analoog who to follow

Who to follow

De tofste analoge fotografen in de spotlights

Wie binnen de analoge fotografie moet je nu echt volgen? Wij zetten inspirerende analoge fotografen voor je op een rijtje. Fotografen uit binnen- en buitenland met uiteenlopende stijlen en kleuren. Scroll naar beneden en laat je verrassen!

Adi Putra @adipvtra

Deze jonge Indonesische fotografe werkt voor opdrachtgevers zoals L'Officiel, MTV en Lomography. De (internationale) pers prijst het kleurgebruik, de creatieve effecten en dromerige sferen in haar werk. Zij speelt met de weergave van verbeelding, werkelijkheid en alles wat daar tussenin zit.

Tom Mitchell @tommitchellphoto

Mitchell is een Schotse fotograaf en filmmaker. Hij werkt vanuit Londen aan zijn cinematische beelden met typerende kleuren. Hij zoomt in op menselijke emotie. Hij maakt portretten, lifestyle- en fashionbeelden. De ene keer maakt hij klassieke, meer behouden beelden,  een andere keer is zijn werk uitdagend, bizar en sexy.

Stacii Samidin @staciisamidin

Stacii Samidin is documentairefotograaf en ''visual anthropologist", met sinds kort een eigen galerie in Rotterdam: Gallery Stacii Samidin. Zijn expositie ''Merdeka!'' is te zien in het Wereldmuseum in Rotterdam. In de fotodocumentaire ''Societies'' onderzoekt hij de verhouding van de mens tot zijn omgeving. Lees meer over hem in dit interview.

Martina Matencio @lalovenenoso

De foto's van de Spaanse Matencio vallen op door haar originele foto-effecten en door haar artistieke, soms spannende beelden, waarbij ze inzoomt op lichaamsdelen of juist afstand neemt. Soms zijn haar beelden haast surrealistisch en laten ze veel te raden over. Andere keren zijn ze rauwer en meer to the point, terwijl ze zachte kleuren blijft gebruiken.

Ashley Callaghan @eyesofjune

Ashley Callaghan uit Austin, Texas, is een fotograaf en filmmaker die esthetisch naakt niet schuwt en daarmee lijkt terug te keren tot de kern. Haar kunstzinnige beelden bevatten effecten zoals double exposure en speelse, felle kleuren. Zelf zegt ze over haar kleurenspel: "If you’re not experimenting, not playing, then you’re not doing it right."

Louis Dazy @louisdazy

De foto's van Louis Dazy zijn de ene keer dynamisch en een andere keer melancholisch. Dazy onderzoekt uitersten. Het ene moment richt ze zich op actiefoto's en even later maakt ze serene, verstilde beelden. Terugkerende elementen zijn hoe dan ook: Dazy's onderscheidende (neon)kleuren, een adembenemende bokeh en een bedachtzame compositie.

Santiago Murillo @santimurillos

Deze portretfotograaf vermeldt trots op zijn Instagram-account: "All shot on film." Veel van zijn foto's zouden zo op een filmposter kunnen of een beginshot van een speelfilm kunnen zijn. Analoge fotografie is toegankelijker dan velen denken, volgens hem: "It’s the simplest form of photography after all. Once you get the hang of it, it’s so incredibly easy."

Mary Parker @maryparker__

Mary Parker is een Australische fotografe die nu vanuit Engeland opereert. Ze is dol op de natuurlijke kleuren van analoge foto's én op de quote ''The earth has music for those who listen" (van George Santayana). Dit zie je terug in haar werk: de natuur is een onderwerp en de kleuren van de natuur keren regelmatig terug. 

Emmanuel Rosario @emmanuel_rosario

Emmanuel Rosario uit New York City maakt rauwe, authentieke foto's met een vleugje nostalgie. Hij richt zich vaak op mensen met een opvallende, niet-alledaagse levensstijl en zet daarbij zijn eigen gevoelens en intuïtie graag in. Hij legt momenten vast die hij zelf ook graag wil onthouden. Zijn werk komt niet geposeerd over en het voelt vaak alsof de kijker er ook bij is.

Ryan Mills @_ryanmills

Mills streeft ernaar om tijdloze beelden te maken. Hij brengt daarbij zijn modellen op een natuurlijke manier in beeld. De eerlijkheid, puurheid en observaties van kinderen waardeert hij. Net als hun vermogen om in het ''nu'' te leven. Daarom brengt hij hen vaak in beeld, maar verwacht geen zoetsappige portretjes. Zijn artistieke foto's bevatten een serieuze, mysterieuze sfeer.

Davis Ayer @davisayer

Deze fotograaf uit Los Angeles maakt spectaculaire analoge beelden met veel effecten. Soms zie je effecten waarvan je niet eens wist dat het mogelijk was met analoge fotografie. Veel mensen waarderen zijn dromerige sferen en zijn surrealisistische fotoserie ''Time Travel'', waarin hij herinneringen aan naakte lichamen belicht. Soms vaag in beeld gebracht, soms scherp en duidelijk.

Justino Blake @ernestohemingwayo

Kantel je beeldscherm even en je ziet de sferische landschappen van Blake nog wat beter! Maar ook gedraaid zie je hoe contrasterend de kleuren zijn en hoe spannend de foto's zijn om naar te kijken, dankzij de effecten. Deze bevlogen fotograaf werd geïnterviewd over zijn vak. He loves it! Lees het enthousiasmerende artikel op de website van Lomography.com.

Ramona Deckers @ramona.deckers

Deze Amsterdamse portretfotografe probeert haar modellen op een andere manier in beeld te brengen. Ze gaat daarbij uit van de unieke persoonlijkheden van de modellen. Ze kijkt per fotoshoot welke analoge camera en rolletjes ze precies gebruikt. Intieme of juist heel spontane foto's maakt ze het liefst met Polaroids omdat dit volgens haar echt wat toevoegt aan de sfeer van de foto. 

Onze fotografen

Bij Kamera Express werkten gepassioneerde fotoliefhebbers en fotografen met ieder een eigen, unieke stijl. Enkele analoge fotografen:

Patrick Dreuning @patrickdreuning

Patrick Dreuning (ex-medewerker) komt uit Rotterdam maar woont in Maastricht. Patrick legt zich vooral toe op rauwe, ongepolijste (straat)beelden die hij maakte met een analoge camera. Zijn creatieve foto's vallen op. Zo exposeerde hij met zijn foto van De Hofpleinfontein in Londen en zijn naam werd niets voor niets opgenomen in "Dutch Photography Talent 2018".

Jim van Roosmalen @jimmy.r.co

De Brabantse Jim van Roosmalen (ex-medewerker) maakt analoge zwart-wit beelden waarbij hij met licht- en double exposure-effecten experimenteert en waarmee hij een verhaal wil vertellen. Hij maakt zowel portretfoto's als lifestyle (straat)beelden. Zijn beelden bevatten een  ietwat geheimzinnige sfeer.

Jascha van der Wijden @jaschaphoto

De taferelen die Jascha (ex-medewerker) vastlegt, spelen zich af op straat of in outdoor settings. De fotograaf besteedt veel aandacht aan compositie, vormen en patronen. Hij gaat uit van de spontaniteit van zijn foto-onderwerpen en is gek op actieshots. Jascha gebruikt verschillende camera's en rolletjes. Zijn favoriete hashtags: "analoguevibes" en "35mm." 

Balazs Szucs

Balazs is Kamera Express-verkoopmedewerker en een analoog fotograaf die zijn onderwerpen op een originele wijze vastlegt. Hij heeft een website waar hij in zijn artikelen veel aandacht besteedt aan deze vorm van fotografie. Zo geeft hij tips over de keuze van film. Balazs organiseert bovendien Analog Awareness Walks.

< Terug naar het overzicht