Vloggen met je smartphone

Vloggen met je smartphone

Het maken van video's is niet meer weg te denken uit ons leven. Of je dit nu doet met je smartphone, camera of professionele gear. Video's maken én delen is leuk. Camera's in smartphones worden worden kwalitatief steeds beter, wat het nog gemakkelijker maakt om zelf een vlog te maken met je telefoon. Zelf vloggen met je smartphone? We hebben wat tips voor je op een rijtje gezet om het vloggen met je smartphone nog toegankelijker te maken.

Bedenk vooraf een verhaal

Zorg ervoor dat je vooraf weet wat je wil gaan vertellen met je vlog, en welke beelden je daarbij wilt laten zien. Op die heb je achteraf in de montage altijd de juiste beelden om mee te werken. Je kunt zelfs een script of draaiboek maken. Het is trouwens ook niet nodig om op chronologische volgorde te filmen, want in de montage zet je je beelden gemakkelijk in de juiste volgorde. Nog een belangrijke tip: denk bij het schrijven van het script altijd aan je doelgroep. Voor wie maak je je vlog en waarom?

Film horizontaal

Vaak houden we onze telefoon rechtop tijdens het filmen, maar als je de content op een computer of televisie terug wil kijken, is het beeld niet vullend. Daarom raden we aan je telefoon een kwartslag te draaien en horizontaal te filmen. Het kan lastig zijn om je telefoon lang horizontaal stabiel vast te houden en tegelijkertijd te filmen. Gelukkig bestaan hier hele handige houders voor. Denk bijvoorbeeld aan de Shoulderpod S2, dit een professionele houder voor je smartphone. Plaats je smartphonein de universele klem en film er comfortabel en stabiel op los dankzij het houten handvat.


Zorg voor goed geluid

Vaak wordt het vergeten, maar het geluid van je video is misschien wel het allerbelangrijkste voor een goed eindresultaat. De microfoon van je smartphone is ervoor gemaakt om het geluid van alle kanten op te nemen. Erg handig bij het bellen, maar niet als je een vlog wil filmen. Want op deze manier hoor je alle omgevingsgeluiden en valt het geluid van je stem vaak weg. Het Australische merk Rode biedt hiervoor een aantal oplossingen:

Rode Videomic ME

Heb je een smartphone met een 3,5mm jack? Daar kun je direct de Rode Videomic ME op aansluiten. Dit is een compacte en lichte directionele microfoon die je rechtstreeks verbindt met de iPhone microfoon/koptelefoonaansluiting. Deze microfoon vangt alleen het geluid van de microfoon op, waardoor je veel minder last hebt van omgevingsgeluid.

Rode Videomic ME

Smartlav +

De Rode Smartlav + is een handige dasspeld microfoon die je rechtstreeks kunt aansluiten op uw iPod, iPad of smartphone en die je eenvoudig op je kleding kunt spelden. Deze microfoon vangt alleen het geluid van heel dichtbij op; je hoort dus helemaal geen omgevingsgeluid. Zelfs in hele drukke en lawaaiige ruimtes is de Rode Smartlav + goed te gebruiken.

Rode Smartlav +

Adapter kabels

De aansluiting van een telefoon lijkt erg op die van een camera, maar toch kun je een video microfoon niet zomaar aansluiten op je telefoon. De stekker voor de video microfoon heeft drie ringetjes (TRS) en die van de telefoon heeft er vier nodig (TRRS) Ook hiervoor heeft Rode een oplossing. Met de SC4 adapter kunt je jouw video microfoon toch aansluiten op de telefoon en met de SC3 adapter is het ook mogelijk de Smartlav + aan te sluiten op een camera. Een slim trucje om te weten of je de juiste adapter in handen hebt,  is om te kijken naar de aansluiting van de plug. Zwart is voor een camera (TRS), grijs voor de telefoon (TRRS).

Draadloze microfoon

Als je volledig vrij wilt kunnen bewegen, heb je een draadloze microfoon nodig met een zender en ontvanger. Met de Rode Filmmaker kit heb je een ontvanger die je kunt verbinden met je telefoon en een zender met daarin een dasspeld microfoon (zoals de Smartlav+). Het systeem maakt gebruik van een Series II 2.4 GHz 128-bits gecodeerde digitale transmissie signaal, dat continu wisselt tussen frequenties en deze in de gaten houdt om het sterkste signaal te selecteren. De kit biedt een hoge signal-to-noise ratio en levert een hoge resolutie 24-bit 44.1 kHz digitale overdracht binnen een bereik van 100m. 

Rode Filmmaker kit

Rig it up

Als je een video microfoon wilt gebruiken op met je smartphone vraag je jezelf mischien af hoe je deze moet monteren. Shoulderpod heeft daar een oplossing voor. De S2 (de basisset) van Shoulderpod is volledig modulair  uit te breiden met handvatten, plaatjes, schroefjes en coldshoe mounts. Hierop kunt je jouw  microfoon, maar ook bijvoorbeeld een lampje bevestigen.

Stabilisatie

Om je telefoon stabiel te houden, zijn er speciale smartphone gimbals. Deze beschikken over meerdere (gemotoriseerde) assen waardoor je telefoon mooi en stabiel horizontaal blijft. Hier bekijk je alle gimbals en grips voor je smartphone. 


Stilte op de set

Ongestoord filmen? Zet dan je telefoon dan op vliegtuigmodus. Zo voorkom je belletjes en geluiden van je telefoon tijdens het maken van je video. Zo kunt u niet worden gebeld tijdens het maken van de opname en zijn er geen piepjes van appjes of mailtjes te horen in je vlog of video.


Power up

Het maken van video’s vraagt veel van de accu van uw smartphone. Een powerbank voor onderweg is dus geen overbodige luxe. 

Alle powerbanks

Terug naar de overzichtspagina