Sportfotografie: het kan ook met een smartphone!

Sportfotografie is een uitdagende en leuke, maar ook complexe fotografievorm. Er zijn veel zaken en waar u als fotograaf rekening mee moet houden en ook de techniek is niet onbelangrijk. U moet er immers voor zorgen dat een, vaak bewegend, onderwerp scherp wordt vastgelegd. Daarnaast is het ontzettend belangrijk dat u op het juiste moment de de foto neemt. Als u voorzetlenzen van bijvoorbeeld Black Eye gebruikt, wordt sportfotografie een stuk bereikbaarder.

Go light


Professionele sportfotografen slepen een zware spiegelreflexcamera en meerdere objectieven met zich mee als ze aan de slag gaan. En dan hebben we het nog niet over een extra camera, statief en alle accessoires die nodig zijn. Met de spullen van Black Eye is dit verleden tijd. Alles wat u nodig hebt, is uw smartphone, één of meerdere Black Eye lenzen en een powerbank. Voor sportfotografie zijn de Black Eye Tele en de Black Eye Full Frame het meest geschikt.

Maak gebruik van uw onzichtbaarheid

Vooral bij sportgelegenheden waar veel mensen aanwezig zijn, kan het nog wel eens een uitdaging zijn om een goed plekje te vinden. En hoewel het in bijna elk opzicht een voordeel is om weinig apparatuur bij je te hebben, kan dat in dit geval ook tegen je werken. Je bent namelijk nogal onopvallend als je alleen met de smartphone rondloopt. Dit kun je echter ook als een uitdaging zien: ga op zoek naar dát ene plekje waarvandaan je de sport zo goed mogelijk vast kunt leggen. Ook als dat bijvoorbeeld van bovenaf of juist vanaf dicht bij de grond is.

Creatieve mogelijkheden


Natuurlijk wilt u als sportfotograaf, of u nu beginner of professional bent, dat ene spectaculaire shot van een sporter vastleggen. Dat kan, hoewel u het technisch niet helemaal zelf in de hand hebt. Meetrekken voor een dynamisch shot bijvoorbeeld, kan ook met uw mobiel. Dat heeft wel zijn beperkingen, omdat u op de standaard camera van uw smartphone niets in kunt stellen. Het licht moet dan wel meezitten: het moet niet te donker zijn - vanwege de kans op bewegingsonscherpte - of te licht, want dan wordt alles scherp. Maar kijk ook eens verder dan dat. Een emotie van een toeschouwer, mooi detailshot van de omgeving of een groot overzichtsshot is net zo waardevol.

Terug naar de overzichtspagina