vossen fotograferen

10 tips om vossen te fotograferen

Je kent ze natuurlijk wel, al die foto’s van de meest schattige vossen. Ook in Nederland zijn veel vossen te vinden, je moet alleen wel net weten waar je ze kunt vinden én hoe je ze natuurlijk goed op de foto krijgt. Wij helpen je graag op weg met tien handige tips.

vossen fotograferen

Tip 1: Ga naar de juiste locatie

Als je op pad wilt gaan om vossen te fotograferen, is het natuurlijk belangrijk om een locatie uit te zoeken waar de dieren voorkomen. Het zou immers vervelend zijn om in een natuurgebied te komen waar vossen in geen velden of wegen te bekennen zijn. Gelukkig is het leefgebied van de vos in West-Europa de afgelopen jaren steeds groter geworden. De kans om een vos tegen te komen is het grootst aan de rand van het bos, in de duinen, bij akkers en weilanden, omdat vossen in deze natuurgebieden vaak eten zoeken. Daarnaast houden vossen van beschutte plekken. In Nederland zijn er verschillende locaties waar je het beste vossen kunt spotten, zoals de Amsterdamse Waterleidingduinen, de Oostvaarderplassen en de Veluwe. Natuurlijk blijft het risico altijd bestaan dat je ze niet tegenkomt; wilde dieren laten zich immers niet sturen.

vossen fotograferen

Tip 2: Gebruik je zintuigen

Eenmaal in een natuurgebied moet je natuurlijk de vossen nog vinden. Je kunt hiervoor het beste letten op de sporen van vossen, bijvoorbeeld pootafdrukken en poep. Je kunt ook op burchten, ofwel vossenholletjes, letten. Deze holen zijn meestal te vinden in duinen, aan een bosrand of bij een boomstronk. Als de grond bij een holletje platgelopen is en er geen takjes te zien zijn, is de kans groot dat er een vos woont. Je kunt ook nog je neus gebruiken: een vos heeft een zurige roofdierengeur die rond het holletje kan hangen. Als je eenmaal een burcht hebt gevonden, kun je je camera gecamoufleerd op een statief zetten en hopen dat er een vos langskomt.

vossen fotograferen

Tip 3: Kies het juiste jaargetijde

Het is verstandig om het juiste jaargetijde te kiezen om vossen te fotograferen. Zo is de kans dat je een vos tegenkomt in de winter groter dan in de zomer. Dit komt omdat vossen in de winter paren, dan zijn ze dus actief op zoek naar partners. Ze maken daarbij meer geluid, namelijk korte schelle blafjes. Je kunt dan dus op het geluid afgaan. Naast dat in de winter de kans groter is dat je vossen tegenkomt, is de vacht van vossen in de winter ook het mooist. Ze hebben dan een prachtige, dikke wintervacht.

vossen fotograferen

Tip 4: Fotografeer op het juiste tijdstip

Vossen zijn vooral actief in de schemering, dus vlak na zonsopgang of vlak voor zonsondergang. Je kunt het beste op tijd opstaan en de natuur in trekken om vossen te fotograferen. Wanneer je later op de dag vertrekt, is de kans groot dat er meer mensen in het natuurgebied zijn en de vossen zich verstopt hebben. Je kunt ook ’s avonds op pad gaan, maar je hebt dan het risico dat het snel donker wordt en je niets meer ziet.

vossen fotograferen

Tip 5: Houd altijd je camera in de aanslag

Eenmaal op pad kun je altijd een vos tegen komen. Je kunt een mooie natuurfoto aan het maken zijn, wanneer er een vos uit de bosjes springt of de weg oversteekt. Houd je gear dus altijd bij de hand, want je moet snel kunnen schakelen. Door je camera in te stellen met een korte sluitertijd kun je op elk moment afdrukken wanneer er een vos voor je lens verschijnt.

vossen fotograferen

Tip 6: Neem verschillende lenzen mee

Vossen kunnen ver weg, maar ook dichtbij te zien zijn. Als ze ver weg zijn, is een goede zoomlens geen overbodige luxe. Maar wanneer ze juist dichtbij zijn, is een grote telelens natuurlijk niet handig, dan kun je beter een kleine zoomlens, of zelfs een primelens van 50mm gebruiken. Wees dus op elke mogelijke situatie goed voorbereid.

vossen fotograferen

Tip 7: Fotografeer vanuit het juiste perspectief

Vossen zijn kleine zoogdieren, niet veel groter dan een Jack Russel. Wanneer je een vos vastlegt vanaf jouw eigen ooghoogte lijken vossen snel erg klein. Je kunt daarom het beste door je knieën gaan, op de grond gaan zitten of juist liggen. Je fotografeert een vos dan vanuit zijn eigen perspectief. Dit maakt het beeld indrukwekkender en mooier. Je kunt er ook voor kiezen om in een kijkhut of camouflagetent te gaan zitten, bijvoorbeeld voor een vossenholletje, dan kun je je camera op een statief op de juiste hoogte instellen.

vossen fotograferen

Tip 8: Kies de juiste instellingen

Als je in de schemering op pad gaat om vossen te fotograferen, heb je vaak minder licht. Stel je camera hier vast op in. Als je diafragma laag staat en je ISO-waarde, als het nodig is, hoog, kun je gelijk afdrukken wanneer een vos voorbijkomt. Het is ook handig om je sluitertijd dan kort in te stellen, zodat je camera snel genoeg is om de vos op beeld te vangen. Voor je het weet is de vos weer verdwenen.

vossen fotograferen

Tip 9: Maak niet alleen close-up foto’s

Natuurlijk is een vossensnoetje fantastisch om vast te leggen, maar vaak is het ook leuk om de vos in zijn omgeving vast te leggen. Je kunt een prachtige natuurfoto maken van een vos in de duinen, het bos of juist de struiken. Een foto die meer van de omgeving laat zien, geeft vaak ook een completer beeld van de situatie. Je kunt hier ook goed mee experimenteren.

vossen fotograferen

Tip 10: Houd altijd een gepaste afstand

Natuurlijk zien vossen er schattig en aaibaar uit, maar het zijn nog steeds wilde roofdieren. Raak een vos daarom ook nooit aan, ze kunnen gemeen krabben en bijten om zich te verdedigen. Soms zijn vossen gewend aan mensen en komen ze uit zichzelf dichterbij. Negeer de vos dan zoveel mogelijk en geef hem absoluut geen eten, dit is verboden. Daarnaast wil je immers het liefst zo natuurlijk mogelijke foto’s maken.

Deel jouw resultaat

Alle foto’s in deze blog zijn gemaakt en ingestuurd door @nancytells op Instagram. Heb jij ook een prachtige foto gemaakt van een vos? Deel jouw foto dan met ons voor een feature op ons Instagram-account. Gebruik de hashtag #KameraExpress of tag Kamera Express in jouw bericht. Vergeet ons ook niet te volgen voor de nodige inspiratie.

Bekijk meer natuurfotografietips