Sony FX3

Klein is het nieuwe groot

Snel naar: Kenmerken | Grootse kwaliteit l Picture profiles | Recording formats l Autofocus | VergelijkAan de slag

De FX-serie van Sony is de serie voor de videografen onder ons. De FX3 is wel de meest opvallende hierin. Hij is kleiner dan de FX6 en FX9, maar niet minder goed. Dit komt door de sensor (Exmor R CMOS) in combinatie met processor (Bionz XR). Deze zorgen ervoor dat je geen last hebt van rolling shutter, kan genieten van een dynamic range van +15 stops en nog veel meer. We gaan je meenemen op een ontdekkingstocht door de FX3.

Kenmerken van de Sony FX3

Voor we gaan beginnen met uitleggen van lastige features, geven we eerst een aantal kenmerken die deze camera zo bijzonder maakt. We hebben hieronder de specificaties voor je op een rijtje gezet

  • Exmor R CMOS sensor en Bionz XR processor
  • 4K 120 fps resolutie
  • ISO uitbreidbaar tot 409.880
  • +15 stops dynamic range
  • 4:2:2 10-bit opname
  • S-log3 en S-Cinetone picture profiles
  • Slechts 715 gram
  • Compact formaat

Grootse kwaliteit in een compact formaat

Als je de FX3 naast de andere camera's uit FX-serie legt, valt je het uiterlijk meteen op. Waar de FX6 en de FX9 meer op een videocamera lijken, heeft de FX3 het uiterlijk van een systeemcamera. Wat hem een stuk compacter en handzamer maakt ten opzichte van de andere camera’s. Dit betekent niet automatisch dat de FX3 camera minder is dan de FX6 of FX9. Zo zijn de sensor en processor in de FX-serie hetzelfde, zodat je niet hoeft in te leveren op kwaliteit als je verandert van camera. Zo kun je nog altijd gebruik maken van 4K resolutie met 120 fps, +15 stops dynamic range en een uitbreidbare ISO tot 409.880. Hierdoor kun je in de meest donkere/lastige lichtomstandigheden perfecte opnames maken zonder enig kleurverlies of ruis. Wil je je witbalans aanpassen, dan kun je kiezen tussen 2500K en 9900K en voorgeprogrammeerde features zoals auto, daglicht, schaduw, onderwater of custom. Deze camera is dus een aanrader voor iedereen die, of net begint met filmen, of op zoek is naar een handzamer model.

Picture profiles

Picture profiles zijn makkelijke tools om zoveel mogelijk detail, kleur en contrast toe te voegen aan je opnames. De bekendste hiervan is de S-log3. Deze picture profile zorgt ervoor dat je ongelofelijk veel dynamisch bereik hebt. Je ziet dit niet op het eerste gezicht omdat je weinig contrast, mistige of grijsachtige beelden ziet en opneemt. Niet echt aantrekkelijk dus. Maar juist deze ruwe beelden zorgen ervoor dat je in de nabewerking meer contrast en kleur kunt toevoegen zonder details te verliezen. Je beelden komen echt tot leven.

Een ander picture profile is de S-cinetone. Misschien iets minder bekend, maar ongelofelijk interessant voor wanneer je niet veel tijd hebt om na te bewerken. De S-cinetone is vooral interessant voor jou als cinematograaf. Deze picture profile zorgt voor een filmische look die vooral de huidtint van een mens natuurgetrouw opneemt. Je ziet dit, in tegenstelling tot de S-log3, direct terug in je beelden. S-Cinetone is daarmee een oplossing voor iedereen die geen tijd heeft om zijn/haar beelden te bewerken, maar wel wil beschikken over contrast, kleur en detail.

Recording formats

Om te zorgen dat je beelden ook op het hoogste formaat kunt opnemen beschikt de FX3 over twee kaartgleuven waarbij je kunt kiezen uit het opslaan op CF-express type-A kaarten of een SD-kaart. Maar het bestandformaat waarin je je beelden opslaat is aan te passen, zodat je de hoogste kwaliteit uit je beelden kunt halen. XAVC-S is een bestandsformaat waarmee je in 4K kunt opnemen met 4:2:2 10 bit. Je kunt hiermee tot een miljard aan verschillende kleuren mee opnemen. Je zal zien dat dit in de nabewerking heel fijn is. Daarnaast kun je opnemen in H.264, een bekend format voor iedereen die wilt streamen met social media-platforms zoals YouTube, en MPEG-4. Deze formaten zorgen dat je beelden sneller inladen en minder geheugen in beslag nemen.

Autofocus

Zoals we van Sony gewend zijn heeft ook deze camera Eye-autofocus voor mens en dier. We willen het benoemen omdat dit nog steeds een handige feature is! Niet alleen voor de beginnende videografen, maar juist ook voor de professionals onder ons. Hoe fijn is het om nooit meer iets over te doen of een moment te missen? Dit maakt het filmen een stuk aangenamer. Daarnaast hebben we het kopje niet voor niets algemeen gelaten, want de autofocus is uitgebreid. Op de FX-3 zit touch tracking. Deze handig focus-tool zorgt ervoor dat je onderwerp ten allen tijden scherp blijft, ook als het beweegt. Dit doe je door de touch tracking te activeren in het menu en te tikken op je onderwerp. Dit is ongelofelijk fijn in deze wereld waar alles snel gebeurt.

Vergelijking tussen de PXW-FX3 en de PXW-FX6

 

Lens mount

E-Mount

E-Mount

Megapixel

10.2 megapixel

10.2 megapixel

Silent shutter

 

 

Type sensor

Exmor R CMOS sensor

Exmor R CMOS sensor

Video kwaliteit

4K

4K

Frames per seconde op 4K

120 fps

60 fps

Ondersteunde opname codec

XVAC mpeg-4 AVC/H.264

XVAC mpeg-4 AVC/H.264

Bit-rate

10-bit 4:2:2

10-bit 4:2:2

ISO-gevoeligheid

80-102400

800 – 12800

Type accu

NP-FZ100

NP-FZ100

Beeldstabilisatie

5-assige beeldstabilisatie

5-assige beeldstabilisatie

Stof en spat waterdicht

 

 

Animal eye autofocus

 

 

Touchscreen

 

 

HDMI-connector type

HDMI type A

HDMI type A

Aantal geheugenkaart slot

2

2

 

Bestel de Sony FX3

Bestel de Sony PXW-FX6

Aan de slag met de Sony FX3

In een wereld waar alles snel gaat is het fijn dat Sony rekening houdt met de features die belangrijk zijn. Hoge kwaliteit, snelle en gemakkelijke bediening in een compact formaat. Videografen vinden het fijn om een keuze te hebben en uit te bouwen wanneer ze dat willen. Dat is bij deze camera het geval. Zowel de professional als de beginnende videograaf kan met deze camera uit de voeten doordat hij gebruik maakt van de E-mount. De professional die al gebruik maakt van Sony apparatuur kan direct aan de slag doordat de al aangeschafte lenzen erop passen.