Grijskaarten

{{serverState.parameters.subproducttaggroup_description}}

Voor de perfecte kleurweergave en witbalans van jouw foto’s is het gebruik van een grijskaart een waardevolle en betaalbare oplossing.

 

Grijskaarten

{{serverState.parameters.subproducttaggroup_description}}

 
{{item.name}} {{item.name}} {{item.name}} {{item.name}}
{{item.action_label}}

{{item.description}}

  ({{item.review_count}})
{{item.voorraadmelding_new}}
Adviesprijs {{item.from_price | novuloKameraExpressPrice}}
{{item.fixed_list_price | novuloKameraExpressPrice}} {{item.fixed_list_price | novuloKameraExpressPrice}} {{item.discount_price | novuloKameraExpressPrice}}
Prijs na cashback {{item.cashback | novuloKameraExpressPrice}}

  Voor de perfecte kleurweergave en witbalans van jouw foto’s is het gebruik van een grijskaart een waardevolle en betaalbare oplossing.

   

  Wat is een grijskaart?

  Een grijskaart is een uit karton of plastic bestaande grijze kaart waarmee de kleurweergave voor een foto kan worden bijgesteld. Dit is noodzakelijk om de invloed van een lichtbron op de kleuren en witbalans te beperken en zo voor de camera een juist kleurbeeld te creëren. De kaart is 18% lichtgrijs, waarbij moet worden bedacht dat 0% wit is en 100% zwart. Een goede foto wordt geijkt op deze waarde van 18%, waarmee er een grijze kleur over de foto valt. Door de grijskaart in de zichtbare lichtinval van het camerabeeld te brengen kan de camera de juiste instellingen bepalen.

  Instellen van de witbalans

  Wanneer je een foto maakt met de grijskaart in het beeld van de camera kun je de juiste witbalans voor de te maken foto bepalen. Hierbij is het belangrijk dat de kaart in dezelfde belichting als van het foto onderwerp zit en er geen schaduwen over de kaart heen vallen. Stel daarna volledig scherp op de grijskaart, waarna je de witbalans kunt opmaken. De vervolgstap verschilt per camera, maar bij de instellingen vind je vaak een optie om handmatig de witbalans in te stellen. Als referentiefoto dien je hierbij de zojuist gemaakte foto met grijskaart te selecteren. De foto’s hierna zullen met de aangepaste witbalans te werk gaan.

  Functionele belichting

  Naast het bepalen van de witbalans is het gebruik van een grijskaart ook effectief bij het bepalen van de juiste belichting. Het principe werkt hetzelfde als bij het instellen van de witbalans, maar voor de belichting is het noodzakelijk dat de waarde op 0 uitkomt. De belichting is terug te vinden binnen de instellingen van de camera. In de handmatige stand kan er door het wijzigen van het diafragma of de sluitertijd naar de 0 worden toegewerkt. In automatische stand berekent de camera zelf de verschillende waardes.