Dit heb je nodig om analoge foto's te maken
Of je nu een beginnende of een gevorderde analoge fotograaf bent, de benodigdheden blijven grotendeels gelijk. Zonder camera en fotorolletjes kom je natuurlijk nergens, dus die moeten standaard in je tas zitten. Daarnaast heb je de keus of je de beelden vervolgens zelf gaat ontwikkelen of dit laat doen. Als je zelf gaat ontwikkelen, wordt het fotograferen nog intensiever en in onze ogen nóg leuker. Op deze pagina hebben wij de absolute musthaves voor je uitgeschreven, zodat jij direct aan de slag kunt met analoge fotografie.
Analoge camera's | Wegwerpcamera's | Filmrolletjes | Instant-papier | Scanners | Dia benodigdheden | Het gevoel van analoog | Zelf ontwikkelen
Tegenwoordig worden er nog steeds analoge camera's gemaakt. Vaak gaat het om camera's in de stijl van vroeger voor dat vintage gevoel. Polaroid refurbished biedt oude camera's aan om ze op die manier weer nieuw leven in te blazen. Lomography heeft analoge camera's met vrolijke ontwerpen of een klassieke uitstraling. Het leuke aan een analoge camera is dat je niet onbeperkt foto's kunt schieten zoals bij digitale camera's. Je zal dus goed moeten nadenken over je foto's. Je kunt immers maar een beperkt aantal beelden maken per filmrolletje.
Je kent ze vast nog wel: de wegwerpcamera's die je vroeger altijd meenam op vakantie en liet ontwikkelen bij de plaatselijke drogist. Het gebrek aan instellingen maakt deze camera's perfect voor de beginnende analoge fotograaf. Je kunt je helemaal richten op de compositie. Deze camera's kun je, zoals de naam al zegt, weggooien als de rol vol zit. Vergeet het rolletje er niet uit te halen voordat je dat doet natuurlijk.
Er zijn veel verschillende filmrolletjes. Bij de ene film kun je alléén zwart-wit fotograferen en met de andere heb je juist weer meer korrels in het beeld. Voor de digitale fotografen onder ons: een fotorolletje kun je vergelijken met een preset uit bijvoorbeeld Lightroom. Het bepaalt de sfeer van je foto. De kleuren, het contrast, de scherpte en nog veel meer elementen worden bepaald door het type film dat je gebruikt. Zoek de juiste voor jouw project via www.filmtypes.com en jouw shoot zal op rolletjes verlopen.
Ook in je instant camera is het mogelijk om verschillende soorten papier te gebruiken elke keer een ander resultaat te krijgen. Doordat niet het hele vlak bedrukt wordt, blijft er altijd een stukje wit onder de foto over. Hier kun je een leuke tekst op schrijven als herinnering, zodat je altijd weet waar en wanneer de foto gemaakt is.
Ondanks dat analoog fotograferen leuk is en natuurlijk prachtige beelden oplevert, zit een ongeluk in een klein hoekje. Of wat dacht je van al die foto's van vroeger die nog in albums bewaard worden? Door je foto's te digitaliseren, zullen ze niet zomaar verloren gaan. Dit kan je doen met één van deze handige scanners. Je kunt direct je foto scannen, maar uiteraard ook het originele filmrolletje scannen, voor een nog betere digitale kwaliteit. Voor meer informatie over de dia- en negatiefscanners van Epson kun je terecht op deze pagina.
Als je met dia's gaat werken, is er een aantal dingen waar je op moet letten. Zo heb je maar één dia per beeld, dus zorg dat je ze goed opbergt. Hier zijn speciale koffers voor die al je dia's veilig opbergen. Dia's zijn enorm gevoelig voor vingerafdrukken en stof. Met een goede set antistatische handschoenen voorkom je de grootste problemen. Tot slot is het bekijken van dia's in detail soms lastig vanwege het kleine formaat. Met een speciale vergrootglas voor dia's kun je elk detail scherp zien.
Een product hoeft niet altijd analoog te zijn om er een echt analoog gevoel van te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan pinhole lenzen of barietpapier voor een echt vintage-gevoel.
Als je zelf aan de slag gaat met het ontwikkelen van je fotorolletjes, dan zijn de volgende producten absolute musthaves voor jou. Je hebt uiteraard een ontwikkeltank nodig waar je de film in kunt ontwikkelen en de vloeistoffen aan kunt toevoegen. Ontwikkelen doe je volledig in het donker. Heb je zelf geen doka (donkere kamer)? Dan is een wisselzak de beste optie. Er zijn veel verschillende ontwikkelaars en fixers beschikbaar voor elk type film. Heb je nou geen idee wat je met een ontwikkelaar of fixer moet doen? Kijk dan snel even op de Ontwikkelen doe je zo!-pagina, waar we je uitleggen hoe het allemaal werkt.
Het digitale tijdperk heeft analoge camera's langzaam uit ons oog verdreven. Ondanks dat er nog steeds analoge camera's gemaakt worden, zijn dit veel kleinere aantallen dan voorheen. De grote merken produceren zelfs helemaal geen analoge camera's meer. Gelukkig kun je goede analoge camera's ook vinden op onze tweedehands afdeling. Hier staan prachtige camera's uit de hoogtijdagen van het analoge tijdperk. Ze zijn zorgvuldig getest en bekeken, zodat je altijd een goede camera koopt.