Lente

Handige tips om te fotograferen tijdens de lente

Het is lente! Dat betekent dat de temperaturen stijgen, het langer licht is en de natuur volop in beweging is. De lente is een prachtig seizoen om foto's te maken, maar kan ook uitdagingen met zich meebrengen. Zo zult u moeten spelen met de belichting, compositie en scherptediepte. Heeft u geen idee hoe u dit aan moet pakken? Kamera Express weet raad. Hieronder hebben we een aantal handige tips op een rijtje gezet om u op weg te helpen bij het maken van mooie lentefoto's. 

Om bij macrofotografie voldoende scherptediepte te krijgen is het gebruik van een klein diafragma vereist. Bij het fotograferen met een klein diafragma komt er weinig licht door de lens op de sensor. Om voldoende licht op het onderwerp te krijgen zijn er speciale macroflitsers beschikbaar waardoor u uw onderwerp tot in het kleinste detail kunt vastleggen zonder dat u last heeft van schaduwen in uw beeld.

Het beste moment voor macro- en andere lentefoto’s is vaak de ochtend: de natuur ontwaakt en er hangt nog een mysterieuze mist die kan zorgen voor een bijzonder effect op uw foto’s. Bovendien is het vroeg in de ochtend vaak nog rustig, wat ervoor zorgt dat u zo min mogelijk gestoord wordt door anderen. Ook aan het eind van de dag kunt u profiteren van de lente: het avondrood bij de zonsondergang zorgt vaak voor mooie beelden.

Zorg ervoor dat u bij het fotograferen van bijvoorbeeld bloemen, vlinders of insecten een rustige achtergrond hebt. Zorg ervoor dat storende elementen als dorre blaadjes, takjes of grassprietjes vermeden worden, zodat uw hoofdonderwerp beter naar voren komt. Gaat u macrofoto’s maken? Zorg er dan voor dat er geen aarde of ander vuil op of om uw onderwerp te vinden is, omdat dit vrijwel altijd terug te zien is op de foto.

Hoewel u een bloem als een tulp, narcis of sneeuwklokje best van bovenaf kunt fotograferen, kunnen andere perspectieven best nog wel eens voor verrassingen zorgen! Neem dan ook een vuilniszak mee zodat u op de grond kunt liggen om uw onderwerp eens vanuit een andere hoek vast te leggen. Op deze manier kunt u spelen met verschillende perspectieven, achtergronden en composities.

Kenmerkend voor de lente zijn natuurlijk lammetjes en andere pasgeboren dieren. Erg fotogeniek, maar (jonge) dieren zijn vaak wel onvoorspelbaar, schrikachtig en beweeglijk. Om deze dieren zo goed mogelijk vast te kunnen leggen, fotografeert u dan ook het best met een korte sluitertijd. Ook bij macrofotografie is een korte sluitertijd van belang. Bij het maken van macrofoto's is zelfs een kleine beweging al genoeg om uw onderwerp niet scherp in beeld te krijgen. Let wel: als u gebruik maakt van korte sluitertijden, is het belangrijk dat er voldoende licht aanwezig is.

Hoewel u in veel gevallen een stuk op weg geholpen wordt door de autofocus van uw camera, is handmatig scherpstellen vrijwel altijd nodig. Macrofotografie draait voor een groot deel om nauwkeurigheid en die bereikt u door handmatig precies op uw onderwerp te focussen. De kleinste beweging van het onderwerp óf van uw camera, kan de scherpstelling van uw foto veranderen. Gebruik voor het nauwkeurig scherpstellen indien mogelijk de digitale vergroting in de live view modus. Voorkom beweging van uw onderwerp door de camera op een statief te plaatsen.

Beschikt u over een systeem- of spiegelreflexcamera met kantelbaar scherm? Dat kan nog wel eens goed van pas komen bij macrofotografie. Wanneer u uw camera laag bij de grond houdt, kunt u namelijk alsnog goed uw onderwerp in de gaten houden door het scherm naar boven te kantelen. Ook als u de camera op een ministatief plaatst, houdt u zo perfect overzicht over het beeld.

Waar u voor andere vormen van fotografie nog wel eens de deur uit moet of zaken moet regelen, kunt u lentefotografie gewoon in de achtertuin of aan de overkant van de straat uitvoeren. Vindt u het toch leuk om eropuit te trekken? Bedenk dan goed wat u wilt fotograferen en welke locatie daarvoor het meest geschikt is. Er zijn ook apps beschikbaar waarop u bijvoorbeeld kunt zien op welke plek in Nederland u specifieke diersoorten kunt spotten.

Wilt u gaan fotograferen maar lijkt het weer niet mee te werken? Ga er toch op uit! Zeker als u met een macrolens op pad gaat, kunnen de regendruppels en insecten die zich verstoppen nog wel eens voor de mooiste plaatjes zorgen! Houd er natuurlijk wel rekening mee dat u uw apparatuur goed beschermt tegen de vochtigheid en regen.

Hoewel bloemen en insecten niet zonder reden erg populair zijn als macro-onderwerp, kunt u veel meer kanten op met macrofotografie. Sterker nog: een onderwerp dat van een afstandje misschien niet zo interessant is, kan erg verrassend uit de hoek komen op een macrofoto. Kies dus ook eens voor een minder voor de hand liggend onderwerp.

  Terug naar de overzichtspagina