Onderhoud & reiniging

{{serverState.parameters.subproducttaggroup_description}}

Regelmatig onderhoud aan je camera en objectief is van essentieel belang om de kwaliteit van de opnames op niveau te houden en lang gebruik te kunnen maken van de apparatuur.

 

Onderhoud & reiniging

{{serverState.parameters.subproducttaggroup_description}}

 
{{item.name}} {{item.name}} {{item.name}} {{item.name}}
{{item.action_label}}

{{item.description}}

  ({{item.review_count}})
{{item.voorraadmelding_new}}
Adviesprijs {{item.from_price | novuloKameraExpressPrice}}
{{item.fixed_list_price | novuloKameraExpressPrice}} {{item.fixed_list_price | novuloKameraExpressPrice}} {{item.discount_price | novuloKameraExpressPrice}}
Prijs na cashback {{item.cashback | novuloKameraExpressPrice}}

  Regelmatig onderhoud aan je camera en objectief is van essentieel belang om de kwaliteit van de opnames op niveau te houden en lang gebruik te kunnen maken van de apparatuur.

   

  Apparatuur regelmatig onderhouden

  Een camera is een product waar je zorgvuldig mee om dient te gaan. Hier hoort ook het onderhoud van de verschillende onderdelen bij. Het onderhouden van de lens, beeldsensor, scherm en objectieven dient dan ook met enige regelmaat te gebeuren. We zullen ingaan op deze verschillende onderdelen en de producten die je hierbij kunt gebruiken.

  Lens schoonmaken

  De lens is een van de bepalende onderdelen van een camera om opnames van hoge kwaliteit te kunnen maken. Wanneer er vuil op de lens achterblijft, dan beïnvloedt dat het uiteindelijke resultaat van een foto. Er zijn dan ook tal van schoonmaakmaterialen die de lens in optimale vorm houden. Veelgebruikt zijn het microvezeldoekje om stof snel te verwijderen en de blaasbalg om ongewenst vuil weg te blazen. Voor hardnekkig vuil is het aan te raden het microvezeldoekje in combinatie met enkele druppels reinigingsmiddel te gebruiken. Door het zachte doekje week je op deze manier eenvoudig vuil los van de lens. Een derde optie biedt de zogenoemde lenspen, waarmee je vuil zoals stof en vingerafdrukken van lens of objectief verwijdert.

  Vuil op de camera

  Helaas wordt de camera tijdens lange reizen en veelvuldig gebruik onder regenachtige omstandigheden al snel vuil aan de buitenkant. Wanneer je gebruik maakt van een cameratas dan kun je de camera al eenvoudig beschermen tegen vuil. Zorg er dan ook voor dat je de tas regelmatig afneemt met een vochtig doekje. De camera zelf kun je eenvoudig met een microvezeldoekje afnemen, eventueel met wat water. Zand kun je beste verwijderen met een eenvoudig wattenstaafje. Doet dit wel snel want zandkorrels kunnen de lens en sensor beschadigen.

  Reinigen van de beeldsensor

  Wanneer er na het schoonmaken van de lens nog steeds vlekken in het beeld zichtbaar zijn dan kan het zijn dat er stof op de beeldsensor is blijven zitten. Gelukkig beschikken veel camera’s over een ingebouwde reinigingsmodus. Deze is eenvoudig te activeren via het menu van de camera, waarna door kleine vibraties de stofdeeltjes worden losgemaakt. Indien dit niet voldoende is, kun je met een sensordoekje en wat reinigingsmiddel de sensor reinigen. Een andere optie is het gebruiken van een lenspen of blaasbalgje. Lees hiervoor altijd het instructieboekje bij de camera, zodat je weet hoe je de sensor goed open kunt leggen.

  Objectieven verwisselen en schoon houden

  Tijdens het verwisselen van objectief kan er vuil in de camera en op de sensor komen. Probeer deze handeling dan ook snel uit voeren, zodat deze zo kort mogelijk wordt blootgesteld aan de buitenlucht. Het objectief zelf dient bij veelvuldig gebruik regelmatig te worden onderhouden. Dit kan door het gebruik maken van een microvezeldoekje, blaasbalg en swab. Zorg ervoor dat je elk onderdeel zorgvuldig en rustig schoonmaakt.