Wapperen, wachten en bewonderen
De polaroid camera maakt een come-back. Old school is cool. Je klikt met je polaroid camera en hebt even later een tastbare herinnering in handen. Eentje met een wit, typerend randje, in het formaat mini, wide of squared.
Het is een foto die niet zomaar verdwijnt in je verzameling snel gemaakte foto’s op je telefoon of op je computer. Nee, dit beeld kun je meenemen naar je vriend of vriendin. Je kunt je polaroid ophangen in je woonkamer. Je houdt het moment letterlijk vast. Het is de charme van de instant camera. Je kijkt, je klikt, je wappert, je wacht en je bewondert vervolgens een kiekje met daarop jouw unieke creatie.
Hoe het begon | Hoe werkt het? | Instant fotografie | Instant camera's | Polaroid-fans | Zelf aan de slag: 10 tips
Polaroid was aanvankelijk natuurlijk het bedrijf dat polaroid camera’s in de markt bracht, opgericht door Edwin H. Land, de bedenker van de instant camera. Edwin H. Land kwam op het idee om een camera te ontwikkelen die meteen kon printen, nadat zijn driejarige dochtertje tijdens een vakantie vroeg waarom zij de foto niet meteen kon zien. Hij zorgde ervoor dat je met een polaroid camera en polaroid plastic een polaroid foto kon maken.
Een polaroid camera begeleidt licht naar een lichtgevoelige plek, zodat het beeld vastgelegd kan worden. De foto bestaat uit diverse lagen die weer allerlei stofjes bevatten. Door die lagen komt er een beeld op de foto. Zo is er een laag die het ontwikkelen mogelijk maakt: de reagent-laag. Dit reagent zit op het witte randje van de film waar we het eerder over hadden.
Op het moment dat de film uit de camera komt, wordt het reagent als een laag over de film uitgespreid. De lichtgevoelige stoffen reageren op inktstoffen en terwijl de polaroid foto langzaam verschijnt, zie je hoe de stofjes op de goede plek terechtkomen en reageren op het licht. Je ziet een vage beeltenis steeds scherper worden. Het merk Polaroid bestaat nog steeds.
Als je het over "een polaroid" hebt, dan bedoel je niet alleen het merk, maar dan denk je aan het gevoel van instant fotograferen. Fotograferen met een vintage camera, waarbij je meteen, al tijdens het fotografiemoment zelf, je werk in handen kan houden. Je kunt het dan ook over andere merken hebben dan Polaroid. Denk aan Fuji Instax, Lomography Instantcamera’s, de nieuwe Leica instant camera’s, maar ook aan instant printertjes. Daarmee kun je digitale foto’s als polaroid afdrukken of polaroid albums maken.
Toen de digitale fotografie opkwam en razend populair werd, verdween de polaroid techniek een tijdje van de radar. In deze tijden, waarin iedereen wel toe is aan een stukje bezinning, waarin mensen zich graag op duurzaamheid en vintage producten richten, maakt polaroid een come-back. Instant foto’s zijn in. Het is zoals ze bij de instant camerabedrijven zelf zeggen: It is all about the act of photographing. It is all in the frame.
Ramona Deckers is ook fan van polaroid camera’s: “Ik heb onlangs de nieuwste Polaroid OneStep 2 camera gekocht. Die camera heeft vette features. Tien jaar geleden kocht ik een oude polaroid camera op de Bricklane markt in Londen (waar ik toen woonde en modejournalistiek studeerde aan de London College of Fashion) voor 15 Pond (zie foto hiernaast)."
Ramona: "Ik werk er nog steeds mee! My work horse. Nostalgische waarde! Ik heb ook een Polaroid Land Camera (zo'n harmonica-ding). Die maakt weer heel andere prachtige beelden. Die beelden kun je in een polaroid-album of op een polaroid wall verzamelen. Heel tof. Dan zie je het voor je.
Vanwege het beperkt aantal foto’s dat je kunt maken, moet je van tevoren bedenken wat je wil schieten. Ik werk graag met Polaroids omdat het snapshot-esque is. Het is vlug en whimsical. Je ziet meteen hoe de serie eruit ziet. Als je met film werkt, is het best leuk en handig om direct iets te kunnen laten zien aan het team.”
"Tien jaar geleden kocht ik een oude polaroid camera op de Bricklane markt in Londen voor 15 Pond. Ik werk er nog steeds mee!"
Ramona is zeker niet de enige fotograaf die een zwak heeft voor dit soort camera’s. Typ #polaroid, #believeinfilm, #filmisnotdead, #analogphotography, #theanalogproject, @analogphotomarathon, #shootonfilm, #instax of #instantphotography op Instagram en je komt ontelbare accounts en posts tegen. Vergelijkbaar met de fotografen op onze Who to follow-pagina en het foto-account van Walter Sans. En dan tellen we de hoeveelheid moderne foto’s met vintage filters nog niet eens mee.
Er is bovendien een trend van fotografen en influencers die weer op de foto gaan met hun polaroid foto, alleen met hun hand in beeld of bijvoorbeeld in dezelfde setting als waar de foto gemaakt is. Zo krijg je het gevoel van de film Inception: je maakt beelden van beelden.
Wil je zelf polaroid foto’s maken om je fotografische kijkveld te verbreden? Dan hebben we hier enkele tips:
Wanneer de film aan het licht wordt blootgesteld, is hij niet meer bruikbaar. Open daarom voorzichtig het klepje, verwijder de lege film, verwijder de zilveren folie van het pakje polaroid foto’s, plaats de film in de polaroid camera (waarbij het gehele streepje op de camera gelijk hoort te lopen met het streepje op de film) en doe het klepje goed dicht. Maak een eerste testfoto, dan komt het eerste stukje plastic van je film uit je camera rollen. Even wapperen en je kan hem bewonderen
Je foto’s zijn vrij duur dus denk goed na over wat je wil laten zien en benadrukken. Je ziet door de zoeker niet altijd precies wat je uiteindelijk in beeld brengt dus het is slim om je niet op details te richten maar op sferen, kleuren en doordachte composities. De zoeker zit meestal rechts van de lens en het plaatje wijkt vaak wat uit naar links, daar kun je ook alvast rekening mee houden. Zo weet je zeker dat je het uiterste uit je prints haalt.
Besef dat de foto vrij klein wordt en je wil wel dat je object duidelijk te zien is. Bij veel polaroid camera’s is het daarom aan te raden om minimaal op 60 centimeter afstand te staan van je onderwerp. De maximale afstand is ongeveer 6 meter.
Zorg ervoor dat je niet in een te donkere ruimte fotografeert of buiten werkt. Dan krijg je beter resultaat. Tenzij je wil experimenteren, dan is het anders. Weet wel: de flitser kun je bij veel polaroid camera’s niet uitzetten.
Vanwege het witte randje van de foto, springen kleurrijke en drukke achtergronden eruit. Daar kun je op een leuke manier gebruik van maken, door bijvoorbeeld knalkleuren van muren te gebruiken of door op een extreem zonnige dag beelden te schieten.
Juist door nonchalanter te schieten, zoals je vaak doet bij analoge fotografie en bij lomografie, kun je creatieve beelden creëren. Leef je uit! Probeer nieuwe dingen uit. Denk out of the box en speel met oneffenheden, licht en effecten.
Bij oude polaroid camera’s ontwikkelde de foto zich net wat mooier als je schudde met de foto, maar dat is bij modernere instant camera’s niet meer nodig! Let op: breek of buig je net ontwikkelde foto bovendien niet, dan komen de kleuren minder goed in beeld.
Hier vind je 35 handige tips en tricks, over standen van camera's, selfies, werken met statieven en een afstandsbediening. In het Polaroid-magazine vind je artikelen over creatieve fotografen, Instant Films, camera’s en accessoires.
Leg je foto’s in een ruimte die niet warmer is dan 40 graden. Stel ze niet bloot aan direct zonlicht. Foto's worden na verloop van tijd iets vager, maar je kunt ze wel zeven jaar bewaren. Nieuwe filmpjes kun je het beste bewaren in een ruimte van 25 graden.
Wist je dat er ook digitale instant camera’s bestaan? Daarmee kun je foto’s (met SD-kaart) opslaan en later nog als polaroid afdrukken. Probeer maar eens. Dat is erg handig. De instant foto versie 2.0! Je ziet: de instant camera is nog volop in ontwikkeling.
Hey Ya! Heb je dit gelezen en kun je het liedje van OutKast niet meer uit je hoofd krijgen?
Ben je op zoek naar het ultieme polaroid gevoel? Bekijk dan deze handige links:
Wil je meer lezen over analoge fotografie? Bekijk onze tips-pagina of lees hier ons interview met Sascha de Boer.