaroid!
Polaroid foto’s zijn klein. Of u nou schiet met Fujifilm Instax Mini colorfilm, Fujifilm Instax Wide colorfilm of Fujifilm Instax Square film, de foto’s zijn compact van formaat. Kleine details op de achtergrond of een paar meter ver weg, gaat u niet terugzien op de foto.

9. Wees niet bang om fouten te maken
Voordat u prachtige foto’s kunt maken, moet u eerst leren om met de camera om te gaan. Nieuwe film is prijzig, maar als u alle settings hebt uitgevogeld, kunt u daarna jarenlang leuke polaroids maken!

10. Denk aan de compositie
Het leuke van polaroids is dat ze in één opslag een verslag van het moment vastleggen. Zoals stiekem altijd met foto’s! Voordeel (of nadeel) van een polaroid is dat ze uniek zijn en dat u niet 100 foto’s gaat maken van dezelfde compositie. Kies dan ook de juiste hoek en compositie voor jouw afdruk.

11. Neem de tijd voor het maken van je foto
Veel mensen gebruiken instant camera’s op feestjes en tripjes voor unieke herinneringen. Als u de instellingen goed door hebt, en al wat hebt geoefend, is dat top! Heeft u de camera net binnengekregen? Neem dan echt de tijd voor het maken van een foto. Denk aan het licht, denk aan de compositie, denk aan wat u als focuspunt op de foto wilt zetten, denk aan de stand… En afdrukken maar!

12. Selfies maken met een instant camera
Veel van de polaroid foto’s die je maakt zullen selfies zijn. Een groepsfoto of een foto met uw vriendin/vriend op vakantie is een waardevolle herinnering. Op camera’s zoals de Fujifilm Instax Square SQ6 Camera Blush Gold zit een selfie spiegeltje. Dit spiegeltje zit naast de lens. Hierdoor ziet u direct of u goed in beeld bent!

13. Maak gebruik van een statief
De meeste instant camera’s kun je op een statief bevestigen. Zeker voor het maken van double exposure afdrukken kan het handig zijn om de eerste exposure op een statief te maken. Hierdoor wordt de eerste exposure zo scherp mogelijk!

14. Maak foto’s met een afstandsbediening
Sommige instant camera’s, zoals de Lomography Lomo Instant Automat Lenses South Beach, zijn voorzien van een afstandsbediening. Perfect voor uw lovey dovey couple goals foto’s of voor een groepsselfie! Of om een mooie foto van uzelf te maken, zonder een fotograaf/vriend in de buurt.
 

Licht

15. Tegenlicht is uw vijand
Net als bij normale fotografie is tegenlicht niet ideaal. Natuurlijk kunt u er het voordeel mee doen om silhouetten te fotograferen. Meestal is te zien dat de foto niet het gewenste effect heeft. Kijk dan ook altijd goed waar het zonlicht of licht van lampen vandaan komt voordat u afdrukt.

16. De zon fotograferen?
Dat is niet waar een instant camera voor bedoeld is, u zult merken dat de zon als een zwart stipje op de foto verschijnt. Probeer dan ook om de zon te vermijden op uw foto’s.

17. Mijn flits kan niet uit?
Sommige instant camera’s, zoals de Fujifilm Instax Mini 8 Minion, hebben een flits die altijd af gaat. Deze flits kan dan ook niet uitgezet worden. Dit is iets om rekening mee te houden als u mensen en dieren fotografeert (de flits is fel).

18. Ontwikkel de foto’s in het donker
Polaroid foto’s ontwikkelen in een paar minuten. Ze ontwikkelen het mooiste in het donker. Foto afgedrukt? Berg deze dan direct op, leg de foto niet alleen met de ontwikkel kant naar beneden. Het kan zelfs helpen om een ontwikkeltijd van een uur aan te houden, zodat de chemicaliën rustig hun werk kunnen doen. Maar een paar minuten is wat wij zelf altijd aanhouden, u wilt natuurlijk wel weten of de foto is gelukt!

19. Bescherm de instant camera tegen zon en hitte
Zoals alle apparatuur, zoals ook uw telefoon, kan ook de instant camera niet zo goed tegen hele hete temperaturen. U zult er weinig van merken, maar voor de beste kwaliteit en een lange levensduur raden we aan om de instant camera niet in de volle zon neer te leggen. Berg hem thuis dan ook op een beschut plekje op, zeker als er nog film in de camera zit!
 

Effecten

20. Gebruik de double exposure of multiple exposure mode
Instant camera’s zoals de Lomography Lomo’Instant Square Single Pigalle zijn voorzien van een multiple exposure optie. Dit betekent dat er meerdere opnames gemaakt kunnen worden voordat u een foto afdrukt. Misschien onze leukste polaroid tip hiervoor; maak een foto van een drukke achtergrond zoals graffiti, een schilderij, print, bloemenveld of berglandschap voor de eerste ‘exposure’. En zet voor je tweede ‘exposure’ en persoon, gebouw of standbeeld op de foto. Druk hierna de foto af. Het resultaat is een twee-in-een foto! 

21. Ghosting voor unieke foto's
Niet ghosting zoals op dating gebied, maar op fotografie gebied. Gebruik weer de multiple exposure mode en maak een paar opnames van een dansend persoon. Druk hierna af en krijg een bijzondere foto van iemand die zich lijkt op te splitsen in verschillende delen. Dit kan natuurlijk ook met dieren of met landschappen waar het waait. Probeer het eens uit!

22. Werk met kleurfilters
Bij sommige instant camera’s kan u kleurfilters toevoegen aan de flits, zodat de foto’s rood, blauw, groen, roze of misschien wel geel kleuren! Niet bij iedere camera is dat een optie. Toch kan u dit makkelijk zelf fixen door een stukje kleurrijke folie over de flits heen te plakken!

23. Er zijn meer opties dan colorfilm 
Wilt u zwart-wit foto’s maken met de instant camera? Dat is een mogelijkheid! Kies dan voor de Fujifilm Instax Mini Monochrome film of voor de Fujifilm Instax Wide Monochrome film. Daarnaast zijn er ook nog andere speelse variaties zoals de Hello Kitty Fujifilm of de Fujifilm Instax Mini Airmail Instant Film

24. Panorama maken
Met één enkele polaroid foto kunt u geen panorama maken, maar met meerdere foto’s wel! Bent u in een prachtig landschap of in een drukke stad? Maak van links naar rechts vier of vier foto’s die overlappen. Bij thuiskomst kan u deze in een lijst naast elkaar plakken en heeft u een prachtige panorama. 

25. Voorzie de polaroid foto's van bijschrift
Iedere instant afdruk is voorzien van een rand waar u op kunt schrijven. Zeker bij feestjes is het leuk om hier het feestje bij te vermelden en de datum. Of plak op de achterkant een post-it met de locatie, datum en met wie u was! Zo kan u thuis een mooi fotoalbum ervan maken, en weet u jaren later ook nog waar u toen was.
 

Beschermen

26. "Shake it like a polaroid picture"- Outkast 
Liever niet! Ontwikkel de foto’s in het donker. Polaroid reageerde op het nummer van Outkast, waaruit bleek dat het wapperen met een polaroid foto niet van toegevoegde waarde is. Vroeger kwamen polaroid foto’s vochtig uit de camera. Tegenwoordig zit er een plastic laagje om deze afdrukken heen, waardoor wapperen niet meer nodig is. Schud je heel hard met de foto? Dan kunt u er zelfs voor zorgen dat de foto niet goed ontwikkelt, omdat de chemicaliën verstoord worden.

27. Bewaar de film goed
De nieuwe blanco foto’s noemen we film. Bewaar deze goed op een donkere en koele plek. Dus niet vol in de zon. Voor het ontwikkelen van de foto’s wordt er gebruik gemaakt van chemicaliën, die het niet zo leuk vinden om warm te worden. Voor de beste ontwikkeling houdt u de film dus droog, schoon en koel!

28. Bescherm de film 
Net als met rolletjes camera’s kan de film nooit zonder verpakking in het licht. Hierdoor worden de chemicaliën blootgesteld en krijgt u zogeheten ‘light leaks’ op je afdrukken. Dit is leuk om eens mee te experimenteren, maar het kan er ook voor zorgen dat er helemaal niets meer op de afdrukken ziet. We raden het dan ook niet aan om de film uit je camera te halen!

29. Afdruk gemaakt
Berg de polaroid foto direct op. De plastic laag die de foto’s beschermt is niet al te dik. Het beste is om de foto’s direct in beschermhoesjes of een fotoalbum te steken.

30. Camera's houden niet van bier, wijn en cocktails
Ehm, ja, toch een tip die we je willen meegeven! Instant camera’s zijn leuk om mee te nemen tijdens het uitgaan of festivals. Maar ze zijn niet waterproof of waterresistant. Bier over de camera heen gegooid? Ruim dit direct op. Het kan namelijk de film en lens beschadigen. Wat er zelfs voor kan zorgen dat de lens niet meer opengaat. Zonde van uw camera dus!

31. Wij zijn dol op glitter, maar camera's... Not so much! 
Zeker voor de dames onder ons een belangrijke tip. Glitters gaan overal zitten, maanden na glitterhaar of glitter make-up vind je ze nog terug. Ga jij voor een glitter festivallook en neemt u instant camera mee? Kies dan voor een hoesje of case om het grootste deel van je camera te beschermen.

32. Regen? Mais non! 
Instant camera’s en polaroid foto’s houden niet van regen. Neemt u de camera mee en is er kans op regen? Neem dan een zip lock tasje mee voor de polaroid afdrukken en een goed hoesje voor de camera.
 

Film

33. Deel je foto's uit!
Veel mensen willen hun polaroids allemaal bewaren in een doosje, of stoppen ze direct weg. Maar polaroids zijn juist leuk om uit te delen aan uw vrienden of familie. Zeker als u veel foto’s hebt, zijn ze leuk om uit te delen. Scan bij thuiskomt al de polaroids in. Sorteer ze én geef ze weg! U kunt ze bijvoorbeeld in een fotolijst stoppen en als verjaardagscadeau geven.

34. Koop je film in bulk
Het is ons al vaak overkomen; heerlijk weekje naar Berlijn en op de tweede dag kwamen we erachter dat we geen film bij ons hadden. We raden u dan ook aan om te zorgen dat u altijd genoeg film bij u heeft om mooie foto’s te maken! Dit kunt u doen door in grote aantallen in te kopen. 

35. Wilt u wel de mooie polaroids, maar ook digitale versies? Dat kan! 
Naast de analoge instant camera’s zijn er namelijk ook digitale instant camera’s. Door de SD-kaart worden de foto’s opgeslagen en kunt u deze later eventueel printen. Hierdoor voorkomt u ‘slechte’ afdrukken en is er dus altijd een gelukte polaroid!
 

Direct naar alle Instant camera's