10 tips voor spetterende onderwaterbeelden

Heb je de Keuzehulp- en Musthaves-rubrieken gelezen? Wil je de onderwaterwereld zelf verkennen en vastleggen op foto? Neem deze 10 tips and tricks dan door!

We leggen uit waar je rekening mee kan houden voor, tijdens en na je onderwaterfotoshoot.

Vooraf | Tijdens | Achteraf


Vooraf

1. Voorbereid op pad

Word vertrouwd met je camera, zodat je hem blind kan bedienen onderwater en je niet meer hoeft te zoeken naar de knoppen.

Hou er rekening mee dat je je geheugenkaartjes en accu niet zomaar kunt vervangen onder het water. dus dubbelcheck altijd of je camera nog volle batterijen heeft en of er op de opslagkaart voldoende ruimte beschikbaar is.

2. Fotografeer in RAW

Zorg dat je je bestandsindelingen op RAW-formaat instelt, zodat je een foto maakt die veel informatie bevat. Dat is handig wanneer je de foto later wilt nabewerken.

Je kunt de kleuren dan terughalen en de belichting van de foto aanpassen. Let op: fotograferen in RAW kost wat meer geheugen. Houd daar rekening mee bij het kiezen van je geheugenkaartjes.


Tijdens

3. Witbalans

Wanneer je dieper duikt dan 15 meter, veranderen de kleuren. Alles krijgt een groen-blauwe zweem. Het rood verdwijnt uit het beeld, daarna zijn ook oranje, geel en groen niet meer zichtbaar. Dit kun je voorkomen door gebruik te maken van witbalans-instellingen. Je kunt de instellingen handmatig aanpassen, passend bij situatie, in dit geval de diepte en lichtinval.

Bij sommige camera’s kun je de witbalans op “onderwater” (AWB) zetten, waardoor de kleuren gecompenseerd worden.

4. Het gebruik van licht

Onderwater is er minder zonlicht dan boven het water. Hoe dieper je gaat, hoe donkerder het wordt. Het is daarom aan te raden om met het licht mee te fotograferen, zodat het licht op de voorzijde van je onderwerp valt.

Zorg dat je je onderwerp dichtbij in beeld brengt. Voor onderwaterfotografie geldt: "If you think you're close enough, get closer!" Het is ook mooi om omhoog te fotograferen, dan zie je een mooie lichtbreking en je foto’s zien er op deze manier minder snel bewogen uit.

5. To flits or not to flits?

Moet je nu wel of niet flitsen? Ja! Maar alleen met een externe flitser. De interne flitser is niet krachtig genoeg. Je bereik is beperkter dan je gewend bent.

Het goed positioneren van de externe flitser is erg belangrijk. Let er wel op dat je niet de zweefdeeltjes voor de lens belicht, maar dat je het onderwerp zelf scherp in beeld brengt. De juiste plaatsing is vanaf de zijkant in een hoek van circa 45 graden. Veel onderwaterfotografen vinden het prettig om met twee flitsers te werken.
 

6. Let op de details

Maak de kleine dieren en planten die je ziet op de zeebodem groot door macrobeelden te schieten. Blijf vooral geduldig: het kan best even duren voordat je een visje tussen de anemonen uit ziet piepen.

Zorg daarbij dat je op ooghoogte van je onderwerp komt en denk na over de compositie. Een macrofoto onderwater is al snel indrukwekkend. Zoom in en kijk eens hoe perfect zo’n zeepaardje in elkaar zit en hoe machtig hij eruit ziet van dichtbij. Het is leuk om te letten op structuur en vormen. In hoeverre gaat je onderwerp op in de achtergrond of juist niet?

7. Beweeg rustig

Misschien vanzelfsprekend, maar we geven deze tip voor de zekerheid toch mee: beweeg rustig in het water. Als je te snel beweegt, bestaat de kans dat je de onderwaterdieren wegjaagt. Het water wordt dan ook troebel door de deeltjes die bij de beweging loskomen van de grond.

Nog een nadeel van sneller bewegen is dat je zuurstof sneller opraakt en je dus minder lang onder water kunt blijven.

8. Sluitertijden

Beelden worden onderwater vrij snel onscherp. Om dit te voorkomen, kun je een korte sluitertijd gebruiken (min. 1/200 of 1/250 sec, met een klein diafragma en de ISO-waarde zo laag mogelijk).

Bedenk wel dat je achtergrond dan donkerder wordt. Als je je meer op de achtergrond wil focussen, moet je juist wel weer een langere sluitertijd gebruiken. In dat geval heb je een camera met beeldstabilisatie nodig, om de bewegingsonscherpte minimaal te houden.


Achteraf

9. Onderhoud je apparatuur

Harro Cats van Sealife vertelde in zijn interview dat het belangrijk is dat je de gebruikerstips van je apparatuur doorneemt. “Zorg voor een goede nazorg door na te spoelen met zoet water en door de behuizing volledig af te drogen."

Je verlengt de levensduur van je materiaal door er zorgzaam mee om te gaan. Controleer je apparatuur regelmatig.

10. De puntjes op de i

Na het schieten van je onderwaterbeelden kun je altijd nog checken of je iets aan je foto wilt verbeteren. Zo kan je in jouw RAW-bestanden achteraf de witbalans nog aanpassen, de kleuren wat meer laten opvallen en ongewenste zwevende deeltjes wegpoetsen.

In het artikel van World Adventure Divers krijg je uitleg over de gratis App 'Gimp', waarmee je je onderwaterfoto’s kunt perfectioneren. 

Overzichtspagina