Nabewerking

Overzichtspagina

Presets: een startpunt voor een extra mooie foto

Gebruikers van Lightroom kennen het vast wel: het menu aan de linkerkant van het scherm met de presets. Wie deze toepast op een foto, ziet met één klik op de muis zijn of haar foto subtiel - of radicaal - veranderen: donkerder, lichter, zwart wit, met knallende kleuren of juist meer gedempt. Dit zijn presets. Ze zijn door Adobe bedacht. Maar u kunt ze ook zelf bedenken en zelfs verkopen. En dat is precies wat Liselotte Fleur en Eric van Vuuren doen. 


Beide in Rotterdam gevestigde fotografen zijn al langer actief op sociale media. "We kregen vooral op Instagram heel veel vragen van volgers over hoe we onze foto’s bewerken,’’ vertelt Eric. "Dat wilden we graag uitleggen, maar we kregen er zo veel vragen over dat beantwoorden bijna een dagtaak zou worden.” Daarom besloten ze te beginnen met de presetgallery.com. Hier worden diverse packs aangeboden, afgestemd op de plek waar de foto’s gemaakt zijn (Rome, Barcelona) of het genre waarin u fotografeert (automotive, fashion).

Wie zijn Liselotte en Eric?

Liselotte Fleur en Eric van Vuuren zijn beiden al 10 jaar werkzaam in de fotografie. Liselotte fotografeert al vanaf haar 14e en laat zich inspireren door perfectie en imperfectie. "Ik houd ervan modellen op een natuurlijke manier vast te leggen in mijn foto's, zodat ze een verhaal vertellen." Ik ben altijd op zoek naar kleine verrassingen in mijn foto's.

Eric van Vuuren is begonnen als automotivefotograaf, onder meer voor Autovisie, maar de laatste jaren heeft hij zich toegelegd op film. Opdrachtgevers vragen hier namelijk steeds vaker om. Hij maakt over de hele wereld opnamen voor een aantal grote automerken en diverse media.      

De potentie van RAW

"Het gebruik van presets is niet gemakzuchtig", stelt Erik. "Natuurlijk is het makkelijk om met een muisklik je hele foto aan te passen. Maar wij zeggen er altijd bij: het is een begin.” Liselotte vult aan: "Ga zelf verder met aanpassen van je contrast, de kleuren.” Als een preset één ding doet is het laten zien welke potentie uw (RAW) bestand heeft. "Je bent natuurlijk al een heel eind, maar het kan nooit kwaad om te kijken of wat meer contrast of juist wat minder verzadiging een voor jou nog betere foto oplevert."

Op zijn laptop laat Eric zien wat hij bedoelt: een foto van een landschap die iedereen vast wel kent van zijn eigen mapje vakantiefoto’s op de computer. De lucht is flauwtjes blauw, het groen van een bos heeft een grijzige gloed en het strand is matgeel. "Als je dit ziet denk je: 'zo was het niet toen ik daar was', Eric klikt met zijn muis op de foto ná toepassing van de preset: de lucht knalt er uit, het groen blijkt veel meer schakeringen te bevatten dan eerst zichtbaar was en het strandzand is ineens weer zo geel als je je van je vakantie herinnerde.

Mobiel en thuis

Het duo maakt volop gebruik van hun eigen presets. "Ideaal,” vindt Liselotte. "Als we voor een shoot op reis zijn geweest, beginnen we vaak meteen al met bewerken. De presets werken namelijk ook met Lightroom CC, de mobile versie van Lightroom Classic. Een groot deel van het werk is dan al klaar én gepost op social media als we thuis zijn. En als het niet af is, gaan we met Lightroom thuis verder waar we gebleven waren.”

Het fijne van zo’n voorgeprogrammeerde instelling is ook dat je de hele serie foto’s van een shoot meteen al dezelfde uitstraling kunt geven. Onze presets hebben overigens een heel toegankelijke stijl, ze zijn nooit extreem. We willen dat iedereen er van kan genieten."

Gebruikers van Lightroom CC kunnen de mobiele versie van Lightroom downloaden voor hun mobiele telefoon of tablet: Hier voor Apple devices en hier voor Android.  

Werkwijze

Eric en Liselotte ontwikkelen ieder hun eigen presets. Liselotte gaat over de mode, Eric over de auto’s. Het zijn geen toevallige keuzes. Eric is vooral actief in automotive als fotograaf en videograaf. Liselotte is modefotograaf. Ieder genre heeft zijn eigen sferen en kleuren, net als de steden waar het duo is geweest. Ze proberen de sfeer en het gevoel dat ze daar hadden over te brengen in de presets.

Eric: "Als we klaar zijn met het bedenken van een preset, gaan we die uitproberen op verschillende foto’s.” Vervolgens ruilen ze het resultaat ook nog: Liselotte probeert Eric’s presets uit en vice versa. Het wederzijdse commentaar wordt verwerkt en pas als beiden helemaal tevreden zijn ("uitgebreid testen en tweaken”) gaan de presets de verkoop in.

 

Eric: "Nabewerking is 50% van je foto"

De kopers van de presets komen uit heel de wereld. "We verkopen zelfs aan mensen uit de VS en Mexico.” Het zijn toch vaak beginnende fotografen en hun Instagramvolgers die wel Lightroom op hun computer hebben staan, maar het programma nog niet tot in de diepte kennen. " Ook voor hen geldt: een preset is een begin,” stelt Liselotte. De meer gevorderde fotografen gebruiken de presets als basis en geven er vervolgens hun eigen draai aan. "Dat zien we dan weer terug op hun feed. Het is heel erg leuk om te zien wat zij er van maken.”


De presets werken overigens op zowel JPG’s als op RAW bestanden. Beiden adviseren iedereen in RAW te fotograferen. Die bevatten namelijk veel meer (kleur)informatie dan JPG’s. De presets komen daardoor veel beter tot hun recht. Eric: "Als je camera de mogelijkheid heeft om in RAW te fotograferen: gebruik die. RAW heeft eigenlijk maar één nadeel en dat is de grootte van de bestanden. Na bewerking kun je ze in de hoogste kwaliteit wegschrijven als JPG en plaatsen in je Instagramfeed of op de tijdlijn van je Facebookpagina. Dat geeft de mooiste resultaten.”

Speciaal aanbod: Klanten van kamera Express krijgen tot en met 31 november 50% korting op de prestes van Eric en Liselotte op presetgallery.com als ze de actiecode kameraexpress50 invullen bij hun bestelling. 

 

Terug naar de overzichtspagina