musthaves-foodfotografie

Musthaves voor foodfotografie

Of je nu uren in de keuken hebt gestaan en je heerlijke gerechten wil vastleggen, of dat je in een restaurant een kiekje maakt van een prachtig opgemaakt bord: er zijn allerlei handige musthaves die ervoor zorgen dat jouw foodfoto's perfect én origineel uit de verf komen. Lees snel verder, want we hebben de musthaves voor je uitgezocht en op een rijtje gezet.

Statieven | Reflectiescherm | Grijskaart | Een studio achtergrond | Een macro lens

Statieven

Een statief is onmisbaar wanneer je aan de slag gaat met foodfotografie. Misschien fotografeer je bij weinig licht of wil je een goede close-up maken. Ook als je werkt met beweging en een lange sluitertijd is een statief aan te raden om onscherpe foto’s te voorkomen. Wil je variëren met de hoek waaruit je jouw foto neemt? Kies dan een statief waar je je camera ook verticaal in kan plaatsen om hem zo boven het eten te hangen. Op die manier maak je foto’s van bovenaf en leg je ook eenvoudig meerdere gerechten bij elkaar vast.

Bekijk alle statieven

statieven

Reflectiescherm

Een reflectiescherm zorgt ervoor dat je onderwerp beter belicht wordt. Reflectieschermen kun je gebruiken om verschillende lichtbronnen mee te sturen, tegen te houden en te weerspiegelen. Denk daarbij aan de zon, licht van lampen of aan natuurlijk daglicht. Zo komen ook de kleinste details van je gerecht optimaal uit de verf. De schermen zijn vaak opvouwbaar, rond of ovaal. Je pakt ‘m er dus razendsnel bij wanneer je aan de slag wilt.

Bekijk alle reflectieschermen

reflectiescherm

Een grijskaart

De witbalans is ontzettend belangrijk bij foodfotografie. Je wilt natuurlijk dat de ingrediënten die je gebruikt voor je foto’s hun eigen kleur behouden en volledig tot hun recht komen. Wanneer je een foto maakt met de grijskaart in het beeld van de camera, kun je de juiste witbalans instellen voor de foto’s die je wilt maken. Het is belangrijk dat de kaart dezelfde belichting als het eten heeft, en er geen schaduwen over de kaart heenvallen. Op die manier zorg je ervoor dat je mensen aan het watertanden krijgt met jouw foodfoto's.

Bekijk alle grijskaarten

grijskaart

Een achtergrond

Een achtergrond geeft een foto meer sfeer en legt de nadruk op het onderwerp. Voor foodfotografie is dat natuurlijk ideaal, want je wil dat alle aandacht naar het eten gaat. Ook zorgt een studio-achtergrond ervoor dat het gemakkelijker wordt om je foto’s na te bewerken. Daarnaast is een achtergronddoek een manier om uniformiteit in je creaties te bewaken. Wanneer je meerdere foto’s van verschillende gerechten of ingrediënten maakt en de achtergrond steeds hetzelfde is, zorgt dat voor herkenbaarheid en een focus op je onderwerp. Daarnaast kun je kiezen voor verschillende kleuren en materialen. Denk daarbij aan papieren doeken of textiel. Die was je eenvoudig uit na een dagje kokerellen.

Bekijk alle achtergronden

studio-achtergrond

Een macrolens

In feite kun je natuurlijk met allerlei gear gebruiken als je eten gaat fotograferen. Maar wanneer je het echt professioneel aan wil pakken, is een macrolens echt een aanrader. Een foodfoto waar je écht trek van krijgt, is namelijk vaak gedetailleerd. Macrolenzen beschikken over een bijzonder korte scherpstelafstand waardoor het mogelijk is om je onderwerp heel dichtbij te halen. Op die manier wordt gedetailleerd en ingezoomd fotograferen een stuk gemakkelijker. Dat levert gegarandeerd smakelijke plaatjes op!

Bekijk alle macro-objectieven

macro-lens

< Terug naar het overzicht